用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs SMC
go

TSL vs SMC [複製鏈接]

請教如題.  好像教學模式及收生編制都很相近, 一間有埋中學(但中學成績資料不太公開), 另一間要煩中學, 好的話又可能更上一層樓....
   4    0    0    1

回覆:TSL vs SMC

我便是因為不想6年後再煩升中而選擇了報SMC 而不報 TSL. 所以取決於父母心態.

我中意sMc的分組學習對不同科目能力不同的人有好處,

陳守仁

無得比,當然TSL。

why
無得比?

從學制及資源角度,SMC語境及外語教學比TSL有過之而無不及。不過相對TSL,SMC成也一條龍,敗也一條龍……

回覆:wendysuperbaby 的帖子

認同!

引用:從學制及資源角度,SMC語境及外語教學比TSL

原帖由 wendysuperbaby 於 13-11-30 發表
從學制及資源角度,SMC語境及外語教學比TSL有過之而無不及。不過相對TSL,SMC成也一條龍,敗也一條龍……

...
同意,SMC 沒有呈分試,家長要留意是否接受

引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+13-11-30+

原帖由 hadwinboy 於 13-11-30 發表
同意,SMC 沒有呈分試,家長要留意是否接受
對,呢個應該係最大考量點,中學想跳船出去考唔係咁易,所以入咗要預一條心

wendysuperbaby 發表於 13-11-30 08:47

TSL我唔知,SMC的外語教學我唔覺得好,乜嘢support都冇,初小一星期上一堂,一年四種外語輪流學,上堂記得所有讀音就最好,否則家長要自己慢慢查,再教番仔女,感覺同自學冇乜分別。唔明學校點解唔放sound files上網比學生回家practice,反而交功課就下下要拍video比佢睇。

biffkwok, 你是現任家長嗎?據學校資料,頭2-3年讓小朋友试學幾種語言,小三or小二可選定一種作長期學習,到高小要考外公開試的。聽落好似好吸引。不過,家長及校外支缓都是好緊要……

回覆 biffkwok 的帖子

biffkwok請問學校對於放sound files 有何回應?有沒有反映?因不是每位家長也懂外語.
那麼學校本身那些外語網站有何作用?因不是現任家長,所以未能進入看,但想了解.
謝謝!

一年多前巳向老師反映過問題,但至今依然沒任何行動。如果從沒學過外語的話,真係一D都唔易,主要是發音問題,只有日語較易掌握,其餘3種都有一定難度。

首先,課文只有外語,沒有英文翻譯,也沒有拼音。小朋友開學得5-6歲人仔,抄得解釋來,就忽略了讀音,每次上完堂都係天一半、地一半。都只怪孩子愚鈍,未能適應這種教法。

外語主要都是英文字母寫成的,但讀音往往大不同,再加上每種語言有一套prounciation rules,要多加練習才會記得。

為幫助記憶,我很多時要自創拼音,英、粵、普音都會用上,務求找個最貼近的拼音,但幾歲人仔邊做到呢?

自己查都有問題,網上多數電子發聲,古怪又唔準,有D video 又唔知對方是否native speaker,好多時唔同人發音都有些少差別,都唔知跟邊個好,好花時間。

學校網頁有一項叫'Modern Language',click 入去會見到有晒所有級別的外語headings, P1時第一種學的外語是German,入面果然有晒課文內容及讀音,click 一 click就得,當時開心過一陣。不過,原來就只謹此一個file有料,P2打後的German是empty files,其他語言也通通是empty的,都唔知長期擺個icon喺度做乜!

如果有TSL或其他有外語學的學校家長路過,也不妨分享下貴校的做法,等班準小一家参詳下。

我係SMC 家長. 囡囡揀左讀法文. 呢兩年本法文書都有跟CD (唔記得隻CD 係咪另收費). 之前用學校教材時, 老師會上載啲sound track 到 e-class 方便學生溫習用.

Web 發表於 13-12-3 08:14
我係SMC 家長. 囡囡揀左讀法文. 呢兩年本法文書都有跟CD (唔記得隻CD 係咪另收費). 之前用學校教材時, 老師 ...
請問 upload 到那裏?所有languages 都有齊嗎? 是個別老師放在homework list 上,還是放在指定地方?我有入過e-class找,只見到有modern language的headings,但click唔入的。上年我都有喺SMC版出過post問人如何找,但有家長答是沒有提供的,他們也只說自己上網找video参考。

如果有現任P1/P2家長找到那些sound tracks的話,懇請指點迷津。

我是TSL 家長, 小朋友是選日文, 日文書唔知有冇CD, 我地冇用過,  不過我自己識些日文, 加上日文開始學時較易, P1就為佢選日文,  我都唔太覺有sound file 在TSL 網, 有D得意的歌仔等, 但worksheet 個D是冇的sound, 我都不清楚其它本身不懂日文的TSL 家長覺得有冇困難.

至於學習成果, 上年P1係較煩, 因小朋友對50音仍不熟, 依家P2已經可以自己掌握在上堂學習, 回家做Worksheet,  每星期有幾堂日文,  我只是在測考時幫他溫下.  因日文雖要測考口試同筆試, 平時都有小測, 但不計入考試總分, 所以相信都不會太有壓力, 而且6年都是學同一種, 又只是用上課時間, 我只是當多一樣不需安排的課外活動.  

TSL 外語方面, 不好之處是冇得轉, 好似我個又想學埋法文, 因見同學說得好得意, 加上另有英/法文組的同學, 我想好大部份同學都識法文. 佢都跟人口水尾學到幾句法文打招呼,   不過應該唔會轉到或加到,   只可以睇下有否興趣班.     所以如果SMC 頭一年有得樣樣試下, P2先定都幾好. 不過如果要計分就會有D壓力.   

我覺得小學有第3語言學十分好, 始終打個底以後有興趣再深入都易些.

引用:TSL+家長,選修法文,剛開始時不太難,一星

原帖由 siutingto 於 13-12-04 發表
TSL 家長,選修法文,剛開始時不太難,一星期又有多堂法文課,學校網上的learning centre 有很多有關方面的 ...
請問家長有沒有買外語圖書給小朋友看?例如學日文買日本書,好似佢地學英語咁。

‹ 上一主題|下一主題