用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教養小朋友的小小心得
樓主: 甘恩
go

教養小朋友的小小心得   [複製鏈接]

回覆 little_kid 的帖子

可知道幼稚園老師的反饋又如何?平日在校學的生字認字有問題嗎?如果問題不大,能認到學校教的生字,就不必太擔心。
你孩子的情況同小女當年情況有些似。小女對字不太敏感,但在幼稚園時期能認到學校教的字,所以可排除讀障。她是到了小二下學期才開始過渡到真正自行閱讀。

所以如果你的孩子沒有讀障,只是認字沒甘敏感,就耐心等候孩子的成長吧!平時讀她喜歡的書的同時,可以找一些短的小故事,例如200字左右,每天和她一起朗讀,或者你讀幾句,她讀一句。當閱讀能力建立起來,她就不會要你伴讀了。

回覆 Ahbee02 的帖子

多謝幾位家長給我的意見.
請讓我在這裏舒發一下感受. 我一直忽略了囡囡認字能力, 只注重聽講能力, 和英語併音能力. 直至囡囡報考小一, 才發現考認字/認文章是必然的一環. 而我未能在囡囡考小一前發現及跟進這問題, 耐疚發現得遲.

回覆:小時了了 的帖子

多謝分享,我會再努力

little_kid 發表於 14-11-3 16:40
回覆 Ahbee02 的帖子

多謝幾位家長給我的意見.

On the other hand, 小一頭一兩個月honeymoon period 後,課程好多都急和深,默書測驗令人喘不過氣,如現kg冇默書,早少少準備好一些。

引用:最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋

引用:回覆+甘恩+的帖子 係啦,始終都係感到漫畫

原帖由 bibikids119 於 14-04-10 發表
回覆 甘恩 的帖子

係啦,始終都係感到漫畫唔係咁好,佢有一系列係chater book形式,但我轉為同佢睇呢套先~:lo ...
想問我仔5歲學letterland phinic仲係A~Z發音,好似慢左太多。應該點樣追番。佢英文中文認字都弱,宜家都未有能力睇ORT stage 5。

回覆 MrBeast 的帖子

謝謝你的提點. 囡囡KG係happy school, 無默書.

想請教囡囡認字弱, 最快認字的方法是否多寫字?

little_kid 發表於 14-11-4 13:14

謝謝你的提點. 囡囡KG係happy school, 無默書.
應該最快的方法是flash card, 不過我自己唔會用這方法。中文是像形文字,山水上下其實不難認,認到某數量之後就可以用去學複習些的字,eg, 學,下半像一個小子,上半有些似一間學校,咁小子去學校上'學',以這方法很多字都可以用一小故事去形容。這時你可能會諗:每個字都要作個故仔點算,the good news is 當小孩掌握到時佢會自己諗。這方法對默書亦有幫助。

回覆 甘恩 的帖子

Thanks for sharing.

真係要由細開始教

你小朋友邊度學phonics?  可以介紹一下嗎?  Can u please PM me?  Thanks

回覆 甘恩 的帖子

好呀, 支持!

你提議的認字方法很有好, 相信小朋友會覺得很有趣.  現在做家長真要創意多多. 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題