用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教養小朋友的小小心得
go

教養小朋友的小小心得   [複製鏈接]

最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學校表現不錯,暫時有4間大家都認為好的小學offer(只hold一間,已決定放棄三間)。其實經過那麼多次面試,小朋友的性格絕對會影響面試結果。由於我的小朋友比較主動,喜歡說話,樂天,自然在面試時比較有利。所以若問我有什麼面試秘訣,真的談不上,亦難一朝一夕練成,反而我的小朋友學術表現真的比較出色,這方面可以和各位分享。
要小朋友中英文水平高,一定要小朋友喜愛閱讀,喜愛閱讀萬事可成。我的小朋友十分喜歡閱讀,他現在可以自己看書一小時,英文書可以自己閱讀Oxford Reading Tree Stage 9, 只要有普通話拼音的書籍,他已可整本自行朗讀,數學方面加減乘除已懂。這些真的得力於從小的培養。
父母合作是必不可少,仔仔由歲半開始,每一晚都會閱讀中英文書各一本,爸爸一本媽媽一本,讓小朋友覺得在睡覺前一定要先閱讀,風雨不改。只有兩個情況下才不閱讀,仔仔病了,或他犯了大錯,就懲罰他不能閱讀,暫時這個方法好成功,仔仔覺得在睡前不能閱讀是一種懲罰。
晚上陪讀亦有策略,歲幾至兩歲多以講故事,認字為主。三歲開始,可以試讀文字,若小朋友習慣了,便要小朋友跟讀,嘗試連續幾晚重覆讀同一本書。三歲時便應該讓小朋友出外學英語拼音,跟著進度重覆練習,進步相當快速。當小朋友學拼音後不久,便可以嘗試讓他自己閱讀英文書,記得要不停讚賞,當小朋友有成功感,他便會更喜歡。而中文書方面,K2下學期便要求小朋友自己讀,我從旁協助,但記得一定要連續看同一本書一星期,小朋友才真的能完全記認那些中文字。
另外,身教亦是十分重要,若叫兒子閱讀,而自己卻看電視或上網是不行的。爸媽一定要在小朋友面前閱讀,乘地鐵時,一家人一起閱讀,在家中則有不定時各自閱讀。儘量不要在小朋友面前玩手機,上網,看電視。每次去街,爸媽儘量帶小朋友去書局,成為行街必到之處。
可能大家會覺得小朋友這樣便沒有娛樂?生活會否很沉悶?我會讓小朋友玩手機遊戲,但只玩益智遊戲。根據當時小朋友學什麼便讓他玩什麼,以前學拼音,便遊拼音遊戲;學乘數,便玩乘數遊戲;現在學重組句子,便讓他玩重組句子遊戲。但一定要限時限刻,一星期只可以玩兩次,每次15分鐘。另外,兩公婆會找一些益智玩具給孩子玩,又可玩又可學習,真是一舉兩得。去書店一逛,便可以找到很多益智的玩具了。
這些只是培養閱讀習慣的小小方法,還有其他教養方法,有機會再寫。其實教養小朋友真不是一朝一夕的事,亦沒有速成方法,只要持之以恆,一定可見成效,共勉之。

PalFan    發表於 14-11-3 16:14
小星b    發表於 14-7-21 01:18
Pororokid    發表於 14-7-16 18:58
囝囝mama    發表於 14-4-9 00:22
nieualma  謝謝分享!  發表於 13-11-29 10:16
   208    1    3    1

回覆:甘恩 的帖子

引用:最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋

原帖由 甘恩 於 13-11-26 發表
最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學 ...
多謝分享,可以講下是甚麼apps嗎?

回覆:教養小朋友的小小心得

多謝分享,恭喜你獲得应有的回報

甘恩:寫得很好,期待你其他教養方法的分享。

多謝你的分享!受教了!
祇看到你的成功,讀了這個,才知道成功從來都是只光顧有準備的人。

回覆 执子之手414 的帖子

其實都係尋找phonics,maths等等字眼,試吓玩,覺得ok先俾小朋友玩。

kyleebc  同意  發表於 13-11-26 23:23

引用:回覆+执子之手414+的帖子 其實都係尋找pho

回覆 执子之手414 的帖子

其實都係尋找phonics,maths等等字眼,試吓玩,覺得ok先俾小朋友玩。 ...
多謝分享!

引用:最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋

最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學 ...
多謝分享。我足足比你遲了2年先開始同小朋友閱讀、認字,學拼音。唉! 所以考小一得個桔!  所以你負出的努力同收成係成正比。

多謝你

抵你有咁好成績!

同一星期同一本書,小朋友唔悶咩?

甘恩  如果小朋友識自己拼讀英文書,便不用。中文書就需要(粵語),否則小朋友好易忘記。  發表於 13-11-27 15:46
noplanner  你試過就會有答案。  發表於 13-11-27 09:52

謝謝分享!但其實阿仔睇書都好得,英文已看很深的故事書。中文就差d。都係唔知佢衰乜。

甘恩  所以我一直覺得學中文好難。真的需要每日最少一本中文書。  發表於 13-11-27 15:48

越睇就越覺得亞仔會冇書讀,只能加減數,寫簡單句子,原來係唔正常。

引用:越睇就越覺得亞仔會冇書讀,只能加減數,寫

原帖由 catcc2000 於 13-11-26 發表
越睇就越覺得亞仔會冇書讀,只能加減數,寫簡單句子,原來係唔正常。

...
奇怪,乜唔係咁先叫和常k3咩?唔應該覺得唔正常呀..好似而家好多人飲檸檬要小甜,唔駛小甜又叫正常?

回覆:LondonSch 的帖子

要識加減乘除,重組句子,Oxford reading tree stage 9先有offer 喎

好文章!

呢位家長, 點解會咁講話無書讀? 我仔都只係懂加減數, 寫簡單句子, 有時仲寫錯字添, 無人講呢啲叫唔正常!  唔好睇埋一邊佢小朋友的學術表現, 應該要看看個小朋友的特質, e.g. 佢是一個樂天, 主動, 而且仲可以睇一個小時書, 証明佢亦係一個好專注又坐定的小朋友等等.... 呢啲先係學校喜歡收的小朋友呢!   

shirleyfcl    發表於 14-4-7 22:24
rainbowcov  good!!    發表於 13-11-27 09:26
Cutemom0808  exactly  發表於 13-11-27 09:15
‹ 上一主題|下一主題