用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教養小朋友的小小心得
樓主: 甘恩
go

教養小朋友的小小心得   [複製鏈接]

回覆 甘恩 的帖子

大家認為,
如果仔仔喜歡睇Ninjago 的comic or reader,
是否照比佢睇呢,
其實佢唔識睇字,
但佢話而家先睇圖畫,
遲D識字時會睇返喎~
(我平時會陪讀,但唔讀呢類書的~)

會叫我買同喜歡我帶佢去書居睇

甘恩 發表於 14-4-8 18:46
維記英文的reading program分三種,一種是小朋友自己揀書,根據活動指引寫不同的閱讀報告,由於是小朋友自 ...

想請教好多家長都話自己仔女看ORT 看到STAGE 幾...但點樣為之睇完一個LEVEL呢? 家長重覆讀同一個STAGE 的書到某個時段然後升級? 或是等仔女能夠全部讀出書中文字才升級呢?  真心請教的...

bibikids119 發表於 14-4-9 10:48
回覆 甘恩 的帖子

大家認為,
我囝囝都好鍾意睇 Lego Ninjago的書,我會照伴讀,因為當一本故事書,有好多英文可以學。至於Ninjago的漫畫我無買,囝囝無要求買,即使要求我都唔會買。

mimi1102 發表於 14-4-9 12:36
想請教好多家長都話自己仔女看ORT 看到STAGE 幾...但點樣為之睇完一個LEVEL呢? 家長重覆讀同一個STAGE 的 ...
我會以伴讀時囝囝的表現做決定,因為囝囝唔明佢會問,當睇同一Stage的書約8本,佢能懂讀(因他已學拼音,此要求並不難),會講述故事𥚃大概內容,我便會讓他看高一級的書。

mimi1102  謝謝分享~   發表於 14-4-9 17:58

回覆 甘恩 的帖子

係啦,始終都係感到漫畫唔係咁好,佢有一系列係chater book形式,但我轉為同佢睇呢套先~

bibikids119 發表於 14-4-10 10:03
回覆 甘恩 的帖子

係啦,始終都係感到漫畫唔係咁好,佢有一系列係chater book形式,但我轉為同佢睇呢套先~:lo ...
我囝囝好鍾意Ninjago的Chater book,讓佢睇無壞。

回覆:教養小朋友的小小心得

多謝你既分享!

sh_yip 發表於 13-11-26 23:09
多謝分享。我足足比你遲了2年先開始同小朋友閱讀、認字,學拼音。唉! 所以考小一得個桔!  所以你負出的努力 ...

我囡俾你仲遲, 小二時我開始上 EK 才知道閱讀的重要及好處, 用了 1年時間大量閱讀中,英文, 現已對閱讀 "上癮", 幸好仍未好遲, 有心唔怕遲

eviepa    發表於 14-11-2 10:08

回覆:教養小朋友的小小心得

甘恩 發表於 13-11-26 22:17
最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學 ...
勁!

引用:最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋

原帖由 甘恩 於 13-11-26 發表
最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學 ...
多謝你      我也學習中

回覆:甘恩 的帖子

謝謝樓主的分享。
我有一些培養閱讀的問題要請教樓主及各位家長。

我亦注重培養囡囡閱讀興趣,經常陪她看書,以中文書為主。她已經k3,很喜歡看書,但只喜歡看書中圖畫,要求她朗讀她就不懂。借了喜歡看的圖書,毎每是要我讀給她聽。我要她跟我朗讀每一句,她就是聽了我讀一句,她跟著背一句,但眼睛是看書中圖畫的,不是認字。
苦惱不知怎樣教她自己閱讀。

另外,英文閱讀方面更槽。她認字比較弱,學了併音之後,更懶去認字。她連簡單的三,四個字母都每次要併。is, they,are 等等都要併,但其實有些英文生字是不用併/併不到。
還有,英文字母發音,同併音運淆。串生字會將英文字母讀了併音。

很苦惱,不知是囡囡資質問題,還是英文班的問題?是否要停了學拼音?

回覆 小時了了 的帖子

我自己係閱讀得益者,細個都好喜歡睇書。

可能自己懶,亦估唔到閱讀興趣要咁鬼早培養(我以前係高小先喜歡閱讀,中學先開竅嗰種,成績亦然)

我仔都係小一先開始陪佢狂睇書,放學就去圖書館做功課,然後睇書,借書…………。
現小二已喜歡睇中文書,每日必看,奈何,仍不喜歡看英文書,我話讀俾佢聽,佢都唔肯,我又買左好多英文書,令佢隨處可見可碰,但,佢連摸下都 唔肯。校內英文科,只要老師教過嘅,就識,衰閱讀理解,因為少睇書。

請教你,如何令小朋友中英文書都一樣喜歡睇?

回覆 little_kid 的帖子

//我亦注重培養囡囡閱讀興趣,經常陪她看書,以中文書為主。她已經k3,很喜歡看書,但只喜歡看書中圖畫,要求她朗讀她就不懂。借了喜歡看的圖書,毎每是要我讀給她聽。我要她跟我朗讀每一句,她就是聽了我讀一句,她跟著背一句,但眼睛是看書中圖畫的,不是認字。
苦惱不知怎樣教她自己閱讀。//

恭喜你,女兒已有閱讀興趣,日後中文一定好,可以放心。閱讀重要的是興趣。只要有興趣,雖然今天不看字,但慢慢地就會偶爾看字,跟著就會完全看字,不用心急。

//另外,英文閱讀方面更槽。她認字比較弱,學了併音之後,更懶去認字。她連簡單的三,四個字母都每次要併。is, they,are 等等都要併,但其實有些英文生字是不用併/併不到。
還有,英文字母發音,同併音運淆。串生字會將英文字母讀了併音。//

英文閱讀也是一樣,關鍵是興趣,而不是認字。只要培養到閱讀英文書的興趣,認字、串字、文法統統都是容易得很的事。

總的來說,你需要的,是保持著女兒閱讀的興趣。只要她覺得中英文閱讀是件愉快的事,日後中英文能力保證高超。

little_kid  謝謝你的安慰, 我會繼續保持囡囡   發表於 14-11-3 15:06

babywoman 發表於 14-11-2 09:26
回覆 小時了了 的帖子

"如何令小朋友中英文書都一樣喜歡睇"

呢樣我做唔到, 小女依家小四了, 佢超鍾意睇中文書, 成語, 中史, 中國好多典故, 文言文等佢好有興趣, 唔洗我多講佢睇書已識好多, 中文我絕不擔心.

佢極唔鍾意睇英文書, 要佢自動自覺睇英文書係無可能, 閱讀英文書直到依家都唔可以成為佢興趣, 坦白問心講, 睇英文書對佢來說某部份來說係苦差, 只是每晚溫習的"功課". 因為我深信無興趣都要睇英文書架, 都要打好英文根基架麻, 我唔可以放任佢唔睇及唔碰英文書, 我曾用過嘅愚笨方法如下:

1) 每晚: 攬住佢同佢一齊睇 (扮親切及親子閱讀), 要佢每版睇,讀及翻譯中文, 大約4-5版, 完成才放佢走 (試過一排, 最近無, 依家講起可以再實行返)

2) 每晚: 一齊係廳聆聽+睇 Black Cat 系列 Audio 英文 Chapter 書, 每晚最少聽+睇 2 個Chapter, 已實行了一年, 英文閱讀理解及 listening 好明顯好咗. 之前有時間時, 我亦有要小女聽完後立即讀剛剛聽完的內容一小段, 佢每次讀起上來不知不覺間會跟本書嘅專業配音員啲口音, 語氣, 音調等, 效果唔錯. (因為我自己英文 oral 好差, 好多英文字識解唔識讀, Black Cat 系列嘅 Audio 英文書, 專業配音員讀晒全本書, 好過我好苦惱咁上 yahoo 查字典及讀音啦!)

如果小女有興趣而閱讀英文書當然係 "事半功倍", 但依家佢無, 惟有 "事倍功半"咁又氹又迫, 無辨法.

真心希望其他高人指教.

回覆:小時了了 的帖子

好想請教文言文是那一款,可以影相比我看看嗎?

JJDBB 發表於 14-11-3 11:06
好想請教文言文是那一款,可以影相比我看看嗎?

"好想請教文言文是那一款", 以下2個之前我的帖有提過:

1) http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2810318&page=3  #49有介紹
兒童一定要讀的國學經典 (三字經 係剛過去的暑假背咗好多, 背唔晒, 我選了出名, 又或者有教化作用的背及翻譯白話文)
i)論語 ii)三字經

漫畫四書-漫畫孟子
出版社: 聯經

2) http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2826991

http://resources.hkedcity.net/resource_detail.php?rid=1878848613 教育局 - 積累與感興:小學古詩文誦讀材料選編(修訂) (古典詩歌一百首及古文五十篇) --------- 過去一年背咗十幾首詩及詞, 另背了一篇古文"要做則做" 錢泳(履園叢話),係古文第五十首, 最尾那首,背及翻譯白話文)

http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/kla/chi-edu/resources/secondary-edu/lang/reciting-mp3.html
教育局 -《積學與涵泳— 中學古詩文誦讀材料選篇》誦讀示範及篇章賞析(2014年5月更新) (古典詩歌一百首及古文五十篇)

little_kid 發表於 14-11-2 07:03
謝謝樓主的分享。
我有一些培養閱讀的問題要請教樓主及各位家長。
可能只是見到有生字或唔記得驚你唔開心所以選擇唔讀。ek有很多叻仔叻女,如要同佢地Compare reading level, 會比自己好大壓力,其實只要有閱讀興趣和家長又有時間伴讀,點都唔會差得去邊,只是時間問題。

不過一些發展性問題,愈早介入愈好的,若真的一個字也認不到而你小孩又唔係細B,或者可找專業人士check 下。

little_kid  謝謝你回覆. 我亦分不清她是真不   發表於 14-11-3 15:22
‹ 上一主題|下一主題