用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教養小朋友的小小心得
樓主: 甘恩
go

教養小朋友的小小心得   [複製鏈接]

引用:最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋

原帖由 甘恩 於 13-11-26 發表
最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學 ...

Thank you
我也在努力中

甘恩: 囡兒現26個月,習慣睡前床上一起看書。一向喜歡坐我膝上聽及翻書,但近期要求自己看一本,很快翻看又另一本。我中途插入說故事她不准,又翻得快冇次序我難以講說。她會派給我一本,我照講/讀,很快又給她搶過去。如何是好呢?隨她喜歡,喜歡看書便可,OK嗎?

kennies18 發表於 13-12-4 19:20
甘恩: 囡兒現26個月,習慣睡前床上一起看書。一向喜歡坐我膝上聽及翻書,但近期要求自己看一本,很快翻看又 ...
唔好阻止佢,佢咁細個唔識分你為什麼阻止佢。如果因為咁可能得不償失。如果得咁細個人仔,睇書目的唔係要認字,最重要係培養興趣和習慣,任佢睇啦。如果想佢認字,可以睇一些學單字的書,一樣可以學好詞語。

王家爸爸    發表於 14-4-5 09:53
eviepa  同意  發表於 13-12-4 22:48

回覆:甘恩 的帖子

回覆:甘恩 的帖子

你好,想請教你小朋友的數學是你自己教還是出去補習呢?我現在自己教(已懂三位加減及文字理解題)但又驚未能應付小一面試

回覆:alicekeith 的帖子

我亞仔的phonics並未學晒,但其實識讀之前,佢已對英文的基本生活用語明白,所以不存在著解釋問題,重點係,我地仲會陪讀,在過程中仲會解說,所以仍然是不停在吸收

chung0731 發表於 14-4-4 23:27
你好,想請教你小朋友的數學是你自己教還是出去補習呢?我現在自己教(已懂三位加減及文字理解題)但又驚未能 ...
我的囝囝是學公文數。若你的小朋友已懂得三位數加減及文字題,足夠應付了。如果可教六個蘋果三個小朋友分,每人分得幾個等簡單乘數題會更好。

Thanks for sharing.
My gal is now K2. Can read ORT stage 6 but I personally think that stage 4 and 5 are more suitable at her age.
Do you all have any suggestions of books similar to ORT stage 4-5?
Thanks

lamlamfei 發表於 14-4-5 00:38
Thanks for sharing.
My gal is now K2. Can read ORT stage 6 but I personally think that stage 4 and  ...
其實你會唔會考慮,stage5可讓小朋友自己看,而stage6或以上的則陪讀,小朋友如果不明白,可以即時解釋。

edpo 發表於 14-4-4 23:56
我亞仔的phonics並未學晒,但其實識讀之前,佢已對英文的基本生活用語明白,所以不存在著解釋問題,重點係 ...
陪讀真的十分有用,這是培養小朋友喜歡閱讀最有效方法。

回覆:教養小朋友的小小心得

你的小孩真是好叻!我覺得我阿女都不錯,但你阿仔更高幾班!
阿女都看完oxford tree stage 9
,但大多都是我讀給她聽,我想她可以自己朗讀到stage 7左右,她不肯讀stage 9的書籍。現在沈迷mr men and little miss系列,差不多全套讀畢,不過多是我讀給她聽,她不斷自言自語講故事內容。
你阿仔真聰明,已經懂得加減乘除; 我阿女只會雙位數加減!

cherrieshum 發表於 14-4-6 00:15
你的小孩真是好叻!我覺得我阿女都不錯,但你阿仔更高幾班!
阿女都看完oxford tree stage 9
...
陪讀看深一些的並不要緊,反而藉這個機會教英文及中文。另揀他喜歡的書種亦有很大幫助。現在囝囝陪讀時間,英文看Horrid Henry故事,已不看圖畫 ;而中文則看兒童西遊記。真不要小看小朋友的閱讀能力。

想請教k1小朋友的中文書目。

甘恩  已pm  發表於 14-4-8 16:12

真係唔明白同一個方法點解會有咁大出入!

我當然也是從小就有講故仔, 大啲就伴讀。但阿細已經K2, 雖然可以專注看一小時事, 不過, 係看一小時書入面既公仔佢真係大字都唔識得幾多個, 睇完書就作故仔我聽, 最鐘意睇爸爸細個時本牛仔, 因為無字, 得公仔, 佢講乜都得。唉!

去買玩具, 揀啲益智既俾佢, 佢又唔鐘意玩, 剩係揀埋啲無聊芭B, 變身棒。近排仲衰到同我講鐘意玩blue tack, 張啲鬼畫符痴到成屋都係。問佢媽媽有一日假期, 你想媽媽陪你做乜, 佢就一定答:去公園, 係標準答案。我話落雨喎, 佢就話留响屋企砌城堡。我最憎砌puzzle, 最憎砌積木, 整到間屋鬼咁亂, 佢就剩係鐘意呢啲, 越亂越開心, 又唔見佢自己主動攞本書出嚟睇下。唉!

甘恩  同意f c926的看法!每個小朋友各有專長,不要氣餒!加油。  發表於 14-4-8 16:13
fc926  睇黎你仔可以係圖像創意方面發揮下,有D人對字系興趣弱D,但唔代表呢D人無強項,父母最緊要了解小孩的強弱項然後儘量栽培發揮強項  發表於 14-4-8 14:59

回覆:教養小朋友的小小心得

知道你小朋友也是Victoria  想問一下在小孩班裡閱讀能力這麽高的是少數還是大多數。

學校有冇further support.

picture 發表於 14-4-8 13:01
知道你小朋友也是Victoria  想問一下在小孩班裡閱讀能力這麽高的是少數還是大多數。
據老師表示,囝囝閱讀能力較一般同齡小朋友高,但肯定不是唯一一個。每一班應該有數人閱讀能力比較高。而我欣賞學校的做法是將不同能力的小朋友分組學習,能力較高的一組設定的學習目標及要求會較高,另外,老師亦會根據學生的能力每星期派一本英文書回家閱讀,囝囝喜歡看Horrid Henry的書,正是老師要求囝囝看,他一看便喜歡。

引用:Quote:picture+發表於+14-4-8+13:01+知道你

原帖由 甘恩 於 14-04-08 發表
據老師表示,囝囝閱讀能力較一般同齡小朋友高,但肯定不是唯一一個。每一班應該有數人閱讀能力比較高。而我 ...
Thanks是Guided reading program?   

The teacher started my daughter recently too

引用:Quote:picture+發表於+14-4-8+13:01+知道你

原帖由 甘恩 於 14-04-08 發表
據老師表示,囝囝閱讀能力較一般同齡小朋友高,但肯定不是唯一一個。每一班應該有數人閱讀能力比較高。而我 ...
Were you requested to bring your son for ziQ test?

甘恩 發表於 14-4-8 16:30
據老師表示,囝囝閱讀能力較一般同齡小朋友高,但肯定不是唯一一個。已每一班應該有數人閱讀能力比較高。而我 ...

維記教英文系做得好好,吾單只看書,英默亦分組,深果d真系好深吓。
我女英文好好,因為她好主動看吾同主題的video,詞彙豐富,但在班裏面,和她差不多的小朋友也有好幾個!有些已自發看很厚的chapter book

甘恩  十分欣賞老師細心,因材施教。  發表於 14-4-8 18:47

picture 發表於 14-4-8 17:40
Thanks是Guided reading program?   

The teacher started my daughter recently too
維記英文的reading program分三種,一種是小朋友自己揀書,根據活動指引寫不同的閱讀報告,由於是小朋友自己揀,可能會揀到程度較淺的英文書,大概兩星期一次。另外一種是老師依學生程度揀書俾小朋友,一星期一本,寫閱讀感受,如果老師俾兒童小說,則分Chapter完成報告。最後一種則定期一本英文書帶回家看,不用做功課,不知是否老師揀。所以維記英文書閱讀量真不少。
‹ 上一主題|下一主題