用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教養小朋友的小小心得
樓主: 甘恩
go

教養小朋友的小小心得   [複製鏈接]

回覆:教養小朋友的小小心得

我一路都有留意甘恩嘅留言。佢比我感覺係有教養,說話大方嘅家長。點樣嘅父母自然教出點樣嘅小朋友。我相信除咗學術上,佢仔都係一個有禮貌同得體嘅小朋友。如果我係interviewer的話,都會鐘意呢類學生。大家除咗追小朋友學術之外,我諗身教都好緊要。
大家一齊加油。

四隻貓  同意. 身教也有很大影響.  發表於 13-11-28 10:59

Thanks for sharing

Thanks for sharing.

回覆 2ndsister 的帖子

家長日見老師,老師不止一次話仔仔可能係資優,但我唔打算去檢查,我只希望當佢係普通小朋友教養。在品德方面,我更加重視,暫時仔仔都聽教聽話,有機會再打一篇教養小朋友品德心得的文章。

jdhwangmom    發表於 13-11-27 16:10

很多謝樓主分享

回覆 nicee 的帖子

個人覺得「谷」呢個詞語好負面,我認為小朋友不喜歡,家長迫小朋友做先叫做谷。如果小朋友喜歡閱讀,讓他多閱讀,我並不認為是谷。又例如我仔仔已學懂兩個位乘兩個位,我告訴他明天學三個位乘兩個位,他的反應:「好嘢!好好玩,我好鍾意!」咁又算不算谷呢?我認為只要小朋友喜歡學,讓他學便不算谷。

shyeung  谷, 不谷, 在乎個人能力, 游到200叫他試250, OK. 唔識游嘅, 叫他一游游250, 即是叫他去死.  發表於 14-6-6 15:53
shyeung  其實香港學校的基本設計是同齡學同一樣的東西. 如果以游泳做例子, 你就會明白幾荒謬. 一個6歲小孩, 可以4式游200; 一個牛龜成年人, 可以唔識游.  發表於 14-6-6 15:51
daidai  agreed  發表於 13-11-28 10:37

引用:回覆+nicee+的帖子 個人覺得「谷」呢個詞

回覆:甘恩 的帖子

同意!
咁細個小朋友若無興趣,好難「谷」得起。如果「谷」到,我「谷」食飯先。( ̄∇ ̄)

甘恩  呢個係我最頭痛,真係要谷食飯。  發表於 13-11-27 17:31

camomile00 發表於 13-11-27 13:55
我一路都有留意甘恩嘅留言。佢比我感覺係有教養,說話大方嘅家長。點樣嘅父母自然教出點樣嘅小朋友。我相信 ...
多謝誇獎,我真係好重視品德教育,更甚於學術,有機會再打一篇教養品德的心得。

多謝甘恩分享

我囝囝同你兒子情況好似, 不過我仔今年三年班啦, 稚園開始, 我已培養他閱讀習慣, 他現已看金庯小說, 數學我已買五, 六年班的練習給他做, 唔識佢會主動問,或上網找資料, 現階段培養佢自學。
從稚園至小學, 班主任和教過佢老師都話佢有資優的特徵, 叫我地去check, 當然我冇帶他去, 因為我也是注重囝囝的品德多過佢係咪資優, 我不想所有人標籤他, 感覺到時他會有壓力, 宜家睇番轉頭, 我覺得自己做法正確, 現在他輕輕鬆鬆上學, 成績也不錯, 也和同伴融洽相處, 我更高興的是,有同學有問題請教他,他十分樂意教, 還會用不同方法令同學完全明白為止。

甘恩 發表於 13-11-27 16:04回覆 2ndsister 的帖子

家長日見老師,老師不止一次話仔仔可能係資優,但我唔打算去檢查,我只希望當佢係 ...

引用:回覆+nicee+的帖子 個人覺得「谷」呢個詞

我也在大囡三歲及细囝出世後開始陪讀,但唔知點解他們仍未到書不離手的階段。  他們寧可選擇在bedtimes 時我讀佢聽當催眠曲用 好灰。  至于大囡,文字感弱,看了很多書仍未見對其閱解有幫助。  見樓主小朋友肯讀肯學,真好。

daidai  慢慢來, 現階段讓她喜歡閱睇書, 選她喜歡看的圖書  發表於 13-11-28 10:42

引用:最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋

原帖由 甘恩 於 13-11-26 發表
最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學 ...
想問下點教中文字?點記筆順同認多d 字

daidai  想認多啲字, 每日倍小朋友看互動新聞台, 之後當玩遊戲, 追字幕, 一人讀一句, 好快佢會認到好多字  發表於 13-11-28 10:46

daidai 發表於 13-11-27 17:54
我囝囝同你兒子情況好似, 不過我仔今年三年班啦, 稚園開始, 我已培養他閱讀習慣, 他現已看金庯小說, 數學我 ...
記得第一次聽老師咁講,兩公婆反應係:「唔係嘛?死火!點算?」因為我哋認識的資優生,大部份都有啲行為問題,我哋唔希望自己小朋友係咁。我認識有位會考數學拿U的朋友,但原來細個檢到是數學資優,屋企人結果狂谷佢數學,反而令佢害怕數學,唔想學,數學成績亦好差。所以我唔會帶小朋友去檢,既唔想比壓力小朋友,亦唔想比壓力自己。你的囝囝小三便看金庸,實在太厲害。

ailimama 發表於 13-11-27 17:58
甘恩,可以分享一下點樣教甘細個小朋友數學呢?你自己教還是讓小孩外面學數昵?

...
仔仔學公文數,最初真的好爭扎,因為好多人學公文數會對數產生厭惡,我個仔仔起初都唔鍾意,本來打算放棄,因為唔想小朋友討厭計數,幸好問過公文數老師意見,讓小朋友隨心做,不強迫,做啱就加以讚揚。慢慢仔仔鍾意了。現在佢每日自己做,唔識就問。

謝謝分享

回覆:甘恩 的帖子

好期待! 多謝分享!

樓主,謝謝分享

期待你教養品德的分享
‹ 上一主題|下一主題