用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文小學 對 中文小學
go

英文小學 對 中文小學 [複製鏈接]

突然一想,很多家長都想自己小朋友入英文小學,但入了英小後,小朋友的中文程度會否差了或對中文減少興趣呢?其實中文難過英文呵,應怎去平衡?
   2    0    0    0

回覆:英文小學 對 中文小學

其實除非一直讀国際学校,否則只靠入英文小学或英文中学不会令学生英文变叻,要英文好还是要学生在课堂以外努力……正因如此,不少中文学校的学生英文是很好的

rainbowcov 發表於 13-11-23 14:08
突然一想,很多家長都想自己小朋友入英文小學,但入了英小後,小朋友的中文程度會否差了或對中文減少興趣呢 ...
我仔讀英小, 但中文教得一D 都唔淺.
但另外, D學生對英文係冇對中文咁驚.

我會選擇中文小學, 因為我小朋友現較喜歡看英文書及上英文堂課, 在日常家課中亦較喜歡寫英文多過中文, 所以我絕對唔擔心佢啲英文程度!  相反, 小朋友認中文字還可以, 但寫字就較差, 默書有時會錯同漏了部首或多了/少了筆劃!  可能英文只有26個字母, 但中文字形千變萬化, 在學習上其實更花時間!  因此, 我希望小朋友在初小先打好中文基礎, 之後才可保持水準再升上中學, 要知道呢2年DSE 成績反映了中文科比起英文同數學都差呢!  

引用:我會選擇中文小學,+因為我小朋友現較喜歡看

原帖由 cacanov06 於 13-11-23 發表
我會選擇中文小學, 因為我小朋友現較喜歡看英文書及上英文堂課, 在日常家課中亦較喜歡寫英文多過中文, 所以 ...
Ageed!

引用:突然一想,很多家長都想自己小朋友入英文小

原帖由 rainbowcov 於 13-11-23 發表
突然一想,很多家長都想自己小朋友入英文小學,但入了英小後,小朋友的中文程度會否差了或對中文減少興趣呢 ...
看下邊間拉。有的英小中文都吾淺。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我之前都諗過呢個問題,有看書及上網參考,有硏究認為小朋友用母語學習可減少在學習時所遇到既障礙,令學習興趣、信心較高。老師與學生使用同一語言,溝通比較容易,能幫助學生思考,亦使學生更敢於表達及討論等。我相信小學階段用番佢本身慣用既語言會比較有利於理解,尤其對一d比較抽象既科目。。。

另外,亦多人認為中文難學過英文。。。所以(依我兒慣用中文)我會選擇中文小學,而學校亦要循序漸進咁滲入英語,自家亦要加強英語訓練,才可順利過渡英文中學。

moonychan 發表於 13-11-23 14:53
我仔讀英小, 但中文教得一D 都唔淺.
但另外, D學生對英文係冇對中文咁驚.
請問你囝囝讀幼稚園時是否英普班?佢英文聽講讀寫是否很叻?小學是否除了中文堂,其餘都係英語教授?佢明唔明老師講咩的?剛讀小一時快唔快適應?

不好意思,那麼多問題。

回覆:rainbowcov 的帖子

我喜歡中文小學

rainbowcov 發表於 13-11-24 15:00
請問你囝囝讀幼稚園時是否英普班?佢英文聽講讀寫是否很叻?小學是否除了中文堂,其餘都係英語教授?佢明唔 ...
我仔幼稚園不是讀英譜班, 所以上到英小, 開頭係唔慣的, 因為佢班主任係英文老師, 所以全天候英文, 大約半年就pick up 到, 但都唔會係好似int'l school 果d 咁勁嫁, d 同學間都係用中文傾計玩的 (鬼仔除外). 咁佢又唔係好難適應.
中文, pth, music, 宗教. 都係用中文教.

totally depends on the school.  
有D中文小學英文教得深, 有D英文小學中文都唔淺.
United we stand, divided we fall.
‹ 上一主題|下一主題