用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾
樓主: yy13
go

2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾   [複製鏈接]

jl1018 發表於 13-11-25 17:37
我仔今次呈分都跌落band 2,老師話係band 2中上位置
睇番bk知道今年九龍城band 1位有多(唔知我有無理解錯 ...

其實我諗法同你差唔多
大部分聲音都話胡比五好
但老師岩岩相反
所以唔知點選擇
如果我仔今次keep 到b2 頭
我都會博丘
但依家b2中
就算博到我都擔心高攀

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

jemm 發表於 13-11-26 16:20
上星期六, 在九龍城中學巡禮攤位上, 胡兆熾老師 or 副校話來年四班中一祇開两班英文班, 不知是否收唔夠 Ban ...

我完全唔清楚中學
但岩岩呢年我見有b3 生叩胡都收左
所以我先存疑胡係咪真係比五好
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

jemm 發表於 13-11-26 16:20
上星期六, 在九龍城中學巡禮攤位上, 胡兆熾老師 or 副校話來年四班中一祇開两班英文班, 不知是否收唔夠 Ban ...
英文班並不單是關乎band 1同學,還包括部份屬於全港排名中的band 2同學。只要是每班同學中,收到85%或以上同學屬於全港排名中位於頭40%的同學就可以開辦一班英文班。每年升中派位放榜後,學校都會收到教局通知所收到的學生中有幾多是屬於全港排名中位列頭40%之內,若數目有減少的話,學校要於來年的中一級別中調整。若數目有增加,學校可自行因應校內的教學條件、老師可否轉用英語授課的能力等作出調整。
自2009/10年度胡開辦三班英文班開始,當年全港升中學生有7萬2千人,若果計算這7萬多同學的頭40%,差不多有28,800人。但到了2012/13年,全港升中人數下跌至約54,000人,這全港頭40%有21600人,即是總共少了約7000名同學。如果以每班34人計的85%=29人,這7000個同學足可填滿241班英文班。這只要胡收少了29名這些合乎標準的同學,胡就已經要開少一班英文班了。

若單看九龍城區內的情況,升中人數由2009年的約5700人減到上年的終4500人,差不多少了1200人。胡少了的29名同學,相對於區內的情況不算嚴重,反映出胡或者區內band 2同學的全港組別排列仍然是佔有優勢。

:verycold: :verycold: :verycold:

yy13 發表於 13-11-27 00:38
我完全唔清楚中學
但岩岩呢年我見有b3 生叩胡都收左
所以我先存疑胡係咪真係比五好
我諗這個情況係區內的整體問題。當band 1學校都要收band 2生的時候,band 2學校收band 3生也不出奇了。
不如先諗一諗,點解胡的學生今年會大量流失,不外乎胡收到的學生本身有能力向更好的學校叩門。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

多謝 ! 解釋十分清楚.
胡是 Band 2頭不錯的選擇, 我有去何官 Open Day, 但覺得整場講解會頗為官腔, 安排不夠暢順,感覺不十分好, 當然我是不會否定它是一間校風良好的學校. 而何官校長話今年大學入U率大約 30%, 相對於黄笏南(英中)的48%入U率(黄笏南校長在Open Day 話, 但和上年 DSE Exam 的 70%相差較大), 已是不錯的成績.

憫父  根據黃笏南的學校概覽顯示,黃笏南對外公佈入讀本地大學的比率是57.1%,與 open day 上所講的 48%,有 9% 的差別。  發表於 13-11-29 17:39
憫父  根據何官校務報告講,今年入讀本地大學的比率是 26%。  發表於 13-11-29 17:36

回覆:opclk 的帖子

讀書靠自己嗎,駛鬼睇到那麽仔細,又唔係家長讀。一頭話學校有人偷野,校風唔好,一頭又話是自己心儀的學校,轉頭又話讀唔掂。

不如攪清楚小朋友什麼banding,讀什麼小學,睇下近幾年自己學校派位中學重好。

回覆 opclk 的帖子

而家好多家長都係道聽途說,話人地學校成日有人偷野,又無証據,又話本來首選現在要想下先,重唔係唱衰人地學校?等少啲人揀自己容易啲入, 真係心懷不軌!

Bk 是比家長交流的好地方,希望拿多啲有用資料幫到自己小朋友。唔肯定,又唔肯問清楚便下結論, 真氣死人教壞小朋友。

回覆 jemm 的帖子

The Principal of Wong Nut Nam in the Open Day said that the percentage of U entry is 48.1% for degree programmes. The 57% you mentioned may be included those non-degree programmes.

jemm 發表於 13-11-30 10:21
回覆 jemm 的帖子

The Principal of Wong Nut Nam in the Open Day said that the percentage of U entry  ...
即是說,約有9%學生入讀大學非學位課程。

jemm  I think so.  發表於 13-11-30 12:24

回覆 jemm 的帖子

究竟黃芴南入大學系几多呢?上年話系六成七在明報升中有講,今年又話四成八又話57,邊個先系呢?點解差左咁多?

opclk 發表於 13-11-30 06:54
回覆 LML 的帖子

如果想寸人或抽水晤該行遠D!我從來冇話黄X南校風不好,請勿断章取意、做父母好似你你咁 ...
系囉,問清楚嘛,影響一世嘛,好壞都要知,特別系成績

回覆 jemm 的帖子

上年黃芴南個網學校系有SHOW几多位入那一間大學,仲講明系學位,今年冇SHOW對嗎?

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21167
入面寫大學資助和非資助意思系指大學學位???

回覆 chrischeung 的帖子

[size=1.25em]http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21167
[size=1.25em]入面寫大學資助和非資助意思系指大學學位???

樹仁大學 , 公開大學就是非政府資助 也 非联招的大學學位。
HKU , CU , 浸大 , 城大等就是資助和联招的大學學位o

憫父  據所知,公大亦參加聯招的,但沒有資助。  發表於 13-12-1 08:49

‹ 上一主題|下一主題