用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾
go

2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾   [複製鏈接]

大家博殺完第2次呈分未
我仔10月尾已考完
岩岩派左成績表
呢區band 2 好少選擇
老師叫我睇埋其他區

想問下
五旬節係b2中/b2尾/b3 頭
好難揀
   10    0    0    0
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

五旬節 係BAND 3 頭, 不過校風唔錯, 九龍城BAND 2 男生真係沒甚麼選擇 , 去年我也有研究了他區的學校 如: 沙田, 黃大仙 , 觀塘 和 SSP

yy13 發表於 13-11-22 19:27
大家博殺完第2次呈分未
我仔10月尾已考完
岩岩派左成績表
九龍城區的學校每個band的學校都好平均,band 2唔算少,男仔可搏陳瑞祺、何官、胡兆熾、鄧鏡波、九龍塘中學、彭學高,最後用五旬節做保險。
夠多未!未夠,重可刺激d,乙一搏間band 1學校,丘佐榮定銀禧?不過要有心理準備會有部份位去了band 1同學度,所以只能抽剩下的位。上年我嘅估計係有有約200個band 1位多,足可填滿四間band 1中學的乙部抽獎位。對band 2同學來說應該是又剌激又開心至啱,點會好少選擇呀!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

不過 屬BAND 2 男, 我只會選頭4 間..陳瑞祺、何官、胡兆熾、鄧鏡波 (最多加埋 彭學高) 而陳瑞祺、何官, 其實 位唔多, 都係只有 40多個最後保險線係鄧鏡波
所以 九龍城BAND 2 生 好多都寧願 報直資

lucia6119 發表於 13-11-23 00:20

不過 屬BAND 2 男, 我只會選頭4 間..陳瑞祺、何官、胡兆熾、鄧鏡波 (最多加埋 彭學高) ...

除陳、何、胡、鄧、彭之外,還加上女同學至愛的九真和培道,單是這些已經收了一大截band 2同學。那些直資又搶去一部份同學,我覺得係足可讓你慢慢精挑細選!
有時數目多少,足夠與否並不是真正頭痕的主因。直接令人抓爆頭的我相信係好難作取捨和抉擇!

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:2014 9月升中 - 九龍城區媽媽一齊傾

學校有否派飛for 明天中學巡禮?去看一看?你們所講的學校大部份都參與。(係無d band one)

Band 2, 女孩有咪提意

引用:五旬節+係BAND+3+頭,+不過校風唔錯,+九龍城

原帖由 lucia6119 於 13-11-22 發表
五旬節 係BAND 3 頭, 不過校風唔錯, 九龍城BAND 2 男生真係沒甚麼選擇 , 去年我也有研究了他區的學校 如:  ...
我仔成績一般
只有2B2A
不過P5 下學期操行有A-
如果揀五旬節
會唔會太保守?
我自己原先屬意胡
但老師話麻麻

引用:Quote:yy13+發表於+13-11-22+19:27+大家博

原帖由 ohnono 於 13-11-23 發表
九龍城區的學校每個band的學校都好平均,band 2唔算少,男仔可搏陳瑞祺、何官、胡兆熾、鄧鏡波、九龍塘中學 ...
如果有其他選擇
我唔太想選齋校
彭學高比五旬節好
如果胡/彭/五
以校風/老師關愛程度
哪間優勝
其實我有諗過丘
但以我仔咁嘅成績會唔會太高攀
我怕就算入左都要墊底
我情願揀岩band 讀得有信心d
不過首要都以校風/老師關愛行先

yy13 發表於 13-11-23 11:27
我仔成績一般
只有2B2A

哇……我囡都係2B2A,沙田。B成點呀?我囡英文大失手84.5,都算B呀。
胡中點會差過五旬節呀,胡中2B窩,五旬節3A窩
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

引用:+本帖最後由+lucia6119+於+13-11-23+00:22+

原帖由 lucia6119 於 13-11-23 發表

我都係咁諗
但直資面試部分我驚唔得
成績又唔係好過人
怕b2 直資都唔收

回覆 yy13 的帖子

2B2A : BAND 2????

請問你學校有幾多人去BAND 1?

引用:回覆+yy13+的帖子 2B2A+:+BAND+2????請問

原帖由 birdmom 於 13-11-23 發表
回覆 yy13 的帖子

2B2A : BAND 2????
無錯
A/B 都要睇頭定尾
又要睇埋同學
我仔主要係常識失手
上次100今次89
已經由2頭跌落2中
我地每個band 係約1/3

回覆 yy13 的帖子

如果 2B2A 操行 A- 應該是BAND2 成績 , 可以考慮 胡兆熾 / 何官

BAND 2 成績 考直資沒問題 , 我兒子 BAND 2 中, 也有考 顏寳鈴, 九龍塘香島(我兒子小學力薦) 和 沙田培基
顏寳鈴 - 我兒子有 second interview 最後係 waiting list, 不過聽說有waiting list 派得不好的, 再去扣門立即被收了
九龍塘香島 - 兒子班主任說會收操行好的, 而且 九龍塘香島 簡介會都說會收很多BAND 2 生
沙田培基 是BAND 2 A 學校 也收大量 BAND 2 頭- 中 的學生
九龍也有很多直資學校 收 BAND 2 生

yy13 發表於 13-11-23 11:40
我都係咁諗
但直資面試部分我驚唔得
成績又唔係好過人
直資或試 基督教崇真

基道中學有沒有聽過 ?  Band 2 尾

yy13 發表於 13-11-23 11:27
我仔成績一般
只有2B2A
胡能開辦三班英文班,足證胡在區內的受歡迎程度。五雖然校風也不錯,但成績始終不及胡,五只算是band 2同學的保險線和band 3同學的首選。

回覆 yamyau 的帖子

BAND 2 女女校可選 培道 , 真光 , 聖家
男女校 : 胡兆熾, 何官

雖然近年 胡兆熾 很受歡迎  , 校風也不錯不過 在校 老師 確實 沒有 預期那麼高的評價

引用:Band+2,+女孩有咪提意

原帖由 yamyau 於 13-11-23 發表
Band 2, 女孩有咪提意
或試自行和派位 1.培道 2.胡兆熾

‹ 上一主題|下一主題