用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 乜乜 vs 物物
樓主: seamama
go

乜乜 vs 物物 [複製鏈接]

cherry007 發表於 13-11-22 17:32
試過係某間私校面試時, 聽到有位家長問呢間係直資定私校呀? 我聽到都o晒咀, 連噤基本既資料都冇去了解, 真 ...
唔係話反對人報o甘多間, 而係認為家長應該做o左功課先報, 你勤力d做多d功課, 咪報多d囉!

回覆:crazymum 的帖子

回覆:乜乜 vs 物物

其實hold住幾個位嘅人可唔可以諗下,你hold 住幾間令音樂椅慢咗,對你自己係百害而無一利呢?可能你最心儀的是A,但你只有B,C,D,E的offer, 而另一位最心儀B, 但只有A,C,D offer. 就係因為你冇放“多餘”的offer, 因而令他人「遲了」放A, 自己亦要等耐咗!?

回覆:crazymum 的帖子

人地有offer是人地用心去train up 小朋友,小朋友表現好出眾。offer多只代表人地叻。你地咁眼紅人,又要人地點點點。好奇怪,樓主是否有好多waiting,如果唔是,人地放左都未必輪到你。申報手上只有1間offer.

引用:人地有offer是人地用心去train+up+小朋友,

原帖由 angel_soso 於 13-11-23 發表
人地有offer是人地用心去train up 小朋友,小朋友表現好出眾。offer多只代表人地叻。你地咁眼紅人,又要人 ...
冇offer=冇用心train up

evacalbee    發表於 13-11-24 11:01

引用:人地有offer是人地用心去train+up+小朋友,

人地有offer是人地用心去train up 小朋友,小朋友表現好出眾。offer多只代表人地叻。你地咁眼紅人,又要人 ...
叫人放位=眼紅人?

回覆:seamama 的帖子

我唔是咁的意思,

Offer同train up不是成正比的!如果係的話,我唔認為我應該會冇offer喺手!

回覆 crazymum 的帖子

Applied for 20 primary schools?!You are just like your name!you and your child must be very fatigue.

引用:Quote:原帖由+angel_soso+於+13-11-23+發表

原帖由 crazymum 於 13-11-23 發表
Offer同train up不是成正比的!如果係的話,我唔認為我應該會冇offer喺手!

...

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:MrBeast+發表於+13-11-22+08:07+回覆

原帖由 alyk 於 13-11-22 發表
我最同意你講法!好多家長可能一年前甚至更早去裝備個小朋友, 付出大量精神, 時間, 金錢; 現在至有幾個offer ...
無錯學校一直會call人,但弊在太後call,除左會令小朋友miss左orientation/小一適應班,最大問題係有時家長想要都吾要得,例如已經搬屋準備返新學校,又或者(真係見過)好後理call但校車滿左。無校車的話成年流流長真係會令家長卻步呀

引用:要解決呢個問題,就只有聯招,想當年大學都

原帖由 erniec 於 13-11-22 發表
要解決呢個問題,就只有聯招,想當年大學都係各自去進行面試,最後一齊出offer,申請人要係限時前決定,每 ...
我覺得呢個係好方法。又或者祗可hold一間,有更好offer 就取回注册證入去更心儀果間。原則上係可行,不過政府係盲的:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題