用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 乜乜 vs 物物
go

乜乜 vs 物物 [複製鏈接]

我明白大家有好多offer所以好苦惱,亦明白如果兩間學校差不多好難揀,但本人實在唔能夠明白為何可以happy school vs traditional school? 極小班 vs 極大班?好唔同嘅學校播!究竟係我想得太簡單定大家自尋煩惱?究竟可唔可以唔好諗咁耐?俾晒留位費就唔會咁快放架啦!放位啦,求下你!

apple8356  他們很貪心的,有幾個一線OFFER,不但不放位,還會扣其他官津名校,慾望無窮........  發表於 13-11-22 09:55
LuLuciaMa  For me, I only hold 1 seat at the time being although I have few offers.  發表於 13-11-22 08:56
LuLuciaMa  Don't worry, after Nov 25, I think the seats will be released  發表於 13-11-22 08:55
   1    0    3    0

回覆:乜乜 vs 物物

👏不過我一個waiting 都冇,有人放都冇我份。

Happy vs traditional ,t 有保證但可能辛苦,父母未能100% certain 小孩特質,其實也可理解。但有些同一種類但不同level, 真的不難揀,d人大多只問xx vs yy又唔講自己criteria, 真係god help them.

阿Q的諗,6月先放位咪仲好,自己可玩埋大抽獎。

引用:Happy+vs+traditional+,t+有保證但可能辛

原帖由 MrBeast 於 13-11-22 發表
Happy vs traditional ,t 有保證但可能辛苦,父母未能100% certain 小孩特質,其實也可理解。但有些同一種 ...
《阿Q的諗,6月先放位咪仲好,自己可玩埋大抽獎。》——>可能這才是最好的選擇。

另自我安慰,有人放棄學位,也未必和自己有關。把一切交給天主安排。

swcon    發表於 13-11-22 08:42

其實好多xx vs yy都唔關我事,我只係唔明d人點解咁自私。我唔明點解唔早d考慮,自己都輕鬆d啦!

我post tsl vs sfa正正系想早啲落决定,可以早啲放弃個位。小女實在兩種都讀到,我個心又十五十六,所以想聽多啲有經驗人的分享。原本想等所有結果出左再比较的。之後啲result出左會有更多的vs, 樓主要睇開啲先得。

seamama  TSL都未offer, 唔算hold兩個位啦! 未有offer前考慮定, 簡直掌聲鼓勵啦!   發表於 13-11-22 10:28
LuLuciaMa  My girl is also the type of 兩種都讀到  發表於 13-11-22 08:58

引用:我post+tsl+vs+sfa正正系想早啲落决定,可

原帖由 执子之手414 於 13-11-22 發表
我post tsl vs sfa正正系想早啲落决定,可以早啲放弃個位。小女實在兩種都讀到,我個心又十五十六,所以想 ...
我非常欣賞想早d決定嘅人,但我真係識人係:「唉…好煩…唔諗住,俾留位先啦!」

引用:我post+tsl+vs+sfa正正系想早啲落决定,可

原帖由 执子之手414 於 13-11-22 發表
我post tsl vs sfa正正系想早啲落决定,可以早啲放弃個位。小女實在兩種都讀到,我個心又十五十六,所以想 ...
其實喺報名之前唔係應該已經有咗心中的排位嗎?

回覆 seamama 的帖子

容許我講句公道說話,大多家長都是大包圍,早諗又真沒大意義,又未必有offer, 有offers 後個人覺得用兩三個月去考慮清楚也是人之常情, 始終這決定會影響未來6-12年,但6個月都決定唔到個d就唔知乜問題。

meloeskie2  agree!  發表於 13-11-22 17:44

引用:回覆+seamama+的帖子 容許我講句公道說話

容許我講句公道說話,大多家長都是大包圍,早諗又真沒大意義,又未必有offer, 有offe ...
Totally agree 🙋👍

引用:回覆+seamama+的帖子 容許我講句公道說話

容許我講句公道說話,大多家長都是大包圍,早諗又真沒大意義,又未必有offer, 有offe ...
冇錯,hold住兩個offer的很理解,有時很難決定,但我講嗰個人hold住4個offer呀!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-11-22+發表回

原帖由 seamama 於 13-11-22 發表
冇錯,hold住兩個offer的很理解,有時很難決定,但我講嗰個人hold住4個offer呀!

...
Agree. 有D根本唔考慮都唔放。 but anyway some schools won't call waitlist till June.

seamama 發表於 13-11-22 08:15

...
同意,hold multiple d 真不知他們什麼心態,可能喜歡集郵,有些還hold 到九月玩試堂,聽聞某神校已blacklist 左某神幼,d師弟妹真多得佢地唔少。

醒目開學勳章 王國長老

揀學校,好正常呀!有時我都會唸返轉頭,如果當初揀左咩咩今日又會點。都係果句,早d考慮早d放吧

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間直資vs私校
諗下都好正常
恐龍家

報考得的學校,總會有自己覺得的優點。選學校的準則每個人都不樣,不能單從教學模式,學校理念去作出決定是可以理解的。單是一個小朋友跟兩個小朋友的家庭所要考慮的已經可以有好大分別,希望大家能多點包容。

父母覺得決定重大, 會影響子女, 要諗下, 問下人都好正常.

最緊要決定後放位, 等其他人有機會.

MrBeast 發表於 13-11-22 08:07

其實in完 first round, 去過晒D學校之後, 都應該有排位啦, 做咩到出埋 offer 都未決定呢? 我報o左廿間, 我諗無咩人多過我啦!!!

引用:父母覺得決定重大,+會影響子女,+要諗下,+問

原帖由 sundae525 於 13-11-22 發表
父母覺得決定重大, 會影響子女, 要諗下, 問下人都好正常.

最緊要決定後放位, 等其他人有機會. ...

引用:報考得的學校,總會有自己覺得的優點。選學

原帖由 Ryan_baba 於 13-11-22 發表
報考得的學校,總會有自己覺得的優點。選學校的準則每個人都不樣,不能單從教學模式,學校理念去作出決定是 ...
冇錯,hold住兩個offer的很理解,有時很難決定,但我講嗰個人hold住4個offer呀

‹ 上一主題|下一主題