用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 乜乜 vs 物物
樓主: seamama
go

乜乜 vs 物物 [複製鏈接]

回覆 执子之手414 的帖子

可以轉。不過同一時間只可註冊​​一間。

千其唔好靠正苦,因為當直資,私校大部份完成註冊後,人就少左,野就做少好多,所以正苦老虎魚蝦蟹都唔改,少做少錯,安安定定收幾廿萬個月唔好,明未?

引用:其實而家出乜乜VS咩咩,好多都未到註冊日(

原帖由 甘恩 於 13-11-22 發表
其實而家出乜乜VS咩咩,好多都未到註冊日(我自己都出了post),正正是唔想兩間都註冊,然後慢慢諗。而係想 ...
我都係,希望早地諗定,一係早點放,一係吾注冊。只要吾係惡意集郵,就無可厚非。我都有waiting offer, 吾通叫正取生如果有其他offer就吾好諗太耐。anyway,good luck to all.大家都係緊張仔女啫。

引用:回覆+执子之手414+的帖子 可以轉。不過同

原帖由 akys 於 13-11-22 發表

可以轉。不過同一時間只可註冊​​一間。
都無唔同,好似話出年6月先call waiting,我想都唔會一個人放弃offer,學校就即刻call一個waiting,應该系最後一起call

放鬆~ 急都沒用, 係你的始終係你嘅~

有分別, 只可同時註冊一間,很多學位會早些Release出來,或者根本不去註冊, 有些學校會歸入第一輪,馬上Call Waiting。不能Hold幾間,可能Second in 都唔去, 總有幫助的。現時確實有家長Hold了幾個位到開學才放,對學生學校都不好。

津貼學校老早已經一人一校啦。

执子之手414 發表於 13-11-22 12:57
都無唔同,好似話出年6月先call waiting,我想都唔會一個人放弃offer,學校就即刻call一個waiting,應该系 ...

有分別, 無錯, 有D學校真係6月先call waiting,但有D(由其有得上堂個D)係會早D call, 學校都唔想新同學miss左D野!

MrBeast 發表於 13-11-22 08:07
回覆 seamama 的帖子

容許我講句公道說話,大多家長都是大包圍,早諗又真沒大意義,又未必有offer, 有offe ...
我最同意你講法!好多家長可能一年前甚至更早去裝備個小朋友, 付出大量精神, 時間, 金錢; 現在至有幾個offer, 除非學校質素相差好大, 否則你要佢地短時間決定也不太合理.
唔少家長都話先排次序就容易決定, 但唔少人考10~20間, 要因應自己需要黎排序恐怕唔容易, 要了解一所學校可能要花唔少時間/精神, 可能2公婆為左排序都會嘈, 到不如收到offer至諗似乎來得合理. 比多少少時間啦!

其實大家都知一個人只有一個pat pat, 一個pat只可坐一個馬桶, 被hold住的馬桶終歸要比其他人坐, 只係選擇權先後次序而以.

今日; 我都只有一個後備一個未知, 我唔會怪任何人, 如果我想有先選權, 我應該在K1時減少佢快樂時光而加強小朋友的能力. 但我冇後悔, 後面仲有至少12年要崖, 比佢開心多2年啦!

我覺得每一個小朋友等如一個寶石礦, 冇人可以知道邊個礦有最多寶石, 但有d人在考小學前已經日以繼夜甘掘, 可以比到好多寳石學校睇, 所以佢地有更多的先選權及盡早離開呢個游戲, 我寧可過去2年同小朋友玩下食下睇下沿途風景, 得閒至掘下, 當然依家就冇乜寶石比人睇, 可算是等價交換吧!

樓主, 你可以緊張但唔需要慌張有l唔少好學校到九月仲會call人.

回覆:乜乜 vs 物物

可能系挂,我無咩經验,想像唔到太多的situation

alyk 發表於 13-11-22 14:55
我最同意你講法!好多家長可能一年前甚至更早去裝備個小朋友, 付出大量精神, 時間, 金錢; 現在至有幾個offer ...

我又唔係太過慌張呀, 我雖然無offer o係手, 但都有幾個second in/ third in (坦白說: 亦不是十分滿意的結果), 我相信最終會有offer的, 我只係覺得有部份人真係鍾意拖拖拖, 好自私, 4個offers全部想讀? 只係一直唔去想, 唔去決定, 咁對大家都唔好, 無offer既又不斷等, 甚至無orientation機會, 自己都煩啦!

引用:Quote:MrBeast+發表於+13-11-22+08:07+回覆

原帖由 alyk 於 13-11-22 發表
我最同意你講法!好多家長可能一年前甚至更早去裝備個小朋友, 付出大量精神, 時間, 金錢; 現在至有幾個offer ...

有好多家長用了兩年去裝備小朋友但現在还未有offer, 咁佢地又点呢?自覺付出很多而認為可以慢慢孝慮的家長, 你知道人家可能比你付出还要多, 現在还只可以等嗎? 任何原因也有借口吧!

seamama 發表於 13-11-22 15:14
我又唔係太過慌張呀, 我雖然無offer o係手, 但都有幾個second in/ third in (坦白說: 亦不是十分滿意的結 ...
你巳經比我好更加唔洗緊張. 你小朋友入得到2及3 in, 己經算有實力, 應該唔洗等到大抽獎會有好消息.相信你都知道大抽獎後先至最多位放.

回覆:MrBeast 的帖子

發表一句 : 換位思考.

回覆:seamama 的帖子

crazymum 發表於 13-11-22 15:30
有好多家長用了兩年去裝備小朋友但現在还未有offer, 咁佢地又点呢?自覺付出很多而認為可以慢慢孝慮的家長,  ...

可能你小朋友比較慢熱, 比較好的礦都係要掘深D至有成果.你在這裏催人放位, 有多位的人又未必睇到, 睇到又未必係你等緊既. 不如試下寫多d求位信可能有好消息呢?

alyk 發表於 13-11-22 16:05
可能你小朋友比較慢熱, 比較好的礦都係要掘深D至有成果.你在這裏催人放位, 有多位的人又未必睇到, 睇到又 ...
其實在這個平台大家可以隨心發表想法及紓緩不安心情也是件好事,相信曾努力過的家長和小孩們最終結果如何,都以平常心面對,小一只是一個階段,小二或以後可以考慮插班,因為「頂唔順」要中逃跳船的大有人在。互勉之!

fanhl0416 發表於 13-11-22 16:04
你可以咁諗,但我未諗讀邊間時已幫個女報晒,因為係人揀你,我認為當人選你小朋友先諗再花幾個月去了解下間 ...
這算是"風涼話"嗎?

crazymum 發表於 13-11-22 16:52
這算是"風涼話"嗎?

Agree!

試過係某間私校面試時, 聽到有位家長問呢間係直資定私校呀? 我聽到都o晒咀, 連噤基本既資料都冇去了解, 真係人報佢又報...
‹ 上一主題|下一主題