用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 乜乜 vs 物物
樓主: seamama
go

乜乜 vs 物物 [複製鏈接]

要解決呢個問題,就只有聯招,想當年大學都係各自去進行面試,最後一齊出offer,申請人要係限時前決定,每人最後只能keep住一個OFFER,根住學校就可以就住個waiting list再follow up,我個人認為research係應該事前做,想申請N間都無問題,問題係出左係出OFFER同做決定既時間,始終無offer既人點都多過有offer,同埋宜家咁玩法對學校行政都係一個好大負擔,浪費唔少人力物力。

引用:回覆+seamama+的帖子 容許我講句公道說話

原帖由 MrBeast 於 13-11-22 發表
回覆 seamama 的帖子

容許我講句公道說話,大多家長都是大包圍,早諗又真沒大意義,又未必有offer, 有offe ...
係,結果出咗來根本出人意料之外。最鐘意嘅一係考吾到,一係等結果。同埋例如有間學校我報咗名,考完,有個朋友個小朋友係嗰間開始讀,結果同我講吾好讀,太谷。但依間又係大家眼中好學校,因為升中派位好好。我女係可以坐定讀書的人,但又十分活潑好動,作為家長又要想埋升中情況。我女又話間間都中意,一定吾想揀錯俾個女喇。我女有幾個offer我已經吾敢同吾想同女女同學地媽咪講喇,驚人誤會,只係同好好朋友先discuss下,同上bk問下意見。我夠想可以有一間係使考慮,即放其他位。
希望最後大家都可以有一間最適合自己的學校。

crazymum 發表於 13-11-22 09:25
其實in完 first round, 去過晒D學校之後, 都應該有排位啦, 做咩到出埋 offer 都未決定呢? 我報o左廿間, 我 ...

照常理就係law, 不過lei 段時間可能有d心大心細,又或者家人有不同意見,想再深入d問清楚呢。
利申,lei d agony of choice 小弟無福消受。

erniec 發表於 13-11-22 09:41
要解決呢個問題,就只有聯招,想當年大學都係各自去進行面試,最後一齊出offer,申請人要係限時前決定,每 ...
同意,不過靠吳得掂就真係唔使諗

回覆:乜乜 vs 物物

之前有位家長提議根本應該政府先派咗位先,吾鐘意派位又扣吾到位,才開始考直資或私立。

hopehopeit 發表於 13-11-22 10:05
之前有位家長提議根本應該政府先派咗位先,吾鐘意派位又扣吾到位,才開始考直資或私立。

...
Ian 同我o係呢個post的回覆已經解釋o左點解唔可以派咗位先.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2696675&extra=&page=1

seamama 發表於 13-11-22 09:32
冇錯,hold住兩個offer的很理解,有時很難決定,但我講嗰個人hold住4個offer呀

...

可能四間學校各有特色。單單近屋企,有中學back up,對細佬妹加分,活動教學,升成績好等等,都夠有排諗。

唉,一間學校既理念,課程,校風,功課考試量等等因素都唔會係成日有改變,我相信只要參考學校網頁、報告甚至EK,點都有資料可以搵到,只係人面對有選擇既時候問題就會黎,其實有選擇比無得選擇既人有時仲可能痛苦D,因好怕後悔,其實要考慮既野同報名時會有幾大分別?就算係別人口中得到既意見都只係一D好個人感受,同一件事放係唔同人身上可以有好唔同既效果,我都好同意每個人都有選擇權利,但當呢種權利會影響他人既時候,就要有方法平衡一下,希望可以做到一個win win situation.

其實無論hold住幾多個offer, 只要他們現在肯問, 肯作出決定盡早放位, 亦是好事.

俾晒留位費, 有時係因為學校規定幾日內決定. 唔代表該家長一定唔肯放位. 樓主睇開D啦.

其實而家出乜乜VS咩咩,好多都未到註冊日(我自己都出了post),正正是唔想兩間都註冊,然後慢慢諗。而係想一間不註冊,盡快放位出來俾其他家長。現在出post問反而是好事。

seamama    發表於 13-11-22 12:06

sundae525 發表於 13-11-22 10:32
其實無論hold住幾多個offer, 只要他們現在肯問, 肯作出決定盡早放位, 亦是好事.

俾晒留位費, 有時係因為 ...
有D人真係唔知咩logic? A校收了俾留位費, B校之後公布話收又去俾留位費; 我想問下, 如果認為A校好D點解唔放B校? B校俾了留位費即係覺得B校好D, 點解唔放A校? 唔通真係俾了錢就HOLD下先? 呢D咪自私囉..............

crazymum 發表於 13-11-22 11:02
有D人真係唔知咩logic? A校收了俾留位費, B校之後公布話收又去俾留位費; 我想問下, 如果認為A校好D點解唔放 ...
如果間間學校要 prepay 一年學費做登記, 我諗會幫佢地快D做到決定

crazymum    發表於 13-11-22 12:56

回覆:taktakchichi 的帖子

甘呢個游戲就更加難玩啦。先出offer的未系最心儀,最心儀的等緊result,甘你注唔注册先? 我都好想我最心儀果間最早出result,甘其它我連in都唔去in啦!每個人都系自己的角度出發,就永遠唔會得到共識。而家游戲規則就系甘,何苦要埋怨他人。不如自己想辦法再做好啲。而家系影响自己子女一生的重要一刻,當然要慎重,無得返轉頭架。

教育署唔會俾咁做

其實這場遊戲,大家已經第二次經歷。阿B(超細B)當年的waiting letter也如雪花般多,只是等。今次,一早心理調節,只是「積極」參與,让他知道什么是考小一,等他回校有共同话題,和让我們知道作準備。
我問他會唔會冇學校要他,他亦調節到答我:唔會冇學校讀。自我安慰,學校教得幾好呀! 阿B,EQ高呀。當然,媽媽就緊張。

执子之手414 發表於 13-11-22 11:37
甘呢個游戲就更加難玩啦。先出offer的未系最心儀,最心儀的等緊result,甘你注唔注册先? 我都好想我最心儀 ...

呢D唔算hold兩間ar! 第二間都未有offer...

我都好怕呢d topic, 因為要熟知兩間學校既真係冇乜邊個。同時,呢d topic 又好野火, 我答問題都好避重就輕, 只講自己所知既事, 唔會講邊間學校好與唔好。

其實, 學校沒有最好, 只有最適合。要考慮的家長, 可以先排左自己的考慮因素,如遠近, eca, 功課量, 升中等等, 自己識比分啦!

回覆:seamama 的帖子

我系覆“ 如果間間學校要 prepay 一年學費做登記, 我諗會幫佢地快D做到決定”。因爲我會先交留位費,再等之後的result

每人派一張小一註冊證就可以解決。對學生學校都好,不怕要到開學才知道有多少人入讀。

引用:每人派一張小一註冊證就可以解決。對學生學

原帖由 akys 於 13-11-22 發表
每人派一張小一註冊證就可以解決。對學生學校都好,不怕要到開學才知道有多少人入讀。 ...
都系果句,如果你最心儀果間未出result,甘你注唔注册先啊?

‹ 上一主題|下一主題