用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
樓主: greenshoot
go

有幾個offer的秘訣   [複製鏈接]

回覆:有幾個offer的秘訣

其實有多少學校有考數學的?雖然我只是考了七八間,多數會問中英文,無聽過小兒提過有考數…

回覆 seamama 的帖子

你太客氣啦!我主要係培養小朋友閱讀興趣。小朋友喜歡閱讀萬事可成。我會之後打一篇關於呢方面心得。

seamama 發表於 13-11-26 18:53
仲有, 我近日學識一樣野: "求學=求分數", 喺EK學嘅, 有offer的代表識教, 無offer的代表自以為是, 自以為叻. ...
成王敗寇,正常

回覆:loveDD 的帖子

非常同意,雖然現在什麼都沒有的我實在有點擔心,但也不想迫得孩子沒氣透。

我冇幾個offer,但有幾個熱門学校waiting,仔仔慢熱思考型,講嘢細聲。有些失望,但面試讓我知道仔仔長短處,長遠对我們教育小孩有好處。內向的小孩会蝕底,但学術会使小孩能入2nd round, 所以我仔仔大部分只有waiting

其實5歲人仔已精通加減乘除,呢種風氣真係直得鼓吹嗎?

miaomama  我的想法也是一樣, 真的好嗎?  發表於 13-11-27 15:14

Turtle_MRSHO 發表於 13-11-26 23:07
其實5歲人仔已精通加減乘除,呢種風氣真係直得鼓吹嗎?
有d人覺得個小朋友學術好,就會認為係個家長催谷,然後小朋友冇開心快樂童年。。。當然有人係虎爸虎媽,但點解唔調轉諗下,世上係有好多小朋友喜歡追求學問,好學不倦的? 你沒有見過嗎? 另外,只要有少少耐性及決心,唔需要每日,每星期循序漸進咁教下小朋友學術,多d玩下益智遊戲,有時又陪睇下書咁,親子之餘小朋友亦學到好多野,我認為細路仔大多有好奇心及好學的。

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

無錯,其實好多小朋友係可以好容易就學到好多野,呢個係佢地嘅特質,但咁又係咪代表我地家長要佢咁快識咁多嘢呢?如果k3係要學識乘除,咁點解d課程編排要去到p2p3先教呢?我相信呢個係一個正常、循序漸進嘅學習方法。咁早識深字計深數,除咗用來考小學, 其實真的對小朋友發展好嗎?

考小一係需要部署,對小朋友都要有適當嘅訓練,現時情況一般,有offer 亦有being rejected, 亦有一啲等消息,自行20分無望,亦有心理準備最終要叩門。。。經過呢幾個月,我了解自己個女大概嘅水平,個性同強弱之處,始終好多外來或運氣等因素影響結果,我自己冇特異功能、琴棋書畫運動樣樣不能,非神校畢業,所以冇奢望過阿女可以瓣瓣掂,而且五歲學識加減乘除就算微積分咁又點?我只係希望佢能夠喺一個溫暖嘅家庭中成長,明白生命的價值,有良好的社交溝通能力,有勇氣面對困難同接受無法改變嘅轉變,咁就好嘞。

Cello093    發表於 13-11-29 17:14
SAGO    發表於 13-11-28 16:37
fasic88  well said!  發表於 13-11-27 09:33

其實開個post想讓大家看看學校喜歡揀邊類學生,家長預備面試有什麼要注意等。至於是否催谷兒女,我估大部份家長都唔忍心用小朋友辛苦的方法嘅,所以想參考下家長有效的方法同心得。例如之前有個家長話扮學生叫小朋友做老師,我覺得很好啊!

回覆 LondonSch 的帖子

agreed

回覆 Tatabunny 的帖子

十卜十卜

阿女係一代數痴( 白痴個痴). 只有K2水平, 單位加減數都唔多凖, 要數手指先計到. 教數手指都教大半年.
但考小一無問題, 多數識答.
除了SFA特深, 大部分數學考得很淺(包括DGJS), 什至有圖數. 計都唔洗.
其實學識乘除數都無用, 都無人考.

魚兒小寶貝  係呢,根本冇乜學校會考乘除,某d小朋友識,純粹係佢自己本身追求,我家姐個仔就係喇。  發表於 13-11-27 14:33

回覆:AgapePa 的帖子

同意!大部份過來人都咁講

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

對呀!其實樓主所講的我基本上認同,不過我認為對要上班的家長黎講是很難每天咁做。我本人經驗係每星期循序漸進,特別是語言,咁就水道渠成。我深信培養對閱讀的興趣,打好語言根基,不是只為小一面試,更為孩子畢生對知識追求、對自學打好基礎。

魚兒小寶貝  非常同意  發表於 13-11-27 14:33

一命二運三風水
各有前因莫善人
但機會是留比有準備的人

引用:I+only+have+one+offer+formula,+dont+subm

原帖由 reei 於 13-11-21 發表
I only have one offer formula, dont submit portfolio.
此話何解呢?

引用:對呀!其實樓主所講的我基本上認同,不過我

原帖由 HappiMom 於 13-11-27 發表
對呀!其實樓主所講的我基本上認同,不過我認為對要上班的家長黎講是很難每天咁做。我本人經驗係每星期循序 ...
同意養成良好閱讀習慣係對小朋友學習有所脾益,但係點解要小朋友跳level學D太高年級既數及生字呢,當然有小朋友係天資聰敏,自自然然咁去到好高程度而不自知,但係唔多唔小都係家長想個仔個女咁咁咁。。。眼見大家都係一窩蜂咁去上補習班學比一般幼稚園深既嘢,都係認為面試有可能幫助吧. 而家呢個好似變成普遍要入直資私立小學嘅所謂prerequisite,尤其某些名小學,的確比較奇怪。

以上只係本人感想,並無他意。

‹ 上一主題|下一主題