用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
go

有幾個offer的秘訣  

介不介意分享你們小孩的優勝的地方讓大家參考下?謝謝!

回覆:greenshoot 的帖子

我只有零offer的秘訣,就是怕羞唔笑唔多出聲

fabsum  haha  發表於 13-11-26 11:19

醒目開學勳章

Now 8 offers, now only remain 2 for selection
train 記億力,一定要自小訓練
學phonic,英文唔識解都識讀
我有小面試班,只能說有D作用,唔好靠囇佢
朗誦 train 自信
我讀全女校幼稚園,考女校好似有D優勢
肯用自己好多時間教佢
interview 是淡定
這是我的小小分享,未必一定得,纯屬個人及主觀意見

rainbowcov    8 offers.  發表於 13-12-3 16:54
MAMAMEEE    發表於 13-11-27 23:02

I only have one offer formula, dont submit portfolio.

回覆:reei 的帖子

Very good points. I agree with you!

回覆:有幾個offer的秘訣

我地見左9間,有4個 offer , 喺大約一年前,在網上不斷去睇唔同學校嘅家長同小朋友去面試完,然後分享出嚟考過啲乜,例如有啲學校會考加減數,數學推理題,讀英文卡及中文字,聖瑪加利小學就是考以上嘅野。另外有啲學校會考比一幅圖畫,入面例如有一家人在公園度,要用英文去描述入面嘅野,優才小學就是。另外再有啲係畫畫,油顏色之類,我知有啲學校會單獨同小朋友面談,我就從呢方面去訓練小朋友禮貌及對老師時眼神聲線,和當老師問乜問題時,個小朋友應如何回答,我諗我已經不是一個勤力嘅家長嚟,每天大約會用兩小時去同小朋友練習以上嘅野,另外出面有上英文班及數學班之類

回覆:爸爸愛您 的帖子

我同你差唔多,但就train漏左眼神對答自然等,是很大錯誤,怕羞小朋友家長可留意。

mimics218  呢樣好難訓練  發表於 13-11-22 18:08

怕醜唔出聲C緊! 中英文認字,簡單數學,少少普通話!

最好繪畫靚,好多間要畫野!

引用:我地見左9間,有4個+offer+,+喺大約一年前

原帖由 爸爸愛您 於 13-11-21 發表
我地見左9間,有4個 offer , 喺大約一年前,在網上不斷去睇唔同學校嘅家長同小朋友去面試完,然後分享出嚟 ...
嘩! 每天用2小時去練習,我放工返到屋企見到個仔日日都唔夠兩個鐘,仲要check功課,改正 .....完全唔夠時間用。  

真係no pain no gain! 你用咗咁多心機時間去準備,所以有咁好成績!

回覆 yywing 的帖子

Offers 中有無神級小一?

回覆 柔情爸爸 的帖子

神級小學未出result喎

每天用兩小時訓練小朋友!好犀利

報多幾間,Chance屎都大D

我覺得畫得靚唔靚唔重要,
我個女凈係識畫抽象畫(即係睇唔明畫乜), 都有幾個offer.
最重要識講解幅畫, 可以講到入面有一個故仔出黎

回覆 twinsng 的帖子

I see.

引用:我覺得畫得靚唔靚唔重要,+我個女凈係識畫抽

小朋友不是很叻,我也很懶,去年只報了三間學校,結果全中。小小分享,希望幫到大家。

小朋友喜歡和老師說話
基本禮貌
一早了解Target學校面試形式及題目類型及內容,在家中以遊戲形式進行模擬測試
多說故事給小朋友聽,文字的,只有圖畫的,即時創作的,自行改編的都好。倒番轉要他說以上各類故事給父母聽
參加朗誦比賽或合唱團,不是為證書獎狀,為練膽
寫得好自己的中英文名
學術常識水平就不說了,大家應心中有數吧

MAMAMEEE    發表於 13-11-27 23:05

回覆:B.BB 的帖子

我用差不多的方法,都有不錯的offer

以上都啱,各有攻略,我自己 in 5 得 2。收工放假

眼神,企要定,坐要直,回答用句子

其實多offer係咪真係有用先??你報10間,中8間,但係最心儀嗰2間唔收,連waiting都無,你又會開心咩??我覺得應該一早做定功課,睇吓心儀嗰啲學校interview考乜,再重點出擊,好過樣樣都教最後無樣精,辛苦小朋友又辛苦自己!!