用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山 think
樓主: mlbidbid
go

馬鞍山 think [複製鏈接]

好清楚呀 ,多謝分享!我是出年讀 LN(pm)的,但我想轉 am

THSo  早d 寫信,有人放位的話應該會排的。  發表於 13-11-26 11:47

咁有冇生日會架?兩個月一次?

回覆 winnietingting 的帖子

Why you finally choose KM? Not stay at THINK?

BERNICEJUNE 發表於 13-11-26 13:20
咁有冇生日會架?兩個月一次?

有呀,每月月中都有,仲有生日禮物~~

ms_ketchup 發表於 13-11-26 13:27
回覆 winnietingting 的帖子

Why you finally choose KM? Not stay at THINK?

其實好多人都會試考出面九龍塘,畢竟係九龍塘,如果第時考直資聽落好似易d。
我小朋友d 同學好多都係咁報,剛剛先有收到SC 信所以UN 會走..... 但我會考慮埋路程問題同自己個 scheudle,所以一間九龍塘都無報,反正小朋友讀得開心,唔洗下年佢地又再適應過~~~

生日禮物是否給所有學生?好開心的校園生活

BERNICEJUNE 發表於 13-11-25 21:54
我在商場看見think的小朋友很乖,還有學校門口的玻璃櫃內,學生的作品及製作過程非常吸引,所以才報名,現 ...

有全日有半日, 家長選擇.  例如THSo的小朋友K1返全日 (有錯請更正 :) ), 我個仔下年K1讀半日.

THINK有好多班種比你選, 英普班得下晝班, 雙語班有上/下/全. 全日又有唔同配搭咁.

其實佢地每班係都有一個固定的NET跟0既, 英文就會係NET教返.

回覆 lilbabe 的帖子

lilbabe, 你小朋友幾月出世? 8月8號係大家一齊返, 家長可以陪的.  然後已足兩歲0既小朋友就繼續返啦, 第一星期返一個鐘, 第二星期兩個鐘, 第三星期就正常喇, 未足兩歲0既就等到足兩歲先再返喇.

開學前都會有個briefing的,會派校服, 到時老師會俾張紙你, 寫左你小朋友係邊日邊日返幾點咁0既, 照跟就OK.

THSo    發表於 13-11-26 16:16

BCoLick 發表於 13-11-26 16:03
有全日有半日, 家長選擇.  例如THSo的小朋友K1返全日 (有錯請更正 :) ), 我個仔下年K1讀半日.

THINK有好 ...

我今年係 LN (PN) 呀,出年先返全日

BCoLick  我記得, 我意思就係你下年UN返全日  發表於 13-11-26 16:28

引用:回覆+lilbabe+的帖子 lilbabe,+你小朋友幾

原帖由 BCoLick 於 13-11-26 發表
回覆 lilbabe 的帖子

lilbabe, 你小朋友幾月出世? 8月8號係大家一齊返, 家長可以陪的.  然後已足兩歲0既小 ...
thx so much!! 我女到時已經兩歲多。好期待呀, 想快啲到八月!

THSo    發表於 13-11-28 09:42

我想問朗思校服不是有米色裙仔嗎?為何offer letter 話只訂運動服嘅?而且,很少見D女學生穿米色裙仔。另外,朗思學生在叩門(小一)受歡迎嗎?學術程度深嗎?

回覆:BERNICEJUNE 的帖子

我都想知叩門會唔會吃香D

回覆:BERNICEJUNE 的帖子

米色裙仔好似係到LK,UK 先著

BERNICEJUNE 發表於 13-11-27 19:21
我想問朗思校服不是有米色裙仔嗎?為何offer letter 話只訂運動服嘅?而且,很少見D女學生穿米色裙仔。另外 ...

唔同級d 校服唔同架。
LN & UN 只係著運動衫,方便老師/EE 同佢地去VeeVee。
LK & UK 女仔有裙仔,好似國際班又有少少唔同.....

朗思始終英文底唔差,應該OK吧~~  同埋見畢業生都有升去一呂沙呂果d .....

BERNICEJUNE 發表於 13-11-26 14:40
生日禮物是否給所有學生?好開心的校園生活

生日果d先會有生日禮物....
但我小朋友班主任成日都會買小禮物(女仔有頭夾, 貼紙, 餅餅, 吹泡泡, 糖, etc....) 獎勵小朋友~~ (其他班主任就唔知....)

BCoLick  我個仔成日有貼紙 :)  發表於 13-11-28 15:17

平日獎貼紙已ok!
原來高年级才有米色裙仔著

THSo    發表於 13-11-28 12:36

學習或活動時的照片會不會給家長下載架??

引用:我想問朗思校服不是有米色裙仔嗎?為何offe

原帖由 BERNICEJUNE 於 13-11-27 發表
我想問朗思校服不是有米色裙仔嗎?為何offer letter 話只訂運動服嘅?而且,很少見D女學生穿米色裙仔。另外 ...
我都想知程度深不深

BERNICEJUNE 發表於 13-11-28 11:09
學習或活動時的照片會不會給家長下載架??

Movie 會定期放上網,開學後遲d 有 login & password 俾家長 login睇。
相的話會定期叫家長俾 USB,老師會 copy 去手指俾小朋友帶返去。

BCoLick  有你小朋友的相先會俾你  發表於 13-11-28 15:18

littlebeany 發表於 13-11-28 11:34
我都想知程度深不深
如果依家我讀緊LN,9月開始正式上堂,如果講學術上教左d 乜字,數字有1-5,中英文都教1-5,普通話就去到1-7添,中文字就 人、月、口、耳、天、果、米,會教認字,同用手指按筆畫寫出來,唔係用筆,英文我無深究教左乜,但我小朋友無啦啦會指住d 野同我講個英文單字囉,佢話係老師教。

其實佢地係好活動咁教日常生活嘅野,之前教秋天有乜特徵,天氣涼要穿外套,介紹下唔同種類嘅衫,秋天有咩活動,圖工做下衣櫃、風箏、樹葉畫;最近教食物就成日返來唱食物歌,樣樣都要食,上星期仲分班帶左去左美心買麵包。。。

又教下佢地講下句子之類,中英都有。又有自理....

我覺得咁細個小朋友唔應該係坐定定死讀書塞入腦,佢地係活動中學野開心好多。
‹ 上一主題|下一主題