用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山 think
go

馬鞍山 think [複製鏈接]

请問有無人知馬鞍山 think 行IB,其實讀番傳统小學,有無問题架?中英可否並重?
學費都幾贵,仲有雜費。。。30號要交留位費。考慮中。
另等緊康傑,不過名氣同英文程度好似think好些,有無jm可以分享下?

THSo  但聽講康傑都好深同幾谷下架喎???   我有報,但結果無去 interview.....  發表於 13-11-25 14:06
   4    0    0    0

回覆:馬鞍山 think

一個月平均幾錢?其實如果近屋企都可以考慮。幼兒園最緊要方便以免太辛苦。

學費4500另書薄 2xxx
仲有其他吧。。
我都估吾到平均一個月幾多

THSo  無其他雜費,連校服都係一set 運動服,買兩套三百幾.... 唔洗分一三五同二四要點著點著.... 有時d fd 讀其他學校話會記錯著錯  發表於 13-11-25 14:08

回覆:mlbidbid 的帖子

宜家讀書真係好貴,燒银紙

回覆:mlbidbid 的帖子

好似話下學期重会加價,起碼加10%

THSo  下學期無話架,係可以一年加一次,但要教育局批先得。  發表於 13-11-25 14:10

mlbidbid 發表於 13-11-19 13:20
请問有無人知馬鞍山 think 行IB,其實讀番傳统小學,有無問题架?中英可否並重?
學費都幾贵,仲有雜費。。 ...

國際班先行IB,妳可以報中英文班咪適合讀傳统小學囉.

THSo  PN 得英粵班,每日半個鐘英半個鐘粵,20 mins PTW。上K先有得揀英粵、英普、國際(全英--但唔係IB),可以申請出九龍塘讀 IB。  發表於 13-11-25 14:12

打去問話未行ib 。 n班廣東话先,英語輔助。每日有15mins 普通話。
4500 外,無雜费,書薄分上下學期2次。

mlbidbid 發表於 13-11-19 21:27
打去問話未行ib 。 n班廣東话先,英語輔助。每日有15mins 普通話。
4500 外,無雜费,書薄分上下學期2次。

...
請問知唔知一日幾多分鐘英文?

引用:Quote:mlbidbid+發表於+13-11-19+21:27+打

原帖由 lilbabe 於 13-11-20 發表
請問知唔知一日幾多分鐘英文?
話會唱下歌仔,玩下但無講明幾耐呀,jm都考慮中嗎

mlbidbid 發表於 13-11-20 13:25
話會唱下歌仔,玩下但無講明幾耐呀,jm都考慮中嗎

係呀, 因為我估BOXHILL應該會有OFFER, 煩緊邊間好。睇D舊POST有D人話THINK好差, 又有人讚好, 因為唔識人讀緊, 唔知實際情況點

回覆:lilbabe 的帖子

boxhill同 think點揀?!

boxhill targeting going to international sch.
n think can go to normal primary sch.
so the stream is different.

n u can check the 2013 primary sch placement on the leaflet u got after interview. just a few students going to international primary sch

THSo  
同埋如果 boxhill,佢讀到K3佢無乜支援可以上主流小學。  發表於 13-11-25 14:14

ckadull 發表於 13-11-20 15:08
boxhill同 think點揀?!
boxhill我識人讀緊/讀過, 話小朋友好開心好鍾意, 唔錯。而且佢地都有中文學, OK的。
學校又新淨D。
不過我考慮係佢地既老師夠唔夠專業, 因為眼見有D好young。
另外都係中文問題, 因為我覺得學好中文都好重要。

think我IN果日個老師好似唔錯, 幾有經驗。另外, 鍾意佢地N班打好母語基礎。
整體OK, 但校舍較細, 我又無睇清楚佢地D課室得唔得...

THSo  校舍來講其實唔叫好新淨,比起 boxhill 係無咁好。但暫時今年Think PN d 老師,都好有經驗嘅,係果度教左好幾年甚至超過10年都有架喇~~  發表於 13-11-25 14:17

引用:boxhill+targeting+going+to+international

原帖由 mlbidbid 於 13-11-20 發表
boxhill targeting going to international sch.
n think can go to normal primary sch.
so the stream i ...
我唔見左份野,有人可以scan俾我啖?thanks

回覆:lilbabe 的帖子

i took pic n need ur email add. or any other way to send to u.
pm me pls

引用:打去問話未行ib+。+n班廣東话先,英語輔助

方方和think 點揀?

引用:方方和think+點揀? +

原帖由 littlebeany 於 13-11-20 發表
方方和think 點揀?
晌bk搵到用家媽媽分享。
THSo        #2
生產值:339 複式洋房        前天 13-11-18
你有 offer 了?LN??

我小朋友讀緊LN,以前考果時,原本唔係我首選,但讀左三個月,我覺得非常好,雖然貴,但在我來說覺得值得。

佢地係小班活動教學,max.一班12人,一個中文班主任,一個 NET 老師,同時間照顧,即係1:6,另外有普通話老師每日20 mins 輪班上。其實因為地方細,一個課室會容納兩班,但佢地會編到唔同時間係唔同地方活動,如果兩班真正一齊同一時間的時候,會拉簾分開,兩班小朋友係唔會分心的。除了音樂堂,就係四班一齊上堂。

除了上課前早操時間,其他小息活動時間唔同年級都會唔同,排洗時間又會唔同,所以小朋有足夠時間做每一樣野 (包括玩)。佢地大約有四個姨姨負責同小朋友排洗,即使小朋友未介片片,佢地都會因返d 時間同佢地換片,唔會話唔夠人手等小朋友係咁 up 住,或者"逼"小朋友介片,佢地只會協助同鼓勵幫佢地介,因為我有朋友讀其他學校,係要逼佢地介,仲要求今年12月N班一定都唔可以著片.....對一d 超細B來講呢樣真係會有難度 我小朋友屬於細B,未完全介到,佢地話會繼續協助,直到介到為止。。。

至於上堂,每日都有英文同粵語主題課,佢地d 書唔同坊間的,係自己編,一個主題可以伸延好多野,每個主題大約講3 weeks,粵、英、普、圖工、音樂等,3星期都同一個主題。8月初開學都依家,講過我的學校、我自己、節日、我的家、秋天、食物.... 有時會有出外活動,例如我的家就試過去同學屋企上堂,大約30-45 mins,介紹下家中地方、設備等,講秋天,又執下樹葉,講食物,又去下麵包鋪....總之好實際生活上接觸到嘅。。。

自返左兩個星期學之後,到現在3個幾月,我小朋友都日日返來會同我講好鍾意邊個姨姨,邊個老師,就算病佢地都要話起身返學校搵老師,所以係學校一定係好開心。
而我每日係會送佢地返學嘅,可能學生人數少,d 老師唔一定係班主任,姨姨,甚至校長,都會記得晒小朋友d 名,因為每朝排隊入學校,佢地都叫到佢地名講早晨,好親切。

上學初期,老師會天天打來匯報小朋友情況,直到小朋友完全適應,佢地先會隔幾日、或者一個星期打一次來,或者我地有問題可以打去問老師。

每星期有圖書、隔星期中英輪流,估唔到我用英文講故事,我小朋友竟然會明我講乜。因我係純粵語媽媽來,未試過講英文故事,我係打返去問 NET 老師教我應該點講架~~~

因為我唔鍾意傳統嚴肅果d學校,太死板,又唔一定係課程深嘅就好(有d 學校 hard sell 課程深可以涵接小一), 而且呢度每天英普粵,所以我好鍾意Think.....小朋友返到家,我無刻意問課堂學左d 乜或者用英普溝通,但有時佢會無啦啦彈個英文字話我知果樣係乜,或唱下英文、普通話歌,所以我知道佢地真係學到野同好開心。

我想問D圖書是買定輪流看?

回覆 BERNICEJUNE 的帖子

家長可以參加閱讀計劃, 免費的, 咁每星期二老師會放一本書响小朋友書包, 下星期一還.  書係輪流每星期一中一英咁0既.

THSo    發表於 13-11-25 13:46
‹ 上一主題|下一主題