用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山 think
樓主: mlbidbid
go

馬鞍山 think [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+lilbabe+於+13-11-23+發表今

原帖由 mlbidbid 於 13-11-24 發表
小班教學係好緊要,老師睇緊些都好吾同,所以學费贵些。
你甘快留位啦,我過幾曰都去了。。如果最後無其他 ...
因為星期六先去到,下星期六又唔得閒。我見到壁報有個停車場設計既習作,好impressive, 無諗到咁細個會教呢啲。感覺學習內容好生活化,又好生動(可能係從中學習方向啦)。我相信學習應該同生活聯繫,而唔係一味抄寫背誦。

THSo    發表於 13-11-25 14:04

引用:Quote:原帖由+mlbidbid+於+13-11-24+發表小

原帖由 lilbabe 於 13-11-24 發表
因為星期六先去到,下星期六又唔得閒。我見到壁報有個停車場設計既習作,好impressive, 無諗到咁細個會教呢 ...
停車場設計,幾得意啊。

我女去年在此讀PN,返學非常開心,就算而家在新幼稚園返左K1幾個月,都仲經常有提番朗思的生活,仲話好掛住班主任!
學校課程生活化又實際,老師、姨姨都好好,我覺得值得讀!

BCoLick    發表於 13-11-25 15:51
THSo    發表於 13-11-25 13:51

zchow 發表於 13-11-25 00:52
我女去年在此讀PN,返學非常開心,就算而家在新幼稚園返左K1幾個月,都仲經常有提番朗思的生活,仲話好掛住 ...
咁啱。我囡又係上年讀mos think pn, 今年返咗另一間幼稚園讀k1,佢都話好掛住think的同學仔,老師同陳校長 。think is very good.

THSo    發表於 13-11-25 14:05

引用:Quote:zchow+發表於+13-11-25+00:52+我女去

原帖由 winnietingting 於 13-11-25 發表
咁啱。我囡又係上年讀mos think pn, 今年返咗另一間幼稚園讀k1,佢都話好掛住think的同學仔,老師同陳校長  ...
如果甘鐘意學校,係咪有更好學校所以先走呢

讀左幾個月,就係因為覺得佢教得好生活化,d 教材好好,老師、EE 同校長都好好,小朋友一起身就話要洗面換衫返學,就算病住都係咁,日日都提住鍾意邊個老師,所以我本來考左d 學券幼稚園,都打算放棄了~~好驚去到第二間,佢地唔適應就仲死~~~~

至於大家講嘅課本,BCoLick 都提到,係有書派返家的,而且每星期手冊有進度表寫果個星期學左d乜,所以係唔會跟唔到架,一定知道佢係學緊乜架!而且,有咩唔明,放學時間可以打俾老師,佢地好詳細咁解答,我唔明點解上面有媽媽話有兩個朋友嘅小朋友經過門口都驚囉,真係唔知佢地個 case 係點......
每個星期d 圖書好新,同佢地有個表寫住借過咩書,唔會重複。我仲打左個 list 俾老師,話我有邊d 書,叫佢唔洗重複借俾我添~~ 同埋,佢地會按小朋友上堂個進度來借書,有深淺唔同,有d一頁幾個字,有d 一頁兩三行字,好細心呢~~
佢收費貴,因為小班教學,PN 每班一對6,仲有NET,日日有英普上,仲想點?!

我只係用家,返左幾個月學,只講出我同小朋友對學校個觀感,絕對唔係 Hard Sell,請勿介意。

BCoLick    發表於 13-11-25 15:53

halflower 發表於 13-11-20 18:31
咁唔值4500 wor....如果英語為主,廣東話輔助就話姐。。。

值唔值真係見仁見智。我本身家中全粵語,返左幾個月學行行下街我小朋友會指下樣野同我講d 英文單字囉..... 我問佢邊個教,佢話老師教,我算佢學左野返來架喇.... 兩歲人仔仲想佢點?!唔通返來同我全英對答?!呵呵

回覆 THSo 的帖子

冇錯, 其實我都覺得學費係貴架, 但係佢真係小班教學, 我仔果班得8個小朋友, 每一班固定跟一個中文老師一個NET, 另外仲有得上普通話.  針冇兩頭黎啦係咪?

我屋企係完全冇普通話語景, 但上次去親子旅行, 三個老師跟我地架旅遊車 (兩個班主任同一個普通話老師), 佢地帶唱歌, 個普通話老師叫得出我個仔個名, 仲同我同我老公講 "他上課很棒的", 我都好surprise個仔竟然上普通話堂係跟得到! 我唔知上堂情形, 但即係老師係有方法教得到小朋友囉, 所以呢間學校真係幾好架.

仲有一樣好係每年都可以比你選一次班, 真係好靈活, 你可以按你目標同小朋友進度去選, 例如你想選英普班, 但覺得小朋友今年未ready去用新0既語言學習, 咁咪下年先選英普囉.  唔會話day 1選了就4年都係咁.

THSo    完全同意呀~~
你仔下午班一班咁少人咋?!我上午班有11人... (原先12走左2個,有個下午申請調左上來,變左11個同學仔)  發表於 13-11-26 09:48

回覆:馬鞍山 think

仔仔都喺mos think返咗幾個月pn,好開心好鐘意返學,而經有兩次field trip, 一次去同學家,一次去參觀商場面包店,活動教學

THSo  
你係上午班定下午班??佢地好似係去美心??因前兩日婆婆湊放學經過,我小朋友同婆婆講老師帶佢去呢度...   發表於 13-11-26 09:50

回覆:馬鞍山 think

謝謝各位分享

回覆 heyaheya 的帖子

你小朋友讀上晝定下晝架?

回覆:BCoLick 的帖子

上午

我在商場看見think的小朋友很乖,還有學校門口的玻璃櫃內,學生的作品及製作過程非常吸引,所以才報名,現要放棄幾間學校的offer來入讀,希望真的冇揀錯。不過,很想了解K1以上是否一定要上全日班,全日班的名額是多少?如還有,教英文的老師是班主任定另一位外藉net teacher?

THSo  MOS Think 的小朋友確實好乖,反觀上次旅行撞埋美孚Think d 小朋友一齊,果邊曳得好緊要   發表於 13-11-26 10:20

回覆:THSo 的帖子

請問係8月8號返一日之後等九月先正式返學,定8月8號開學呢? 另外我想問pe堂時間多嗎?thx!!

回覆:THSo 的帖子

唔好意思,想問埋多唔多要家長平日請假參與既活動呢?

BCoLick  你使唔使返星期六? 我返5 day工, sofar都冇話要請假去, 9月時有民族服裝晚會 (夜晚先去), 親子旅行就星期六.  發表於 13-11-26 16:19

BERNICEJUNE 發表於 13-11-25 21:54
我在商場看見think的小朋友很乖,還有學校門口的玻璃櫃內,學生的作品及製作過程非常吸引,所以才報名,現 ...

K1有全日有半日,上次校長講會視乎N升K個申請有幾多人先決定點樣分配。
而我之前就問過老師,全日班有十幾人 (around 15-16咁上下),但我就唔 sure 佢係指一班定兩班加埋了.....
因為全日班嘅選擇係,上午同半日班一樣上堂(有英粵、英普、全英班),放學LUNCH然後午睡後上兩個鐘堂,一班係全普主題教學,一班係全英做 project。
英粵班班主任係一個粵語老師,另有一個NET英文老師係全程同時間上課,即兩個輪流上堂。(註:佢NET teacher唔一定係鬼,係大部份係鬼,另有 ABC 但母語係英文來所以講得好正,唔洗擔心)

BCoLick  yes, 我仔個NET都係ABC果隻, 但發音冇問題的. :)  發表於 13-11-26 16:21

lilbabe 發表於 13-11-25 22:36
請問係8月8號返一日之後等九月先正式返學,定8月8號開學呢? 另外我想問pe堂時間多嗎?thx!!

...

如果8/8 夠2歲,就一路繼續返架喇,頭一個星期一個鐘,第二個星期兩個鐘,第三個星期先開始正常三個鐘。
LN & UN (即PN & K1) 新入學就係咁樣返。。。
如UN係舊生,就9/1先開學。
無獨立話PE 堂,因佢地朝朝返去都要做早操,都有半個鐘時間,之後先分班上堂。
而我見到每個星期本手冊,係有寫果個星期做左咩運動 / 訓練咩大小肌肉 之類.....

以下係 LN 班schedule 參考:

08:45-09:00Washroom  / Exercise
09:05-09:35Gross Motor Movement
09:35-10:10Washroom / Snack
10:10-11:10Topic/Group Activities
11:10-11:20Washroom
11:20-11:35Putonghua
11:35-11:55Songs and Musical Movement
11:55-12:00Get ready to go home

老師話班班大致一樣,係d 上堂時間上上落落調來調去,同埋有時就返小朋友d 排洗時間有d 堂多5 mins 少 5 mins 咁上下......
音樂堂就合班上。

lilbabe  多謝回覆呀!!  發表於 13-11-26 13:25

回覆 winnietingting 的帖子

想問問你轉左邊間k1?

lilbabe 發表於 13-11-25 22:38
唔好意思,想問埋多唔多要家長平日請假參與既活動呢?

如果平日請假果d,就係節日 party,但唔一定要家長出席。
佢地只係提早半個鐘放學時間開門,俾家長入學校同佢地影下相咁,無乜特別。

開學到依家,一次中秋,一次 Halloween,來緊下一次係聖誕 Party 校內表演。
有一次係民族晚會,係放左工後晚上返學校玩的,都係 optional。
其他旅行、講座、家長會都係星期六上午。

功課方面,就要預備多d相 (細時嘅相、同家人唔同活動嘅相等都要左幾次,下年讀LN 的依家好影多d,哈哈),weekend 功課好多時都要用相,平時堂課要用的相 / 圖片,都要家長預備俾小朋友帶返去。

BCoLick  我個printer壞左, 所以我成日星期六要去晒相做功課!  發表於 13-11-26 16:23
lilbabe  好詳細, THANKS!!  發表於 13-11-26 13:27

引用:回覆+winnietingting+的帖子 想問問你轉左

原帖由 歐陽太 於 13-11-26 發表
回覆 winnietingting 的帖子

想問問你轉左邊間k1?
我囡k1轉咗去劍鳴。

THSo, very good, 好詳細。記得上年12月聖誕,在think, 就是我囡囡第一次上台表演,其實全班都要,very cute.

BCoLick  我都好期待個christmas party show :)  發表於 13-11-26 16:24
THSo    發表於 13-11-26 11:48
‹ 上一主題|下一主題