用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山 think
樓主: mlbidbid
go

馬鞍山 think [複製鏈接]

引用:回覆+BERNICEJUNE+的帖子 家長可以參加閱

原帖由 BCoLick 於 13-11-21 發表
回覆 BERNICEJUNE 的帖子

家長可以參加閱讀計劃, 免費的, 咁每星期二老師會放一本書响小朋友書包, 下星期 ...
要唔要做report? thanks

回覆 lilbabe 的帖子

唔使. 純綷想小朋友多D機會睇書, 養成習慣.

回覆:馬鞍山 think

我唔清楚以下寫既野能唔能夠作實,呢啲係我兩個朋友既仔女讀完pn之後既comment。佢地兩個細路讀得唔開心,日日唔願返學,實際點解佢地兩pair父母都唔知,因為小朋友表達唔到,就算之後轉左校,行經大快活都有恐懼話唔去嗰度,可想而知佢真係好驚再要返間學校,相反之後轉左第間區内學券,小朋友開心好多仲多野講好多。佢地既小朋友原本唔係咁,但自從佢地confirm唔係度升k1開始就係咁,所以佢地不禁聯想兩件事有關聯。而且以我了解佢地既小朋友應該唔算好聰明,未必肯聽指,所以唔知老師會唔會因為咁而冇咁有愛心?另外,我朋友覺得得個簾分開兩班都係會令小朋友分心,始終聽到隔離講野。而自己偏課程亦有機會令家長難啲係屋企跟返教過咩內容。佢地既comment令人覺得小朋友如果聰明啲乖啲老師就有愛心啲,唔聽指令就可能差啲,亦有可能唔繼續讀就有唔同待遇。係咪真係咁就真係靠估。

引用:我唔清楚以下寫既野能唔能夠作實,呢啲係我

原帖由 TabbyDong 於 13-11-21 發表
我唔清楚以下寫既野能唔能夠作實,呢啲係我兩個朋友既仔女讀完pn之後既comment。佢地兩個細路讀得唔開心, ...
好彩reject咗我仔!

BCoLick  你係咁唔在意0既又何必再留意呢間學校0既post呢?!  發表於 13-11-22 11:07

引用:我唔清楚以下寫既野能唔能夠作實,呢啲係我

原帖由 TabbyDong 於 13-11-21 發表
我唔清楚以下寫既野能唔能夠作實,呢啲係我兩個朋友既仔女讀完pn之後既comment。佢地兩個細路讀得唔開心, ...
多謝分享,等我地知道多啲唔同cases...我雖然in完幾鍾意think, 但都想了解多啲過來人意見。Anyway 都會照留位先,因為鍾意佢地教學模式

引用:+本帖最後由+BCoLick+於+13-11-21+12:48+編

原帖由 BCoLick 於 13-11-21 發表

恭喜你可以兩個小朋友一齊返學!以你所見書既數量多嗎?小朋友一年睇既唔會重覆?啲書新淨嗎?另外,佢地自己編既課程係有課本嗎?有另一個媽媽寫佢朋友話因為係學校編課程,家長好難知道教緊咩。你覺得點呢?唔好意思,太多野問,因為唔識人仔女讀緊

BCoLick  睇0既圖書sofar都冇重覆. 都保養得OK的.  發表於 13-11-22 11:26

如果GF同think, 會揀小班教育嘅think.
但如果GH同think又唔知點揀咯

引用:Quote:原帖由+BCoLick+於+13-11-21+發表本

原帖由 lilbabe 於 13-11-21 發表
恭喜你可以兩個小朋友一齊返學!以你所見書既數量多嗎?小朋友一年睇既唔會重覆?啲書新淨嗎?另外,佢地自 ...
其實學校編課程都係有主題有課本,我去open day時都有特別留意,實際上點教我就唔知,但相信可以好靈活,但你未必知老師點教,例如教節日,一本有好多頁,每版就有一個節日一兩幅圖,當然啲圖係o係網上copy落黎,解像度又唔夠高,得幅圖又欠缺故事性,所以家長要係屋企想重覆講都有難度,可能要自由發揮,呢樣就係難根既意思,同書商出既書比真係比下去。不過如果老師教得好,講得寬,小朋友吸收到應該都可以學好多,視乎點教。呢啲係去完睇課程既感覺,或者實際上老師點利用教材可能用家更清楚,我都想聽多啲用家意見,有錯請糾正。

唔駛買坊間書咩?唔係呀!只得自編教材???

引用:唔駛買坊間書咩?唔係呀!只得自編教材??

原帖由 BERNICEJUNE 於 13-11-22 發表
唔駛買坊間書咩?唔係呀!只得自編教材???
一個學期二千幾都好貴下。請問有現任家長可以影下啲書俾我地睇下嗎?

上blog睇又冇家長分享think

有書, 係學校自編教材, 會派返屋企, 因為學校有另一set一樣的比佢地响學校用. 我又覺得OK, 我唔知點解另外果位家長咁抗拒咁大反應, 我覺得比本書商出0既書你, 你都係唔知老師响學校點教架啦, 你點知佢係咪頁頁講, 同埋點講?! 可能佢係比佢朋友的經歷影响左.  但我覺得D書係冇咩問題.

我唔係催谷型, 放工返屋企會同小朋友玩下, 睇故事書, 唔會再攞住本課本再睇囉.  (影書上黎我就覺得唔係咁好喇, 始終係學校0既材料.)

zchow     發表於 13-11-25 10:08

其實除左課本, 學校在開每個主題前會貼一張notes在手冊, 詳細解釋果個主題係學D乜野, 如果家長想响屋企同小朋友重溫, 都可以跟住講.

lilbabe    發表於 13-11-22 13:24

BERNICEJUNE 發表於 13-11-22 10:59
上blog睇又冇家長分享think
我搵到一個, 不過比較舊, 幾年前
http://blog.yahoo.com/_I5DMAVYILO3HNXIP26443AVNQI/articles/139701/category/2007%E5%B9%B4%E7%B6%B2%E8%AA%8C

睇左佢D POSTS, 覺得學校唔錯
但個小朋友K1去左SC

自编教材,D老師工作量咪好重??好辛苦?

今日去留位,先再留意下間學校同啲壁報。校舍比較舊,但壁報上睇啲小朋友學習既野好似幾有趣。我個女晌playground玩到唔願走, 要夾硬抱佢走,上次interview又係咁。其實佢個playground雖然有蓋,但有陽光感覺幾好。雖然未知係咪一定會讀think, 但如果讀呢度我估應該都唔錯,我特別鍾意係佢小班教學。

回覆:lilbabe 的帖子

Thx share !

回覆:lilbabe 的帖子

你讀邊間think ?

引用:今日去留位,先再留意下間學校同啲壁報。校

原帖由 lilbabe 於 13-11-23 發表
今日去留位,先再留意下間學校同啲壁報。校舍比較舊,但壁報上睇啲小朋友學習既野好似幾有趣。我個女晌play ...
小班教學係好緊要,老師睇緊些都好吾同,所以學费贵些。
你甘快留位啦,我過幾曰都去了。。如果最後無其他更好的offer, 都會讀

回覆:sweetylady 的帖子

mos

‹ 上一主題|下一主題