用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014 BPS 面試/收生準則
go

2014 BPS 面試/收生準則

王國會長

一. 操行要求:  小五、小六操行等第獲乙級或以上。

二. 面試 (只約見合資格的同學), 釐定合資格同學的準則︰
學業成績(包括小五、小六校內成績 及教育局提供之學生成績次第)佔總分70%
課外活動(包括校內、校外公開比賽成績及獎項) 佔總分30%

三. 獲得「自行分配學位」的評分準則︰
面試 佔總分40%
學業成績(包括小五、小六校內成績 及教育局提供之學生成績次第) 佔總分40%
課外活動(包括校內、校外公開比賽成績及獎項) 佔總分20%

資料: http://www.belilios.edu.hk/popup/2014-15_S1%20Discretionary/S1%20application%20form%20(Chin)(2014-2015).pdf

Thank you for all useful information and the link.

回覆:2014 BPS 面試/收生準則

唔駛擔心,瑩爸你出去考聖提女子,同瑪莉曼,庇氏留番抽獎,你個女统一抽入梗

王國會長

wwyee 發表於 13-11-14 17:27
唔駛擔心,瑩爸你出去考聖提女子,同瑪莉曼,庇氏留番抽獎,你個女统一抽入梗
  ...

話明要抽, 邊有話统一抽入梗 ? 上年BPS都只係收左7個入.
聖提女子, 瑪莉曼有直屬, 我女又不太突出應該好難.

我囡今年經自行入讀,佢好enjoy响BPS嘅校園生活,大家加油啊!

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

咪就係好多人in左金中,收多左4個女仔所以咪得7個囉,我地有數得計架,老師都講,估唔到金中比多4個我地。

回覆:wwyee 的帖子

請問金中是什麼?

王國會長

yi 發表於 13-11-14 21:24
請問金中是什麼?
金文泰中學