用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 徵保母車 大埔溫太車~~超級無良!!唔見左我仔半小時!! ...
go

大埔溫太車~~超級無良!!唔見左我仔半小時!! [複製鏈接]

故事大約兩年前,為了住大屋,由火炭搬去大埔新峰花園屋住,當時當然有問好地產經紀有什麼交通可以出9龍塘,佢叫我一萬個放心,因為有大埔溫太車,做左幾十年,單純的我便放心買下大埔新峰居住.仔仔坐了溫太車,三星期內,工人已經投訴EE成日認唔出我仔仔,是是旦旦推個小朋友比工人.......直到有一日,工人CALL我,工人又哭又叫,車內不見我仔仔,EE也不知道為什麼....我馬上叫工人拖住司機唔好比佢地走,我馬上乘的士去現場,就在我半路的時候,工人CALL我,司機已找到我仔仔在某架的車箱內,就係咁,我仔仔唔見左半小時,最後搗到幾小時先將阿仔送回我手中,但佢已經累到睡著了.

事後我CALL溫太了解事情,佢居然話忙拒絕解釋! 之後我CALL溫小姐,佢好少少...有SORRY! 但都講"EE 新,你都要比機會人地架"  尼一句說話讓我千萬個不可以接受,因為不是一個EE出錯,而是同時幾個EE出錯,(1)先由學校接上車的EE無發現仔仔不見了(2)仔仔上錯車,那架車上的EE又無發現多左一個小朋友 (3)在車內找小孩時,只靠估...D EE 原來唔識字,仔仔衫上有名字都無用.....後來我先知道,當時政府推行28元時薪.溫太為了降低成本,炒了幾個有經驗的EE , 換了幾個字又唔識,又無經驗又唔太懂廣東話的人......我唔敢講一定係新移民(但似).好啦,最後我都唔想死太多細胞,連錢都唔要,唔再坐溫太車.之後由爺爺開車送仔回學校.

但由於爺爺身體差了,所以大埔新峰我地只住了兩年,再搬出去!!賣武三千只為個仔. 本來事格太耐已經忘記. 但昨日又看到新聞...其中有人投訴大埔褓母車由9龍塘去到中文大學附近要大車轉細車......我火又起了,決定今日要告訴大家!!

1.溫太為了降下成本,請無經驗又唔識字的EE 接送小孩
2.溫太車的確由9龍塘去到中文大學附近會大車轉幾架細車,又係為了成本, 我親眼見到,小孩有的在馬路旁跑,有的未睡醒..就企在馬路邊 .無人理!!!昨日新聞中的照片也証明我無講大話!!有的小孩還需要在兩架車中行過...

我好後悔當年無報警!!!當年我在FB有講過,同事也知此事.新峰花園也有鄰居目睹我工人在車上大吵唔比司機走....所以我完全唔擔心溫太你會告我誹謗!!我有人証物証!!

溫太請你不可以再如此無良吧!!! 小朋友畢竟只有幾歲 , 你賺少D錢有良心,你也會有福報. 難道要搗出人命,你先懂後悔???
錢是帶不入官材 . 做人何必如此計到盡???

1    0    1    0

回復 luiflora 的帖子

請問咩新聞講?

牛津道有間富貴學校 ,有校車上多咗個仔 ,都照開車走 .唉....

引用:故事大約兩年前,為了住大屋,由火炭搬去大埔

原帖由 luiflora 於 13-11-14 發表
故事大約兩年前,為了住大屋,由火炭搬去大埔新峰花園屋住,當時當然有問好地產經紀有什麼交通可以出9龍塘,佢 ...
請問是什麼新聞?我也考慮下年坐溫太車,可否告是什麼事

我兒子也是她的車,由於返放学不同姨姨,我交带兒子不坐校車回家佢地又唔理又將兒子趕上車,我就係校白等。永遠只有佢地可遲到,人家遲一秒即走,有次他們早到便叫我兒子下車,他們没有打給我,由得他在屋苑外等,只有一年班到底佢想點?我家屋苑6:20接車,天趕地冬,打風落雨永不肯入屋苑,我們不求每天只求天氣特別差幫個忙,他們回答在商言商拿是不可能的。這樣營商賺到的也不見得是良心錢。

佢地揸車果D似車手多D!
下下好似好趕咁,叫佢幫幫忙揸車轉個灣才上車,只是,只是多兩分鐘,不會超過兩分鐘!
死都唔得!估唔到咁嘅公司都仲會生存到!
‹ 上一主題|下一主題