用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第一次考試放手...
樓主: MonkeyGirl
go

第一次考試放手... [複製鏈接]

回覆:第一次考試放手...

另原來學校平時都有各樣評估,派返嚟都不錯,只係小錯(大細楷寫錯,字就串對)。我都無同佢温過

回復 MonkeyGirl 的帖子

要孩子自己主導學習,真是一個大學問。我孩子自己主導功課已成功,考試評估仲未得。其中一個造成未得的原因是我孩子的課外活動太多,平日做完功課后,已完全沒有溫習時間,考試前兩天仲點敢讓他自己搞。

我都好想放手, 但明顯唔得. 我仲要兩個小朋友. 今年8歲, 但性格好懶散, 又倚賴. 仲有D BB. 女仔又點,一點都唔熟. 唔知幾時先可放手, 唔通真係要到中學. 我諗等佢地開竅先有用.

其實 放 不放 手 問題 不 大,  返 學 都 係 老師 教,  在 家 只是 場地 不 同

好贊成樓主做法, 係應該培養佢主動學習的性格, 你就算幫到佢入名校但唔識自學, 第時出黎做野時都唔會成功

我女兒都係小四,性格懶散,我同意樓主要開始學放手,但未係全放即任佢想点就点。
現階段和她訂下温書時間表,先温哪一科。温習時問她知不知道每課重點,例如英文科,我會用中文問叫佢自己用已學的sentence structure 作翻一句,兼自問自答,請佢將重點做筆記。佢話温完後會測試一下。
我想這屬於首階段放手吧。

titibaby 發表於 13-11-13 16:38
我女現在小3,小一下學期開始都算放手。成績中等(低小個curve好高平均是A-),讀龍校沒有需要求排位。

見 ...
我都有此打算,希望小一下學期開始放手,讓佢自己負責,因為即將讀龍校又冇排位,所以冇乜心理負擔。小一上學期幫佢set好做功課及溫習既時間,希望佢跟到啦。

在K2時,我已解釋比囝囝知,做功課、黙書測驗考試既意義同目的,我自己就好buy求學不是求分數,雖然係天真左d,但我希望佢能用求知既動力去追求學問。

請問你囡囡呢3年既表現係咪維持在中游? 依家是否仍是觀察階段? 你覺得ok嗎?

我地以前讀書,父母多數唔跟,請問有冇家長可分享自己以前既讀書心得? 究竟點樣自己溫,點樣才有效呢?

回復 hoihoima 的帖子

我女自動做功課, 其實佢一年班已學懂, 不過實有改正...

我女都似 BB , so from P1-P3 都未咁放手(佢自己溫書, 自己去考試 ) ...因為, 成績對佢黎講, 無咩意思 (唔合格, 佢會話, 自己未萛是最低分的 ) 唔知好定唔好, 佢既thinking , 永遠都係 Positive ...

但當佢到小四, 唔知點解, 佢會開始知道高分 and 低分既感覺...so for her dictation ,佢要求自己攞高分...which is good at least, she has her motivation ...because of this , i want to try , what if , she studies on her own .???...其實我係想比佢有機會去試 "失敗"既感覺.. 從中去改變自己學習既態度...係 就係 好 risk , 但唔比機會佢去試, 我小朋友永遠都唔會長大 .....

魚兒小寶貝  咁佢依家係幾年級? 小四?  發表於 13-11-14 22:30

引用:Quote:titibaby+發表於+13-11-13+16:38+我

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-11-14 發表
我都有此打算,希望小一下學期開始放手,讓佢自己負責,因為即將讀龍校又冇排位,所以冇乜心理負擔。小一上 ...
是中游,而我看見失分都是大意,主要野都明白沒有大問題啊

但我都擔心是否而家時代不同,靠她們自己是否太天真

回復 titibaby 的帖子

都有唔同睇法..唔靠佢自己, 佢永遠唔會學懂"珍惜"..唔比機會佢"跌低", 佢唔會學懂"從失敗中學習"...眼見有好多現時既"大學生"(唔係all of them 既) , but 佢地既返工態度, 代人接物既態度..真係睇見火都黎 唔想我既小朋友係 part of them ...想佢有正確既 thinking... 唔好似一舊云咁, 過佢既一生 ..仲有唔好咩都"mummy , mummy..幫我...!! "

引用:回復+titibaby+的帖子 都有唔同睇法..唔靠

原帖由 MonkeyGirl 於 13-11-14 發表
回復 titibaby 的帖子

都有唔同睇法..唔靠佢自己, 佢永遠唔會學懂"珍惜"..唔比機會佢"跌低", 佢唔會學懂" ...

我仲更加唔想男仔之家到中學大學都仲講“屋企人會攪掂“/“我唔知啊“/“你問我媽啦“!

係呀,見有d例子係 - 父母為子女安排、鋪排晒,然後個細路就認為或以為自己冇責任,一切都只為應酬父母,渾渾噩噩,冇晒動力。返學呀,補習呀,學所謂既興趣班,事實上佢只係捱日子捱時間。

我分別有2個親戚小孩,一個A飯來張口,萬千竉愛;另一個B要自己攪掂。用同一個補習老師,A補習時房間靜英英,因為佢完全冇野問,純粹想快d完;B就剛相反,補習時好愉快,好多野問,最好阿sir留低食埋飯。邊個成績好d可想而知。

講起返工,我就唔係咁欣賞果d例必日日準時走,倒數住幾時放假果d人。

MonkeyGirl  係呀, 佢今年小四 !!  發表於 13-11-15 16:37

引用:小女已是小四學生...小一至小三stage+,+我

原帖由 MonkeyGirl 於 13-11-11 發表
小女已是小四學生...小一至小三stage , 我會同佢溫考試/ 評估...久而久之, 佢會rely on me ..我唔想佢將來 ...
我個小朋友一路都係由我跟開,因係高小我都唔敢放手,但升小五後小朋友開始有的反叛,唔多聽話,更是駁嘴駁舌,跟佢功課時經常搞到大家唔開心,於是嘗試放手俾佢自己搞定,開頭兩次的默書都係7字頭(因佢跟本沒溫過書)我始終忍唔住發火又跟返,呢兩次的默書都係100,不過功課我就放手俾佢自己做,默書、考試就要跟下先得!

P4不敢放住 ,因好多中學睇埋P4成績

派咗考試卷 loo.. 比我遇期中好.. 諗返起考試個個 星期, 我真係好擔心啊, 問親佢, 佢都話識, 呢d 唔使讀, 個 d 唔使考 個 d 記得又唔使睇...

好多分比老師扣咗, 都係我之前有提過佢- 要記..佢更係當我唱歌啦..., so 今次我簽名時, 同佢 一齊睇, 邊度下次考試佢要注意...(佢今次真係有聽我講, 無駁嘴 - 呢 d 係我想睇到既後果 !!) 以前簽名時, 同佢講有咩唔小心- 佢實講 "得啦!! 知啦! 快d 簽啦! 佢仲同我講想補”操卷班 真係 so surprising !!

希望,佢 keep 住呢個 mood 啦..我知小朋友既野, 好多一時一樣架 

回覆:MonkeyGirl 的帖子

好既開始,距離成功不遠了,加油!

‹ 上一主題|下一主題