用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第一次考試放手...
go

第一次考試放手...

小女已是小四學生...小一至小三stage , 我會同佢溫考試/ 評估...久而久之, 佢會rely on me ..我唔想佢將來仲會以為我會咁一直咁同佢溫...所以我chose而家 放手, 等佢自己黎..好過 5 年班時先放手.... 佢四年班, 有3 次考試, 我想, 如果佢係一個會緊張學業既人, 會知道自己所溫既得分, 希望會有自我反甦既能力 (我發覺佢係無, 同只識去瀨人)..

其實我好驚架, 問佢溫過 d 咩, 佢話呢 d 識, 唔使再睇, 個 d 又做過, 唔使溫, ..習作紙, 作業簿 全部話識,唔使睇

佢好似當咗自己平時考開第一名個 d ...唔使點睇都識....我問佢, 你今次會有幾多分呢, 佢答- 好有信心, 90++ 分 ,,,平時, 我同佢溫,  都未試過 不過咁, 講咗, 佢自己黎, 就要信佢.......難得, 佢咁有信心 ....

有時, 我會諗, 咩都係我安排, 點讀, 點讀, 如果, 真係比佢考到一間好既中學, 佢既情度都未夠班..遲早都會出事 ...

唔知有無 ma ma 都會同我一個想法 ? 已 有 ma ma放手 成功 ? 小朋友而家點呢 ?

回覆:MonkeyGirl 的帖子

勇氣可嘉! 我一直都認為小朋友應該靠自己,可惜我仔已經小二,但我仲未夠膽放手!

呀仔讀 P2,英文、數學已經放手,另外的視符情況,大前提係佢真係 ready 先會放手。

回覆:yuenkw 的帖子

想問下大家“放手“的定義是甚麼?是不是完全不插手,任他們自已溫習?連補充練習也不會幫他們安排?因為我也不太清楚要放至那個程度。。。

但我想至少要小朋友掌握到對自己有效的溫習方法,可惜我也未試緊適合我仔的方法。。。。

Tata1668 發表於 13-11-11 15:46
想問下大家“放手“的定義是甚麼?是不是完全不插手,任他們自已溫習?連補充練習也不會幫他們安排?因為我 ...

英文、數學已無主導小朋友溫書,只會提小朋友溫書範圍,溫幾耐、點樣溫主導權在小朋友手上,過程有野唔明會當然提供support;其他科目assessment & exam 前仍會主導小朋友溫書。

我都係等緊呢一日嘅來臨,但在我小朋友的字典裏是沒有温書呢個字,所以阿媽好惨,mud 都要spoon feed, 都唔知点攪!

放學佢會去補習社做功課既,做完功課未夠鐘會比練習,每天兩個鐘,那麼算唔算放手,考試補習唔會專登溫中溫英溫數,可能唸住平時補充當溫習掛,但常一定要佢地自己溫完補習會問(不過是考試前一個星期)。我自己一年班有同佢溫既,二年班教佢點溫,三年班第一學期七成放手,為獨常識要幫下默字和問下問題;第二學期我實在冇理佢溫習,因為想佢自己黎,你話100%就冇,但放手起碼90%。小四第一次我都是95%,還有5%是孩子要求我幫手默常識,但半推半就的我幫了少少!不過實際上我雖然好放手,但有補習,所以算唔算放呢?我自己都唔知!

無補習,但有到外面學英文、數學,有關課程非針對校內功課而讀。

中文、英常曾嘗試以預習代替 assessment & exam 前的溫書,但效果唔明顯,所以都係要跟!

個人認為小朋友如無較堅實的底子,大人唔好妄想可以“放手”,除非對分數可以完全無所謂。

我意思"放手"係指家長唔會插手, 小朋友會自己安排點樣去溫..當然如果佢遇上問題, 我會盡量解答, 如佢要求買 extra excercise books, 我都會買... 個 issue 係 "佢要求, 我會點配合佢 "....

點解我會咁諗呢....以前p1- p3. 係我安排佢要上咩咩補習, 佢要做第幾課, 第幾課練習, 咩都係我覺得..of course 家長永遠覺得小朋友可以再好些...打好些基礎, 將來佢就讀得輕鬆些...但我有無"理過" 亞女自己既想法 ?? 當然由佢小一時, 已成日講, 點解小朋友要讀書啦.. 唔讀書將來可以做咩../ 書讀得好, 又可以點..我女係知的..而佢又係小四生, 我要比佢開始計畫自己既人生...佢做得唔好時, 佢還會聽我的...做得好時, 比個 "叻"佢..佢still feeling HAPPY

唔想到中學時, 有咩not good, 已聽朋輩了!! 起碼大家既關係, 除了功課, 還有其他話題 其實我聽過..小朋友到青春期, 成個人變了..再唔同父母溝通, 有咩問題, 都搵朋輩....呢d 係我唔想發生 compared to get a low grade ....may be my thinking is changed. 以前我會同佢講, 小五/六, 成績唔好, 就會去一間差既中學, 無大學讀, 無好既工做...講到好似 "the world is end " 咁...其實而家諗開咗, 又唔係呀, 始終都會有條路留返比佢... 我覺得佢既人生, 係佢自己安排會較 enjoy , 佢既人生唔係belong to me ...

我講到好似好好咁..其實我都好 worried ...真係好驚 ...

樓主,你既諗法好好!我相信培養小朋友自主學習態度,比只靠家人扶助而高分,來得重要!咁你女今次自動波既成果發回來未?好期待聽到好消息! 始終女仔成熟點,會處理得好一點。

我就依家嘗試幫我仔養成從日常學習中一點點咁溫習(因為我地之前好懶,平時冇溫習,學校又冇小測,評估等,一年先加埋四次測考係埋身肉搏!)希望日積月累下,到考試時可以輕鬆一點!即使日後放左手,都唔會跌落谷底

小學不應該放手, 除非小朋友很自律, 成績又好, 我女上到中學才放手, 一樣懂得獨立

yovin  同意  發表於 13-11-16 23:52

我個仔小二開始放手,小二小三名列前茅,到高小一次過跌幾十名,搞到我有啲驚,因為要呈分試可能不得不出手。

JJDBB 發表於 13-11-11 16:36
放學佢會去補習社做功課既,做完功課未夠鐘會比練習,每天兩個鐘,那麼算唔算放手,考試補習唔會專登溫中溫 ...
Please share how do you teach your kids to study on their own??? Thanks!!!

放手不放手,因小朋友特質而異.最遲中學才能放手.

引用:小女已是小四學生...小一至小三stage+,+我

MonkeyGirl 發表於 13-11-11 14:43
小女已是小四學生...小一至小三stage , 我會同佢溫考試/ 評估...久而久之, 佢會rely on me ..我唔想佢將來 ...

近呈分父母先黎放手 =  賭大細.
本人經驗之談,信與否,悉隨尊便.

回復 Tata1668 的帖子

考試未完呀, 還有明天...緊張中....

不過, 成績好 or 唔好 ..都唔會"丙" 佢 ...讀得"好" ..咪"讚下佢" ..唔好..就會同佢講多次, 應該每日要點溫..

佢肯聽, 我就會 放心點,... 唔肯聽- 革命嘗未成功...謂有, 再同佢 研究, 佢想點, 先會好些 ....個 "point" 都係 "佢想點 "...好似 , yesterday 咁..佢做錯一題.. tense .. 要加 ing ..佢 wrote "waitting" ..as she thought "i" 要 double "tt" .. but not ... she asked me "why"  其實, 我都唔知點解 , so 我咪同佢講, "我都唔知, but the more , u do  , the more u can remember "..佢有瀨我架..好彩, 我無同佢溫 & 已同佢講, 要讀..係佢無聽,..so 我即答..."唔關我事, 係你無讀 !!" 我 女性格係咁 , so 我要咁教佢, sounds very risky , but now 佢都成 9 yrs old , 好難改, 要改就要比多 d trap 佢 , 希望佢會醒覺.. 我只係學習上 !!!

條路仲好長..為有, 邊睇, 邊教, 邊改.....

回覆:cmir 的帖子

其實我地都是一面教,一面自己学習点樣教,只是睇睇孩子的性格,才用方法去教。小一,小女嘗了成功的高興,驕傲....也嘗了失敗的失落....,籍此來一個態度的教育,小二在我們的提点,鼓勵(當然有讚美,也有罰罵,才會成長),成績及態度可以話是满意;小三時,我決定教他,時間管理,就是每人只有二十四小時的道理,每人都有自己的任務,所以我們大人没可能分太多給你的学業......等等,於是大家合作,各自做自己工作,然後有時間可以傾計.玩....最後也訓練了這少許的進步,當然,也有不聽話的時候啦!當孩子長大了,佢有自己想法,我們都企系佢立場想.....我們總要放手的,一路学一路教。大家一起加油吧!

回覆:第一次考試放手...

我女現在小3,小一下學期開始都算放手。成績中等(低小個curve好高平均是A-),讀龍校沒有需要求排位。

見人人都話幫小朋友溫習,其實點溫?
有時我懷疑自己太大膽

當然恆常功課,test 派返來會看看有什麼問題不明白,還是不小心。沒有補習但會買d練習考試前做做

回覆:第一次考試放手...

唔知咁算唔算放手呢?每日放學返嚟做功課,温默書。果個星期有默書,通常食完飯就同佢默一次,有錯第二日補默錯果啲。未考試,暫時唔知成績如何