用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區 band 1 中學
樓主: EppieL
go

觀塘區 band 1 中學 [複製鏈接]

華之里 發表於 13-12-3 12:21
我仔也是前30,我自行唔敢揀B1,怕連in的機會都無
兩間我都係B2a

未打就認輸?兩間應該攞一間博,一間穩陣的。band1校讀書風氣應該點都好過band2校吧~

回覆 Yanamami 的帖子

唔介意讀女校就應該咁排:

1)梁式芝 2)蒙民偉/呂郭

梁式芝起碼少一班B1男生爭

引用:Quote:AC117+發表於+13-12-3+19:57+前三十

原帖由 ha8mo 於 13-12-04 發表
咪係囉,很奇怪,至少在自行第一間揀間高的去搏嘛

除非存心要在中學讀得舒舒服服
未必舒服,b2a想上位仲谷,有d學生適合讀英中,懶寫中文字,明顯英文學科好點

ECABLE 發表於 13-12-2 14:10
各位媽媽, 我完全明白妳們心情和煩惱!  我去年都和妳們一樣, 我仔仔在小學不算太出色, 老師話佢應該B1尾 -  ...
我想知寧波公學校長講左D咩另你覺得有幫助?

引用:Quote:ECABLE+發表於+13-12-2+14:10+各位媽

原帖由 WaiWai媽媽 於 13-12-04 發表
我想知寧波公學校長講左D咩另你覺得有幫助?
我前年聽了宁波公學校長兩個有關升中講座,他會在本月及下年四月安排講座,在本月講解自行派位及安排學生做面試示範,說話技巧,他有做功課,分析觀塘情況,會令你對派位制度更了解,但有些建議可能未必認同,但也可參考,如果唔聽可能是你的損失

AC117 發表於 13-12-4 21:33
我前年聽了宁波公學校長兩個有關升中講座,他會在本月及下年四月安排講座,在本月講解自行派位及安排學生做 ...
印象中有間叫寧波第二中學? 好似BAND2A?, 寧波公學BAND2C ??

引用:Quote:AC117+發表於+13-12-4+21:33+我前年

原帖由 WaiWai媽媽 於 13-12-04 發表
印象中有間叫寧波第二中學? 好似BAND2A?, 寧波公學BAND2C ??
對,宁二口碑不錯是b2頭的選擇,但對學校未有了解;相反宁公是b3上b2尾,不知是否學生質素有限,學校未見有明顯進步,但校長確實是一個不錯的講者

回覆 WaiWai媽媽 的帖子

去年講者會把觀塘區升中情況分析給我們知, 他鼓勵我們投考BAND1中學, 不要提早放棄而選擇BAND2, 因去年觀塘區BAND1位竟然多過學生.  由於小學要保持派頭三意願高%,   我絕對相信班主任不會告訴這些資訊給家長知.

我之前已提及過我的小朋友估計BAND1尾OR BAND2頭, 班主任都建議我們只可選一間BAND1中學.  但當我聰完他的講座後, 覺得真係直得一博, 雖然我們只派了他區英中(第四意願), 但最開心的是我的小朋友非常熱愛現在呢間中學, 並在第一次測試中取得満意成績.

所以希望各位家長如有時間的話, 報名聽下此講座.

回覆 ECABLE 的帖子

派了他區英中(第四意願), Can you share which school?

回覆 馬媽媽 的帖子

不好意思!  遲左覆!  他派往黃大仙區可立中學.

Jacquesl    發表於 13-12-11 10:00

引用:回覆+馬媽媽+的帖子 不好意思!++遲左覆!++

原帖由 ECABLE 於 13-12-10 發表
回覆 馬媽媽 的帖子

第四志願揀跨區英中,就是khmama所說的執雞位!

引用:回覆+馬媽媽+的帖子 不好意思!++遲左覆!++

原帖由 ECABLE 於 13-12-10 發表
回覆 馬媽媽 的帖子

可立是否只有兩個位?

回覆 chun媽 的帖子

去年是五個位.

引用:果日聽順x簡介會,+她哋用咗45mins介紹她哋

原帖由 wangc 於 13-11-12 發表
果日聽順x簡介會, 她哋用咗45mins介紹她哋所拿獎項, 簡介會詁90mins. 阿女聽到30mins就叫走, 最後聽到45min ...
Me too 悶到

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

想請問聖言和觀塘瑪利諾,那間比較好 ?小兒程分試考30

AC117 發表於 13-12-4 16:16
未必舒服,b2a想上位仲谷,有d學生適合讀英中,懶寫中文字,明顯英文學科好點

...

琴日開左家長會,我仔都係邊緣人度徘徊,老師都建議一間B1c和一間B2a
我仔都係英文好過中文.....

Chris 發表於 13-12-13 16:29
想請問聖言和觀塘瑪利諾,那間比較好 ?小兒程分試考30

全級考 30 ?是男女校嗎?若係個人就會選聖言。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

奧脫福,想請教下如男仔在觀塘區屬於B1B如自行可以怎樣選擇?如進取點選聖言定跨區選銀禧?

ianmami 發表於 13-12-15 22:54

奧脫福,想請教下如男仔在觀塘區屬於B1B如自行可以怎樣選擇?如進取點選聖言定跨區選銀禧?

...

B1B 聖言會唔會有d窄窄地?!個人擔心會唔會連面試的機會都無。如果係我,
選擇或者會咁:

自行:( 1 ) 銀禧   (2) 順天或蒙民偉  ( 1 或 2 乃個人喜好)

統一甲部:( 1 ) 聖言  ( 2 ) 銀禧   (3) 順天或蒙民偉

註:甲部若放銀禧落第三志願係無機會

統一乙部:( 1 ) 聖言  ( 2/3 )  順天或蒙民偉   (4) 銀禧

註:銀禧係觀塘網的執雞位,去年放第七志願都派到,故寧願放順天或蒙民偉落第
二、三志願搏一搏。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

AC117, 想問下今年觀塘區有黃大仙區之保良局第一張永慶中學, 保良局何蔭棠中學, 另外想問華英中學有多少位.
‹ 上一主題|下一主題