用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區 band 1 中學
go

觀塘區 band 1 中學 [複製鏈接]

小女六年級, 跟據第一次呈分試全級考30名內, 校內成績應算良好, 操行B+, 但校外只有學畫畫(沒有考級試), 爵士舞四級, 校外獎項並不多, 我想選band 1b - 1c 中學,  但原來觀塘區沒有band 1b 中學, 有的係响將軍澳/黃大仙, 而在band 1c 中學有: 順利天主教中學/梁式芝書院/蒙民偉書院/觀塘官立中學/新生命教育協會呂郭碧鳳中學, 各位對呢幾間中學有甚麽意見呢? 老師/學生/校風怎樣? 如要排位又點排?   

elbar  自行或試 1.德愛 2.呂郭碧鳳/將軍澳官中   發表於 13-11-11 19:20
   5    0    0    0

引用:小女六年級,+跟據第一次呈分試全級考30名內

原帖由 EppieL 於 13-11-11 發表
小女六年級, 跟據第一次呈分試全級考30名內, 校內成績應算良好, 操行B+, 但校外只有學畫畫(沒有考級試), 爵 ...
應該是順天比其他四間優勝,觀中及順天是傳統英中,另外几間是剛轉英中,我認為老師教學及課程也要時間摸索

順利天主教中學/梁式芝書院應該是B1b

Sasaalan 發表於 13-11-11 14:52
順利天主教中學/梁式芝書院應該是B1b
但我睇排位係寫呢兩間都係 band 1c.

Sasaalan  如真是B1c都唔緊琅啦, 因順天多年來都是區內B1熱門學校, 而且口碑眾所周知!  發表於 13-11-12 15:02

我會咁排:     1.順天  2.官官/梁式芝   3.蒙民偉    4.呂郭          註:順天好耐之前出過狀元!

小女剛升上中一,亦是觀塘區網;個人覺得毋需分1b或1c,如果你肯定小朋友是組别一就可以揀band 1 的學校。首先要選擇學校的辦學模式、理念是否認同;若想在自行階段獲選,就要將學校的要求和學生的條件配對,入學成數有幾高,再決定。請放心,觀塘有足夠學位俾band 1 的學生!

Pennydorathy 發表於 13-11-12 00:31

小女剛升上中一,亦是觀塘區網;個人覺得毋需分1b或1c,如果你肯定小朋友是組别一就可以揀band 1 的學校。

在自行階段未必可以咁睇,因為若同學只是 B1 中下游成績而選了 B1a
中學,好大可能連面試機會都無。

另個人覺得呂郭麻麻,如不嫌返學稍遠可以試下九龍城區的銀禧,校風
唔錯亦重學術,而且在統一派位時觀塘區網都有呢間學校選(舊年有六
個位),放在第三、四志願都有機會搏到。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 13-11-12 01:57
在自行階段未必可以咁睇,因為若同學只是 B1 中下游成績而選了 B1a
中學,好大可能連面試機會都無。
阿女冇乜特異功能, 校外獎項又唔多, 所以唔敢博band 1a 學校.

EppieL 發表於 13-11-12 10:21

阿女冇乜特異功能, 校外獎項又唔多, 所以唔敢博band 1a 學校.

上文提及的銀禧應不是 band 1a 學校,而且在統一派位時亦有學位俾觀塘區;而事實上觀塘
女生肯拋開兩間聖字頭,選校其實都幾海闊天空。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Pennydorathy 發表於 13-11-12 00:31
小女剛升上中一,亦是觀塘區網;個人覺得毋需分1b或1c,如果你肯定小朋友是組别一就可以揀band 1 的學校。首 ...
介唔介意講你阿女讀邊間中學, 而你當時又點選學校呢?

奥脫福 發表於 13-11-12 10:56
上文提及的銀禧應不是 band 1a 學校,而且在統一派位時亦有學位俾觀塘區;而事實上觀塘
女生肯拋開兩間聖 ...
聖傑靈&聖保祿在自行時應該唔會揀, 怕連面試機會都冇(除非嚟緊第二次呈分試考得非常好).
而家諗緊第一: 順利天主教, 第二: 梁式芝或蒙民偉, 銀禧在統一時都會揀. 唔該哂你.  

果日聽順x簡介會, 她哋用咗45mins介紹她哋所拿獎項, 簡介會詁90mins. 阿女聽到30mins就叫走, 最後聽到45mins, 我郁忍唔住同她走啦, 當時獎項都未講完.
本來對這間好大期望, 希望阿女會鍾意, 點知...

大家對呂郭點睇, 因她話冇簡介會, 要跟觀塘區家長教師會, 先可以去.

wangc 發表於 13-11-12 12:50
果日聽順x簡介會, 她哋用咗45mins介紹她哋所拿獎項, 簡介會詁90mins. 阿女聽到30mins就叫走, 最後聽到45min ...

我地星期六都有去順天, 我地遲咗兩点半先到. 大多數人都話呢間好, 但阿女話搭車唔太方便.

wangc 發表於 13-11-12 12:53
大家對呂郭點睇, 因她話冇簡介會, 要跟觀塘區家長教師會, 先可以去.

我都想知, 只係知呂郭係band 1c 中文中學, 有冇多d資料呢?

回復 EppieL 的帖子

呂郭是已是英中了

呢間自行階段都幾搶手, 因大部份B2中至頭學生都會搏.

回復 wangc 的帖子

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21056

如果全級30, 唔去st cat st paul, 官塘區我會試順利天主教

我想問觀塘區會加其他區中學給我們選咩?
資料可在那裡看到?
官塘好少學校?
‹ 上一主題|下一主題