用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次測驗,慘敗!
樓主: venus.c
go

第一次測驗,慘敗! [複製鏈接]

回覆:LingChiBaBa 的帖子

我地都係但未有timetable

回覆:第一次測驗,慘敗!

我女都係咁大個第一次唔合格~我又冇乜野,第一次未摸熟個模式點做,考試會更好!反而中文有八字頭,其他剛剛合格,係數學炒左(差三分合格),佢同我講本身唔多明,而家明哂!好彩我女係越戰越强果隻,我相信今次係適應期,下次會有進步~~
同埋由中小轉入英中真係需要適應下,太多科要讀,活動又多

Sasaalan  你個囡一定好快適應的!!  發表於 13-11-23 11:32
http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

引用:我囝都有幾科唔合格,+數學好多好難,+可能因

原帖由 winniebb30 於 13-11-11 發表
我囝都有幾科唔合格, 數學好多好難, 可能因為佢小學係中文學校, 而家樣樣都係英文, 好吃力 ...
我同你情況一樣,明明識答,就係唔識解題。

請問中學是不是都和小學一樣,2測2考?

sunday2001  yes  發表於 13-12-5 18:09

其實,補習都要有策略。
初中生最主要顧住中英數,其他大可不理。如果初中的科學都學唔好,高中都唔會揀理科啦,甘樣就主動放棄算數啦。
中英文是好靠平常閱讀累積,補習的話,要另外挑選書本學習,不要跟教科書教。否則只是晒錢。
至於數學,最好的補習方法是挑長假期時,做預先學習,先打個底,到時學生就很容易理解。記住,如果跟著教科書的進度去補習,一定冇乜用。
我在廣州收初中學生,(4個一組,一次個半鐘,位位百伍)就用這個方法教,效果明顯。大家既然俾錢補習,當然可以對教學內用有要求啦。

回覆 ppchan168 的帖子

好耐冇入來, 我都講下呀女,
測晒驗, 都叫科科pass, 佢話最難是通識 (英文教), 主要唔多明白點答題, 呢樣可能同小學最大分別, 冇得背誦, 要自己思想, 唯有多留意身邊事物, 報紙, 新聞不能放過.
數學是僅僅pass, 我一向都知危, 奈何唔肯補習, 而家見咁成績, 都唔抗拒要補習了.
順便問下有冇南區好補習社介紹下, 怕入黑店, side $$ side 時間.
謝謝先!
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

回覆:shirleyyip04 的帖子

睇學校  有學校行3學期 咁就三考加小測
另外有2考 不定測

回覆:kellybbb 的帖子

解題其實升中一最困擾
有一種情況係學生唔能夠重組所有已懂的生字變成合理問題。另一種一見到長句或一兩個生字就唔敢估全部意思。
數學題 100boys 就識睇, 100helicopters就唔敢做,冇諗過點divide 2groups 都係做除2,根本唔駛怕d 長字。
唯有明白keywords 方為王道

引用:其實,補習都要有策略。初中生最主要顧住中

原帖由 ppchan168 於 13-12-05 發表
其實,補習都要有策略。
初中生最主要顧住中英數,其他大可不理。如果初中的科學都學唔好,高中都唔會揀理 ...
即是說另外買補習練習比佢教?因我而家個補習老師都是用學校本數學書教佢。

ppchan168  對於數學課,重點是要在長假期里提早學習下學期的數學內容。因為一般學生需要時間去消化數學概念。至於額外的補充練習,可以適當採使。  發表於 13-12-10 15:07
‹ 上一主題|下一主題