用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次測驗,慘敗!
樓主: venus.c
go

第一次測驗,慘敗! [複製鏈接]

引用:中學太多科,+根本補唔到幾多〜 如科科都補

原帖由 燁燁媽 於 13-11-14 發表
中學太多科, 根本補唔到幾多〜
如科科都補習會超貴, 為有自已辛苦些頂硬上〜

...
我衹是英文出去學,中文,數學自己教,其他佢自己讀了.因沒錢.

Sasaalan  我都係, 邊有咁多$$補習, 盡量靠他自己吧!!  發表於 13-11-15 11:54

回覆:第一次測驗,慘敗!

我女只有中文唔合格,其他順利過關,但仍雖努力

中英數全軍覆歿, 總有通識, 地理, 西史, 中史, IS, 平時又唔温, 而且心態總係小學生心態, 點能以NOTES, 書本記重點, 最總要一個字"懶".唉!!

kk6076 發表於 13-11-19 10:36
中英數全軍覆歿, 總有通識, 地理, 西史, 中史, IS, 平時又唔温, 而且心態總係小學生心態, 點能以NOTES, 書 ...
仔仔知衰嗎?如果仔仔知衰, 做家長還可以一起努力幫他一把, 如果唔知衰, 又懶, ..就要看家長本領, 還可以管得住他嗎?

bigfoothk 發表於 13-11-19 12:35
回覆 燁燁媽 的帖子

仔仔知衰嗎?如果仔仔知衰, 做家長還可以一起努力幫他一把, 如果唔知衰, 又懶, ..就要 ...
我覺得好難等仔仔開竅, 開到就好, 開唔到點算?由得仔仔係咁落去嗎?

有些壞習慣是由小學時帶到中學的.  小學課本不多, 如果這時候小朋友都沒去認真處理, 中學後, 科目多了, 英文教學, 新中學環境及同學, 引誘大了, 自由度大了............  這些問題一出現, 小朋友便會一發不可收拾.
我會評估--- 如半年小朋友疏懶, 家長便要用X2=1年時間去修復.  所以, 家長須有心理上調整, 要堅持.  如有壞細胞, 就不可不理, 除非你們任由它生長. :tongue:

回覆 燁燁媽 的帖子

應該知, 起碼話揾人幫佢補習一下, 佢冇抗拒, 但自發性比較難了, 只好迫下佢, 提佢唔及格, 現要補救!!

他們好鐘意有小小問題或困難, 就話放棄....
但其實好小事或問題姐...
只要你(家長)提一提他或幫一幫他...
他又ok做到喎....

中一的第一次測驗,只是一次熱身,跟6年之後的文憑試關係不大。不過,基本上能反映學生的學習能力。

如果你孩子的成績能排在,band 1的學校里前50%,band 2學校里前25%,或者,band 3學校里的前10個,基本上已經手握大學的入場券,否則,應該馬上正視問題,急起直追。

引用:中一的第一次測驗,只是一次熱身,跟6年之

原帖由 ppchan168 於 13-11-21 發表
中一的第一次測驗,只是一次熱身,跟6年之後的文憑試關係不大。不過,基本上能反映學生的學習能力。

如果 ...
我都覺得差唔多數

回覆:ppchan168 的帖子

有咩根據呢?
是否S1 至S6 都要在這range 內呢?

引用:有咩根據呢? 是否S1+至S6+都要在這range+內

原帖由 hw1115 於 13-11-21 發表
有咩根據呢?
是否S1 至S6 都要在這range 內呢?
主觀統計,比個目標自己,唔駛太認真。基本計法係一半,一半,再一半。

如果 18% 學生可入到聯招大學,而 B1, B2, B3 學校比率係各三分一,(50+25+10)/3= 28.33%,多左 10%!

不過如果能夠穩定竾 Keep 住子女在這個 range 之內,入大學機會的確會好高。重點係要穩定,唔好臨場失準。

ppchan168  B3唔系10%,系10個。都已經是比較樂觀的估計。  發表於 13-11-21 22:51

回覆 hw1115 的帖子

這些百分比是參考了2012-13年度部份中學的本地升讀大專院校的數據,只是一個guesstimation,不過,雖不中亦不遠矣!

yinsinmama  agree!  發表於 13-12-15 15:30

出咗exam timetable啦

回覆:owsc2010 的帖子

除了要keep 住係range 之內,
仲要加上四科主科一定要達標,
否則連大學入場券都無
(即使你年年考全級第一)

回覆:LingChiBaBa 的帖子

咁快?何時考?

回覆:hw1115 的帖子

聖誕新年假之後。

‹ 上一主題|下一主題