用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去Kingston開放日一肚氣
樓主: Charlie妹
go

去Kingston開放日一肚氣 [複製鏈接]

We are trying to tease out the truth and work out the logic here calmly.
Remember we are parents and we need to be good role models for our kids.
1.bckobi 's logic is: someone out there is committing even more serious crime, how come you are blaming me for such a minor mistake?
hahaha what is right is right and what is wrong is wrong, no matter how trivial it is. To be able to come into terms with one's mistake helps one to grow up and become more mature.
2.I was at the kindergarten gate that day. There were other staff on top of the janitor. Charlie could have raised her concern there easily rather than talking about this here - where the school cannot defend for itself hence creating an unfair situation.
3.About the "上等人" elite class issue, hahaha, logical thinking and critical thinking seem to have nothing to do with the social class haha
我只是崇優、尚智!
However, if you really want to compare, judging from the $10000 monthly school fee, I agree that few (if any) students are coming from socially deprived families.

回覆:去Kingston開放日一肚氣

其實樓主都係想呻下!點解要睇得咁嚴重?每個人性格做事方式唔同!有啲人問左就算,有啲人會追根究底!所以我覺得冇咩問題喎!點解要咁重口氣話人?咩係事實只有樓主知!唔好將你自己感覺覺得就當事實!!!!除非你話你自己當時係現場!!!唔係親眼見就唔好咁多野講啦!呢度個個都係大人!如果俾人話一二句就話呢間學校唔好!咁真係要好好檢討自己!間學校好唔好係自己親身感覺!!真係好懷疑你係咪香港人?呢度好少香港人咁話人法!:;pppp:

carol0914 發表於 13-11-12 16:39
其實樓主都係想呻下!點解要睇得咁嚴重?每個人性格做事方式唔同!有啲人問左就算,有啲人會追根究底!所以 ...
那位C媽媽的確不是香港人, 但這不是重點. 大家都是為了孩子, 所以, 就不要再吵了.

我本來都唔想回覆!但係見個位媽媽真係越話越過份!都係為小朋友!點解要俾佢咁話法!?

不如樓主你del左呢個post佢啦

Is C媽媽 really B6? Does it mean that we have to take what she said with a grain of salt then?

純粹推理:其實好想請教下幾位話樓主講既唔係事實既家長,點解你地甘肯定樓主係講大話作故仔呢?我諗應該除左樓主及個「和姐」之外,其他人都係估出黎,就算當日學校真係有安排其他職員係學校門口,但有冇人可以肯定樓主到達時唔係得個「阿姐」企門口呢?又或者肯定個「阿姐」有講清楚只係樓主冇聽清楚而怪人呢?除非你地當時係現場目擊及親耳聽到佢地兩個成個對話內容及情況,如果唔係既,冇理由一口咬定係樓主錯曬!

當然,樓主係度開左個「阿姐」名唔係太好,比間學校既人睇到,佢會好尷尬,但除左開名,睇其他家長分享自己係唔同幼稚園既經歷,唔係各位家長睇EK既目的嗎?

純粹路過多口一問,樓主你話你有個律師朋友報左所以你去“見識”下,請問你呢個所謂“見識”下係咩意思?即係你其實有無consider過kingston?你係抱住咩心態去kingston既open day?係期望有好多野玩,仲有小禮物?(我見到你EK其他posts,你提過你帶小朋友去其他學校既open day好多野玩,仲有禮物包送)我見有其他家長安慰過你,佢地有D都認為kingston係一間好好既學校,唔應該因為一個小小誤會而放棄。其實你仲會唔會consider kingston?定係你由此至終都無consider kingston?所以當那位職員問你有否報名時,你覺得好尷尬?因為你唔止無報名,而係從來無打算報名?講真,open day係開放比大眾,任何人都可以參加,但我覺得係開放比D至少係對呢間學校有“些少”興趣既人,而唔係開放比D純粹去“見識”下人地D”貴族學校係點“既人。
(噢,差D漏左申報,我都係香港人嚟架)

Very good observation and insightful analysis Munich :)

個topic明明係講緊間學校的arrangement,但無端端又扯o左去樓主去open day o既intention,真係愈來愈9唔搭8

如果自己既intention係positive的話,怕咩被人question呢?學校既arrangement就係比D真係對學校有興趣既家長,那怕你未報或去完open day先考慮報唔報,你起碼都有認真了解間學校,若上面那位家長覺得intention係唔重要的話,我覺得你睇野都幾表面。
樓主,有時間的話,問問你那位律師朋友,咩叫 “He who comes into equity must come with clean hands”,你或許會更能理解我上面個post喔~

學校安排同樓主去既intention有直接關係,可能學校都怕有太多人根本完全無打算報讀只係為左當去playhouse玩下所以有呢個安排,因為如果太多人,會影響到真係有心想了解學校多d同已經報名既人,因為當日在場老師都主動同參觀d人傾計及與同行既bb玩,如老師entertain緊只為去玩番日既人而neglect已報讀既人其實係浪費資源及對呢d人不公平。

引用:純粹路過多口一問,樓主你話你有個律師朋友

原帖由 munich 於 13-11-12 發表
純粹路過多口一問,樓主你話你有個律師朋友報左所以你去“見識”下,請問你呢個所謂“見識”下係咩意思?即 ...
你係想問我係咪貪啲小禮物,所以去?我去過其他幼稚園開放日,係無禮物嘅,啱啱去嗰間有,所以我覺得有點意外,無諗過去open day係有禮物仔,而佢嘅禮物,係一啲影相coupon(我唔會用), 牛奶一盒,有些cream試用裝,老師叫我玩多個攤位遊戲可以有一個玩具送,我都無拎,我覺得啲老師好friendly, 義工家長亦會同我小朋友玩,感覺好開心,我亦會考慮報名,我朋友叫我報Kingston,我覺得貴,想睇下值唔值,所以去睇下,我作為家長,覺得嘅然學校有open day,去下無壞,今年唔讀,日後都有機會讀,再者,我塞車,油錢都係返度啦,一間幼稚園就算有紀念品,可以俾到啲乜?一定唔夠油錢貴啦。你要計我唯有咁同你計。

引用:學校安排同樓主去既intention有直接關係,

原帖由 Mrslot 於 13-11-12 發表
學校安排同樓主去既intention有直接關係,可能學校都怕有太多人根本完全無打算報讀只係為左當去playhouse玩 ...
都話學校話歡迎所有人去咯

K722: I support Munich and Mrslot. BTW, do you know how many moles of water molecules are there in a 250ml glass of water? You would know it if you take chemistry.
You will also understand our points if you
are able to appreciate the work of Socrates and Aristole ~logic hahaha

引用:個topic明明係講緊間學校的arrangement,但

原帖由 K722 於 13-11-12 發表
個topic明明係講緊間學校的arrangement,但無端端又扯o左去樓主去open day o既intention,真係愈來愈9唔搭8 ...
Interesting ! D 書包周地都係,接唔接得住呢!

本來都冇諗過參與意見,不過睇睇下其他家長意見後忍唔住要撑下樓主。我覺得你出呢個post 呻下係完全冇問題, 係唔知點解有d人要睇得咁重反應咁大。就當係訓練自己eq 既一個練習吧!(聲明:我係100%made in HK)

Somehow, after reading Charlie's thread, I tend to believe in Darwin's point of natural selection more hahaha

回覆:lui 的帖子

放心!你讀多幾年書終會接得住既!

‹ 上一主題|下一主題