用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去Kingston開放日一肚氣
樓主: Charlie妹
go

去Kingston開放日一肚氣 [複製鏈接]

回復 Charlie妹 的帖子

我唔知邊個喺和咀,同埋點解你會知個名,但怕且係清潔大嬸,但門口咁多人竟然揀個清潔大嬸來問,係咪要檢討下,而唔係下下話人。

回覆:去Kingston開放日一肚氣

我嗰日都有去,事實上係有個阿姐企係大門正中問你有冇報名!我初時以為佢意思係報名去open day! 再問之下原來係問有冇報讀!! 我估樓主唔係有心搵個阿姐問!!係個阿姐"折"住佢啫!! 可能噤啱得啱橋! 所以有誤會!! 大家去open day,都係想了解多d呢間學校,或者遲下有可能見面都未定,又何必要出言相撞呢?無論身份地位點唔同,大家都係人,亦係子女嘅家長,最好亦唔好以高中低產去比較! 況且此版一出,大家亦只會覺得Kingston 係有錢人先可以讀! 所有家長都係囂張嘅人,對好多人都唔公平!!

I think Charlie you should have reported this or at least clarify it with Ms Wong the Principal so that she could rectify it. I think you must be interested in this school or else you would not have gone to the Open Day. We could all try our best to make it a better school. Perhaps there was just a minor misunderstanding there.
If every one of us keeps quiet, the janitor may continue her behaviour probably due to misunderstanding, then it won't do any parent any good.
KIngston is a very good school with excellent langauge environment. Their students talk to each others either in English or Mandarin. Teachers are caring too. Don't give up such a good school merely because of some minor misunderstanding.

回復 Rachel710 的帖子

就算好似你咁講,那位阿嬸有版主所講嘅話「報咗名先入得嗎」?問完有冇報後最多咪加句拿張報名表、入去參觀啦之類,點會話唔入得!自己聴錯又唔肯問就屈人,仲勁到知人個名叫和姐,開哂名,人地都係打份工啫,唔駛咁呀嘛。
仲有,乜身份地位高中低產不是我提的,只是有人借題發揮。

回覆:Rachel710 的帖子

其實大家上得黎教育皇國,都係為子女著想的好爸媽,何必傷和氣呢

sleepingsiubobo 發表於 13-11-12 12:13
其實大家上得黎教育皇國,都係為子女著想的好爸媽,何必傷和氣呢
同意, 其實大家是什麼人 (香港, 國內), 家庭背景如何又有什麼關係呢.

其實我覺得樓主開post只係講左一件事實,可能開名吾係甘好,但回覆既眾家長群情兇湧過隔離版大陸家長扮港人開post, 有d over-react

回覆:wingyan008 的帖子

我都覺得反應過大。

minirat  我都寧晒頭,確實反應過度!  發表於 13-11-12 15:28

JM只係想分享下自己當天的感受,這是她的個人感受,沒有錯對,不要太緊張,免傷和氣~~

老公黑面,一場去到又以為冇得入去參觀,比我都會不開心, 上EK訴下苦冇問題呀,版主又冇bad mouth間學校,何必要追擊版主

引用:其實我覺得樓主開post只係講左一件事實,可

原帖由 wingyan008 於 13-11-12 發表
其實我覺得樓主開post只係講左一件事實,可能開名吾係甘好,但回覆既眾家長群情兇湧過隔離版大陸家長扮港人 ...
Ek有大陸版的?我找不到

樓主一個真實故事就俾人 (應該係某人)不停攻擊,睇來 EK 就來咩都唔講得喇。I'm so sorry for you Charlie

回復 walalala 的帖子

可能追擊嗰個就係⋯當時人呢?如果吾係洗吾洗咁呀!><"

來Ek就應講事實,但我不相信版主寫的是事實,實情大概喺呢位清潔阿嬸冇講錯,而係佢聽錯,阿面黑老公以為自尊受創立刻掉頭走,(但面懵問清楚應喺男人責任)佢又唔知點解唔敢話老公,要發洩嗎,就搵個人同學校祭旗。

但又奇在知道個阿嬸個名叫和姐,係神跡。

好多學校都有人上EK,呢單雖不致飯碗不保,個可能無端照肺,人地都係工一份啫。

可能EK越來越多人追求發洩,而非真相

佢心口有個名牌

似乎除o左樓主呢個當事人之外,另外仲有人好似現場目擊一切咁

雖然唔知邊個真,但照估樓主都無乜理由講大話,最多都係有D誤會姐

樓主都係唔好履啦,無結論的

其實和姐只係問樓主有無報名?當樓主話無,和姐有無話無報名唔接受參觀open house?如果和姐真係咁講,會否係misunderstanding?樓主如果真係好有興趣特登去參觀,其實之前上kingston website應該會有check下有個電話打去問下詳情要否登記etc,同專程去到可以再同門口reception d職員/老師再double confirm,點解老公咁就黑面掉頭走呢?

如果和姐只係問有無報名,更加唔使咁敏感,可能當一句打招呼。anyway,其實樓主出post無咩唔啱,不過又講埋名,人地因此被照肺又於心何忍呢

Hahahaha so now all the attention is on the janitor which may have just asked" Have your kid applied for kinder yet?" but no one cares about the school itself any more? Don't put the cart before the horse pls :)

樓上有位家長應該係和姐親戚,不如叫和姐下次吾好甘多口問家長野,refer返比其他職員、主任答!正所謂不在其位不謀其政

‹ 上一主題|下一主題