用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Greenfield (long bench)
樓主: Kristy0725
go

Greenfield (long bench) [複製鏈接]

回復 tam_bb 的帖子

Hi tam_bb, is it truth (1)小朋友紀律係一般.and (2)老師太young,走得太快,experience不夠?

引用:回復+tam_bb+的帖子 Hi+tam_bb,+is+it+tru

原帖由 Cocc 於 13-11-13 發表

Hi tam_bb, is it truth (1)小朋友紀律係一般.and (2)老師太young,走得太快,experienc ...
紀律,我覺得OK,我小朋友都聽指令。有時聽阿女講,阿邊個邊個同學仔要罰企,所以,老師應該係會罰曵的小朋友。

引用:回復+tam_bb+的帖子 Hi+tam_bb,+is+it+tru

原帖由 Cocc 於 13-11-13 發表

Hi tam_bb, is it truth (1)小朋友紀律係一般.and (2)老師太young,走得太快,experienc ...
老師大多是年輕的,但有愛心,留意小朋友。其實老/年輕,睇你prefer乜,我in過某校,老師大多是4X歲,但態度hea hea哋咁,我就不太like。個人覺得有愛心最重要。

回覆:Greenfield (long bench)

至於老師是否走得快。我個女由playgroup、pn,到現在k1,大部分老師仲任教中,但當然有D走咗、有D新嚟,其實間間學校也會有這樣的情況吧~

brrbaby2007  agree  發表於 13-11-13 12:16

引用:Quote:PCMW+發表於+13-11-12+13:48+有d咩想

原帖由 Cutemom0808 於 13-11-12 發表
請問GF係開心hea形定係谷academic? Thanks!
絕對不hea,每天也有功課。

引用:小朋友喜歡返學嗎?老師有冇愛心?會唔會帶

原帖由 CottonCircle 於 13-11-12 發表
小朋友喜歡返學嗎?老師有冇愛心?會唔會帶小朋友出outdoor玩?多唔多parents involved activities?小朋友 ...
我小朋友十分怕醜、被動。但現在進步了很多,開朗了,多嘢講好多,喜歡上學。老師有愛心。K1會帶小朋友出草地玩,但pn時冇。

引用:小朋友喜歡返學嗎?老師有冇愛心?會唔會帶

原帖由 CottonCircle 於 13-11-12 發表
小朋友喜歡返學嗎?老師有冇愛心?會唔會帶小朋友出outdoor玩?多唔多parents involved activities?小朋友 ...
自理方面,學校冇特別train,某程度上,我覺得auntie會太過照顧周到,所以我自己會在家加強訓練。不過,頭一兩日陪阿女返pn時(她是10月插班),我見其他小朋友只是返學一個月,就已經自己排隊把吃剩的茶點倒進一個盤,而餐具就放另一個盤,又會自動自覺排隊問老師拿毛巾盒。

引用:請問一班有幾多人?小班教學嗎? +

原帖由 dodotin0505 於 13-11-12 發表
請問一班有幾多人?小班教學嗎?
一班24人,one English net, one native PTH , one Cantonese assistant . Max 1:8.

其實揀唔揀gf,睇你想要乜。我個人覺得,主要是群體生活(我女是獨生兒)、語言環境(家中只說廣東話,所以全英普很重要)、老師有愛心、學校透明度高、有交帶、環境乾淨。

最重要是location,pn最好選近屋企的,因2歲人仔都仲係細。

好詳盡! 謝謝你的意見及分享!

回覆:tam_bb 的帖子

應同你嘅講法!

其實各位,你哋唔可以淨係靠學校去教小朋友自理,家庭教育都好重要。試唸吓响學校佢哋做到,返到屋企家長唔俾機會/鼓勵小朋友做,樣樣都叫工人姐姐,咁你覺得佢有幾自理呢?

回覆:CapricornO 的帖子

Winter uniform around $8xx,
$6270 x 11期全包

原校隔離間GF裝修好,等政府批牌就可以運作。咁即係學校範圍會變大好多

引用:原校隔離間GF裝修好,等政府批牌就可以運作

原帖由 Mistletoe 於 13-11-16 發表
原校隔離間GF裝修好,等政府批牌就可以運作。咁即係學校範圍會變大好多

...
希望擴充校舍嗰邊快D開~ 唔知會俾pn班用,定係K班用呢?

‹ 上一主題|下一主題