用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何決擇?
go

如何決擇? [複製鏈接]

阿仔小二, 昨晚同我講不想學普通話或英文, 覺得無哂自由時間, 好辛苦, 無得玩和看電視, 聽完都覺得好慘, 但事實香港教育就係咁..阿仔是上門教授, 每星期四天, 每天只係一小時補習, 其餘時間做功課, 他算做得快, 重可以睇半小時節目,假期已經全力玩耍, 成綪英文得七十幾分, 普通話平均九十幾分, 因為K2己學, (老師很好的), 普通話我家一句都不懂, 英文只係半桶水添, 所以不能教到他,  我應否真的再放鬆啲, 要他只學一樣呢? 還是要堅持呢? 煩惱中...
   1    0    0    0

我覺得普通話佢都好叻,比點信心佢,停左呢科先,佢講到出口都要留意下

引用:阿仔小二,+昨晚同我講不想學普通話或英文,+

原帖由 kp_sin2001 於 13-11-08 發表
阿仔小二, 昨晚同我講不想學普通話或英文, 覺得無哂自由時間, 好辛苦, 無得玩和看電視, 聽完都覺得好慘, 但 ...
請問可否介紹上門老師給我?我想揾呀…我係將軍澳區

回復 benwong_hm 的帖子

我曾幾何時問過, 老師講明太遠不去的, 只限深水埗至荃灣線的...

PTH 計落成績表嗎? 如果唔計, 我會停左佢.

回復 JE0608 的帖子

當然計算啦, 現在香港地普通話和英文都算重要啦, 中文課都用普通話上嗎

引用:回復+benwong_hm+的帖子 我曾幾何時問過,+

回復 benwong_hm 的帖子

我曾幾何時問過, 老師講明太遠不去的, 只限深水埗至荃灣線的...
明白:吳該哂

PTH 可以暫停,英文則試同仔仔商量如考試達90分就可以停,因1-3年班最緊要做好基本功

回覆:如何決擇

不好停普通話,一停便会生疏了,语言要keep住聽和講

引用:阿仔小二,+昨晚同我講不想學普通話或英文,+

阿仔小二, 昨晚同我講不想學普通話或英文, 覺得無哂自由時間, 好辛苦, 無得玩和看電視, 聽完都覺得好慘, 但 ...
四日是点上法?每堂也是英+普??同一个老師教??

一星期4日又真系好多,不如試下減小.
哲哲寫真 哲哲私相集

普通話已經咁高分,可以停。英文唔一定要私補,我囡以前返英語中心,一個外國人miss對四個小朋友,活動教學,啲小朋友上堂上得開心。

普通話在学校要取高分好容易,中小学考的实在非常简单,但语言要经常運用才會靈活,除非孩子是在普教中的小学讀書,否則keep住多聽多说十分重要

王國會長

kp_sin2001 發表於 13-11-8 15:05
回復 JE0608 的帖子

當然計算啦, 現在香港地普通話和英文都算重要啦, 中文課都用普通話上嗎 ...
就算計,PTH 比重應不及英文,二停一當然停PTH.

多謝大家意見,首先係分開一和三就普,二和四係英,學校不是普教中,但又佔小數用普教,今晚問阿仔是否學識哂普,他話已識,因我全不懂,跟本不知咩叫懂,只知要多聽多講才有用,為向不出外學,只因我在職媽,全靠老人家睇,不敢叫老人带出帶入

引用:多謝大家意見,首先係分開一和三就普,二和

多謝大家意見,首先係分開一和三就普,二和四係英,學校不是普教中,但又佔小數用普教,今晚問阿仔是否學識 ...
楼主,先谈普通話:     建議普通話一星期一堂便夠,我孩子普通話不错,拼音之類掌握已好好,学校PTH次次A, 但因我家日常不会说普通話,学校也不是普教中,所以孩子会keep住每周一小时的普通話班,以聽和講為主,極少寫,甚至会讓導師和孩子捉棋、看書或玩其他遊戲,總之堂上輕鬆易过,孩子不感壓力,而全程和導師能流利自然的用普通話溝通,发音不準时導師会矯正,这样孩子便会学得生动又开心

至於英文,初小7X分的確不理想,但其實英文阅讀好重要,如果英文導師只是本地人而母語又不是英语的,建議每週一堂用以温習课本和grammer已好夠,腾出其他时间讓孩子阅讀课外英文書,fiction or non fiction也可以,这才是改善英文的最佳方法

‹ 上一主題|下一主題