用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 華景BH幼童受伤事件 没有结局的结局
樓主: Heely
go

華景BH幼童受伤事件 没有结局的结局 [複製鏈接]

回覆:ms.bead 的帖子

回覆:華景BH幼童受伤事件 没有结局的结局

如樓主所說,這是第4次發生。樓主要求學校比個交代都唔難明白,咁樣就係over-protected?如果佢係小學,有足夠能力去表達,或危機處理,當然我都覺得家長唔應該介入太多,但2歲幾真係有咁既能力?冇咁既能力亦唔代表係白痴/傻,佢只係未發展。爭拗冇意思,讓其他網友表達下…

就小朋友受傷這件事來說,無可否認係一件不幸既事。但有人走出來,講比著我就應該咁做咁做…這就是何解有網友會說要有“同理心”…

sbux  站在道德高地,無得輸  發表於 13-12-4 22:18

引用:如樓主所說,這是第4次發生。樓主要求學校

原帖由 ms.bead 於 13-12-04 發表
如樓主所說,這是第4次發生。樓主要求學校比個交代都唔難明白,咁樣就係over-protected?如果佢係小學,有 ...

就算係小朋友打架或者玩時整親,校車有三個大人,都應該有個交代,大家都係父母,就算真係點咗個細佬出嚟,唔通樓主報警拉佢咩,最多咪叫學校留意下或者校車坐位安排上調配一下囉。但而家學校同校車都無交代件事,就咁炒咗個都唔知關唔關事嘅EE,我覺得仲此地無銀:;pppp:

其實內情只有樓主和學校知,而大家只是接收樓主一面嘅觀點,作為旁觀者又可以依件事作出什麼批評?

引用:其實內情只有樓主和學校知,而大家只是接收

原帖由 dbchu 於 13-12-04 發表
其實內情只有樓主和學校知,而大家只是接收樓主一面嘅觀點,作為旁觀者又可以依件事作出什麼批評?

...
Exactly,咁點解有人會走出來“教精”樓主點做點做?

想請問華景BH積係邊間?有無同小朋友轉校?

都係嗰句,爭拗係無意思…不過如果大家都認同,樓主為2歲半既小朋友受傷而向學校爭取交代係over-protected,咁我真係冇說話好講,可能真係我低估左2歲幾既小朋友!而且將未有能力(唔識)保護自己既小朋友形容為白痴/傻,咁樣叫做有同理心???

回覆:Heely 的帖子

祝福小朋友,希望佢轉新環境後會適應,從新得到學習樂趣!媽媽同家人都加油!

唔好勞氣啦,呢個社會係會有唔同聲音,大家睇法唔同。仲有好多人同你一樣係支持樓主嘅。同一類型嘅事發生喺唔同嘅小朋友係會有唔同嘅反應,唔應該話因為樓主嘅小朋友有陰影就覺得人地誇張失實。希望小朋友同大人都快d由呢件事走出黎啦,天主保佑!

這裏是討論區,絕非一言堂,大家一定係可以對事件有唔同睇法。如果這個post既題目係“如果小朋友在學校受傷,大家會點做?”,咁就成件事唔同哂,大家將自己既睇法分享去討論,無分對錯!

但而家係樓主個小朋友受傷左,只係講比著我就點做啦、唔應該將小事化大等…我唔係話唔啱,只可以好似其他網友所講既“比d同理心”…

同理心唔係代表一定要支持樓主做法!唔係一定要贊成樓主做法!只係多一點關懷,世界會更美好…

引用:我諗一定係我表達有問題(因為你呢D咁有高

原帖由 Maibubuu 於 13-12-05 發表
我諗一定係我表達有問題(因為你呢D咁有高見嘅人應該唔會有理解問題),我講嘅係小朋友唔係傻/白痴, 佢地會 ...
只想問一句,事件發生在你身上,你會如何處理?要學校交待及道歉,有何不可?做得教育,便要承擔學生安全,等同做生產,都要買product liability insurance,因為人地食左用左後有問題佢都要負責,學校可有特權?

其實, 事件都過去, 樓主還是把精力放在幫助ethan上, 繼續將件事延續落好對自己同小朋友心理都唔係最好

我就係因為有同理心, 所以會希望媽媽同小朋友 move on
祝福你們.

引用:Quote:原帖由+Maibubuu+於+13-12-05+發表我

原帖由 lui 於 13-12-05 發表
只想問一句,事件發生在你身上,你會如何處理?要學校交待及道歉,有何不可?做得教育,便要承擔學生安全, ...
要學校交待及道歉,有何不可?當然認同學校要交待及道歉啦!但誰知學校真正冇交待及道歉?還是學校交待及道歉了,只是其家長覺得不夠不接受?我們不是受害者,沒有資格要求學校向我們作出我們應為合理的交待及道歉...有些人可以接受簡單道歉,有些要金錢道歉,有些要殺人放火,每人要求不同。我相信好多家長都有同情心,只是不想因為只是接收了一面資訊而一面倒數嗅其校。

pelegia  你有無證据樓主講既唔岩呀?咁你又有無證据證明學校有合理既APOLOGY?無既就唔好係度反啦。  發表於 13-12-5 10:10

引用:dbchum,++why+you+will+say+that+"但誰知學

原帖由 pelegia 於 13-12-05 發表
dbchum,  why you will say that "但誰知學校真正冇交待及道歉?還是學校交待及道歉了,只是其家長覺得不夠 ...
我都係以事論事啫,唔洗咁奴氣,我小朋友都係係果度返學,我地好多用家都覺得學校真係唔錯,而這件事之後學校真係努力改善好多,只是行政方面仲未有改善好亂,並非大家覺得咁不負責任,樓主果個只係個別例子

‹ 上一主題|下一主題