用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 華景BH幼童受伤事件 没有结局的结局
go

華景BH幼童受伤事件 没有结局的结局 [複製鏈接]

事件回放:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2698624&extra=page%3D2&page=1
多謝各位的關心和支持!同時多謝蘋果日報的記者自告奮勇地將此事見報。
11月2日我地同防止兒童虐待協會成員一起與學校進行了面談,面談中校方表示有調查此事,但結論是ETHAN不是在學校受傷,對ETHAN受傷表示歉意。同時,校方提及校車司機在此事中前后闡述不一,存在疑點:1、校車司機事發后一直話自己當日放學時並未帶ETHAN上校車,ETHAN由學校姐姐帶上校車;但學校監視器顯示當日放學正是校車司機帶ETHAN上校車。2、學校話校車在事發后炒左當日ETHAN所乘坐校車上的一位跟車保姆(車上有兩位保姆,另一位是校車司機妻子)
That’s it!此事既以立案,很難理解為何校方不將以上信息提供給警方以助辦案,這算做是對我地既的交待嗎?你地會接受嗎?
本人家中育有多個小朋友,且並未請工人幫手,ETHAN事件令我地一家人情緒受到極大影響,我地在追討之余兼要照顧停學在家的ETHAN及應付繁鎖的家務,實在疲憊不堪!而我一直所渴望的一個交待看來也只不过是天方夜譚!!!罷了!罷了! 我也無謂再如此執著了!
這種學校根本不明白自己的問題所在,不明白“責任”二字為何解!我記得有一句名言叫做“多行不義必自斃!”,好自為之吧!
今日我也算做是對大家有個交待了,雖然是個讓人失望的結局。
再次多謝各位的關心和支持!

heidya  支持您, 望ETHAN 早日康復, 健康成長  發表於 13-11-30 15:45
   2    0    1    1

希望各位不要再遭遇此類事件!

回覆:Heely 的帖子

太過份了!!

回覆:華景BH幼童受伤事件 没有结局的结局

其實你還想學校給你怎樣的交代呢?言語間感到你照顧多個小朋友有多大的壓力....

回覆:Heely 的帖子

希望你的兒子心靈儘快康復!不要給這件事嚇怕

返學有"風險",擇校需謹慎!

dbchu 發表於 13-11-5 23:34
其實你還想學校給你怎樣的交代呢?言語間感到你照顧多個小朋友有多大的壓力....

...
照顧小朋友的壓力任何父母都會有,但與尼種頭痛事件攪埋一齊,可想而知!我想要的結局是這種多次小童受傷的事件應該引起學校的重視,學校應徹查此事,而不是與校車"踢波"!一句"抱歉"就算數!

咁佢有冇解釋前三次受傷的原因? 都係校巴內發生?
佢一定潟落校巴度以保障自己的聲譽, 因為已經有好多人卻步唔讀呢間了.....

Manny 發表於 13-11-5 23:35
希望你的兒子心靈儘快康復!不要給這件事嚇怕
已帶佢去旅行,希望佢已忘記!

vivianthony 發表於 13-11-6 00:01
咁佢有冇解釋前三次受傷的原因? 都係校巴內發生?
佢一定潟落校巴度以保障自己的聲譽, 因為已經有好多人卻步 ...

現在兒子身心康復了嗎?已適應了嗎?

其實你有無講比學校知你想點攞返個公道?因為都已經炒咗個ee

無理點學校都唔會認自已嘅問題,
而佢地都好快手咁炒左個ee,
真相係點無人知亦無人講,
我相信樓主都係想知真相,即所講嘅公道,
點都好,希望小朋友無事,唔好再有呢d事發生

我相信樓主一定要學校話係自己錯才覺得公道!

小朋友e家冇事最緊要!既然已對學校無信心,追究也沒用。學校真係要一對十,一定冇自己在家照顧咁好。。。希望你諗番小朋友之前向番學/放學時間個心情係happy happy,enjoy,enjoy個樣,會令你開懷d!

真相只有天知地知,只希望小朋友無陰影

ETHAN直到現在在外面玩時隻要小朋友有點類似於想打他的舉動時他都會很緊張,會很大聲地尖叫和哭泣。一次在另一家幼稚園面試時被一個小朋友拍面,他當場面紅紅大聲哭喊,高分貝的聲音震驚全場,再三安慰都無濟於事!在場老師即刻翻面!
......
哎!不知這個陰影何時能消除!

有冇咁誇張呢?唔通小朋友跌倒幾次就以後都唔敢行路?我覺得作為家長應該鼓勵,幫佢,而唔係成日提返件事令佢難受

引用:有冇咁誇張呢?唔通小朋友跌倒幾次就以後都

原帖由 dbchu 於 13-12-02 發表
有冇咁誇張呢?唔通小朋友跌倒幾次就以後都唔敢行路?我覺得作為家長應該鼓勵,幫佢,而唔係成日提 ...
你有你嘅道理 不過應該唔啱樓主聽

希望時間能沖淡對小孩的傷害,最重要是他知道父母永遠是站在他那邊。
‹ 上一主題|下一主題