用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in 咗既全部都唔得, 仲有無得報?
go

in 咗既全部都唔得, 仲有無得報? [複製鏈接]

而家in 哂全軍復沒,雖然有啲未出結果,但心中有數。

而家將軍澳、馬桉山及九龍塘仲仲邊間有無得報?

另如果等啲人交咗留位但唔讀, 可唔可以打去問有無位呢?應幾時問?

3    0    0    0

你報左幾多間
有沒有檢討是什麼問題?
我女上年IN N又係全軍覆沒, 主要係因為阿女慢熱冇反應, 後尾係屋企樓下揾到個位

superwife 發表於 13-11-5 12:32
而家in 哂全軍復沒,雖然有啲未出結果,但心中有數。

而家將軍澳、馬桉山及九龍塘仲仲邊間有無得報?
我同你一樣係全軍覆沒的一個,我連後補位都冇,依家退而求其次,是旦大小學校通食,屋村幼園全部都打電話一間間問

回復 superwife 的帖子

如你不在waiting list 有offer唔讀都未到你
學校會call waiting list 果批先.

回覆:in 咗既全部都唔得, 仲有無得報?

好似有d學校全年有招生,如太子明慧,深水埗保護兒童協會,試下問下(因我係九龍人,其他區唔太清楚,不過今年情況的確比往年複雜)

引用:你報左幾多間有沒有檢討是什麼問題?我女上

原帖由 kwan_0128 於 13-11-05 發表
你報左幾多間
有沒有檢討是什麼問題?
我女上年IN N又係全軍覆沒, 主要係因為阿女慢熱冇反應, 後尾係屋企樓 ...
我仔慢熱、做樹熊、 喊、唔講野

回覆:in 咗既全部都唔得, 仲有無得報?

我阿女上年報N 又係全軍覆沒。見九龍塘有間新校(浸信會奧基),即管報埋收咗依家讀緊。間school主打全英語境except 中文堂。So far 讀咗兩個月, 開始見到成績。屋企所有人連姐姐係同阿女講廣東話嘅。最近阿女開始有啲Sentence講英文啦。如最近講:"Mummy, Go!" "Excuse me!" "Wash your hand." "Sit down please!". 未有學校收可以考慮下呢一間。But 新校有唔好處係無升學reference囉,及學校仲develop 緊啲制度同行政,有時混亂啲。老實講,我今年都有報名幼龍校。如果無龍校或名幼如St. Cat 收,我唔會轉校。無offer 真的可以考慮下。

superwife 發表於 13-11-5 13:50
我仔慢熱、做樹熊、 喊、唔講野
之前無上過PLAYGROUP?

我個仔上年IN  N班, 情況同你差唔多, 因為佢係細仔, 只有一些學費超貴的收佢, 最後我放棄了, 放鬆心情, 比佢1.5歲就返坊間PLAYGROUP, 無家長陪那種, 到了今天所有N班都開學了, 我在九月就再找下有邊D 學校仲有位, 好好彩, 比我找到九龍塘方方, 仲有位, 九月即IN, 下個月12月返學了, 終於有書讀, 所以放心啦, 如無咪唔讀N 囉, 不過一定要返PLAYGROUP , 進行好多。 只是個人意見。

回覆:superwife 的帖子

未出曬結果唔好灰心住!有冇試馬鞍山威寶?火炭心怡天地申請今個星期六(9/11)先完!試下!

如果你講名幼的話,仲有兩間港島區的:SPK and SKH, 留意下佢哋Wed site。(我估會好多人報)以往面試日期大約在一至二月,距離現在仲有D時間可以再train下孩子,加油!

將軍澳茵怡樓下村校有無報?

引用:將軍澳茵怡樓下村校有無報?

原帖由 chaualan 於 13-11-05 發表
將軍澳茵怡樓下村校有無報?
即係邊間? 我唔熟將軍澳, 謝謝

引用:我阿女上年報N+又係全軍覆沒。見九龍塘有間

原帖由 chumiguan 於 13-11-05 發表
我阿女上年報N 又係全軍覆沒。見九龍塘有間新校(浸信會奧基),即管報埋收咗依家讀緊。間school主打全英語境 ...
thanks,  我會search 下

引用:Quote:superwife+發表於+13-11-5+13:50+我

原帖由 luvysl_blythe 於 13-11-05 發表
之前無上過PLAYGROUP?
上咗幾個月,每星星星期一至兩節, 但都係唔肯自己坐椅, 要坐我大脾, 都知佢好難in 倒, 連成日見我妹妹都唔係成日跟, 都係要我成日抱, 又唔多跟工人

引用:未出曬結果唔好灰心住!有冇試馬鞍山威寶?

原帖由 terrychk 於 13-11-05 發表
未出曬結果唔好灰心住!有冇試馬鞍山威寶?火炭心怡天地申請今個星期六(9/11)先完!試下!

...
thanks so much.  我睇下

將軍澳宣道幼稚園,打去問下

‹ 上一主題|下一主題