用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟幼稚園收生係未真係咁
樓主: MMAAXX
go

究竟幼稚園收生係未真係咁 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+lizwai2003+於+13-11-4+10:03+

原帖由 lizwai2003 於 13-11-04 發表

回復 Holam920 的帖子
Haha, Like!!! 科大尖子都去扎鐵啦!仲可以準時放工教仔

cloudwingwing 發表於 13-11-4 09:51
我覺得做律師未必有著數,萬一有咩問題,不斷send 律師信俾學校,咁學校就頭痕,不過我無律師朋友,唔知他 ...

但我覺得幼稚園都會選第1個case因為媽媽全職可以參加多d親子活動, 時間自由d多d可陪個小朋友
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:2010YL 的帖子

Totally agree .  We are our kid's model.  Role modeling is very important nowsaday .

引用:Quote:cloudwingwing+發表於+13-11-4+09:51

原帖由 Jessy 於 13-11-10 發表
但我覺得幼稚園都會選第1個case因為媽媽全職可以參加多d親子活動, 時間自由d多d可陪個小朋友 ...
如果係甘,我早知填我是全職家庭主婦。反正冇人check,有D不公平。

ahirun 發表於 13-11-10 12:25
我都有種感受, 眼見我哋啲家長好擔心周圍揾學校, 而我認識有個唔太熟嘅朋友, 因為佢屋企有人喺名校揸校巴,  ...
揸校巴話晒都算專業人事(笑)、我估識學校掃地嗰個都一定入到。所以邊有公平㗎咪傻啦(一個未有offer的酸家長字)

引用:Quote:ahirun+發表於+13-11-10+12:25+我都

原帖由 joysic 於 13-11-10 發表
揸校巴話晒都算專業人事(笑)、我估識學校掃地嗰個都一定入到。所以邊有公平㗎咪傻啦(一個未有offer的酸 ...
如果要做校工,我去名津校做,有分加。哈哈。

assado 發表於 13-11-10 15:16
如果係甘,我早知填我是全職家庭主婦。反正冇人check,有D不公平。
我估姐,都唔一定既,或者將來你報小學可以試下
希望每天開心渡過 ;-)

引用:回復+tc080628+的帖子 老實講,佢每家每戶

原帖由 Snafkin 於 13-11-04 發表
回復 tc080628 的帖子

老實講,佢每家每戶咁打去講,打晒旗號考實力吖嘛!我重呆呆咁好聽話,同D老師無聯 ...
其實如果咁鐘意間學校,真係可以試下打比校長問下有冇waiting位,話哥哥喺度讀得好開心之類。應該有誠意分的。唔得亦冇損失。

helenchanz 發表於 13-11-10 22:16
其實如果咁鐘意間學校,真係可以試下打比校長問下有冇waiting位,話哥哥喺度讀得好開心之類。應該有誠意分 ...

好岩...先俾封感情真摰既求位數...都好有幫助...
我曾幫我妹寫過一封求位數去一間區內名校小學...
好好彩咁我地中左, 有個學校俾小朋友...
只係後來因為學校太谷, 小朋友辛苦轉左校...

回復 helenchanz 的帖子

謝謝您的意見!

其實我不太在意幼稚園班的,只要小朋友讀得開心咪得囉!加上又有學校收,不過到今日再諗番,我依然好嬲學校架處事方法,係!我明白今時今日靠關係入係好正常好普遍,但咁唔代表啱囉!再講,係佢地每家每戶咁打電話提醒家長,雖然校方無好明確講明佢架收生準則,但係佢自己向每個家長話明今次只睇面試成績架嘛!依家又將成績放邊,大人講一套做一套,咁其實可以教出咩學生啫!我嬲無用又無意思,但要我打電話或親自去搵教長,SORRY我相信我女會明白同支持我唔去的,因為我如果咁做,咁我有咩資格嬲學校架處事方法啫!我如果咁做,我會對唔住我女多D囉!因為咁代表我唔信佢,否決佢果日架表現,我做唔到,講真三年後都有間區內有名架學校等緊我女讀啦!我對我女有信心囉!衰D咁講句,佢唔收我女,係佢損失啫

Snafkin 發表於 13-11-4 14:30
最近發生左一件事都好令我不满,真係好想打番學校問下校長收生準質係咩!

話說我囡當日面試兩間,一間九點 ...
算了吧....打唔打電話都係咁.....阿仔仲O係度讀....何必呢......
阿囡入到都未必係件好事啦..

回復 xoshan1025 的帖子

我仔畢左業啦!所以有相熟老師同家長建議我搵校長,我都SAY NO,老實講。要打交道先攞個學位,無意義囉!但我仔可能太鍾意老師,所以堅持要交表等抽籤喎!我反而諗住直著呢次機會教下我仔好過,我答應由佢去交表,但同佢講明機會近於零(但唔想比佢知學校架醜陋面),但唔試就一定無機會,試左就最少有機會,即使微乎其微,都叫曾經努力過

引用:好睇mummy+係唔係full+time+mum.+

原帖由 c-wong 於 13-11-04 發表
好睇mummy 係唔係full time mum.
Full time mummy 係咪好好多呢?學校鐘意啲?

回復 Mochibaby 的帖子

yes, I went to 5 interviews and almost all kinder asked me this question (although I indicated in the form already).

even primary schools like FTM.

回覆:c-wong 的帖子

Wow thank you , i think i will wait till the b starts kindergarten before going back to work then .

引用:Quote:原帖由+joysic+於+13-11-10+發表揸校

原帖由 assado 於 13-11-10 發表
如果要做校工,我去名津校做,有分加。哈哈。
之前睇報紙講八爪魚家長,話真係有個媽媽,本身好好學歷的,申請入一間名津教書,就係為咗小朋友入學加分和方便照顧,無記錯係教到小學畢業媽媽就辭職。上playgroup 的老師,以前是教幼稚園的,話好多朋友在名幼教書,幾辛苦都要捱,就係為咗學校會收自己的子女入讀。

引用:我認為學券幼稚園唔會理父母或家庭背景。至

原帖由 tkinwong 於 13-11-04 發表
我認為學券幼稚園唔會理父母或家庭背景。至於非學券幼稚園,一般的我認為都唔會理。但去到那些神級幼稚園, ...
學券幼稚園都有選家長,有啲要填父母職位,公司地址甚至收入,不過,目的可能睇番邊啲人其實係用學校做後備,唔會入讀。朋友教幼稚園,講開往年收生五十個,申請人都係六七十個,扣除住私樓,父母高收入,最後都唔會讀邨校的人,最後多數全部收晒。

assado 發表於 13-11-10 15:16
假設間幼稚園真係淨係揀FTM,經常喺辦公時間安排各式各樣要家長參與嘅嘢,咁到時:1 每次都請假去幼稚園節目

2 再講多次大話話面試完就搵到工?
‹ 上一主題|下一主題