用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟幼稚園收生係未真係咁
go

究竟幼稚園收生係未真係咁 [複製鏈接]

個個都話睇父母學歷同職業多過小朋友自己面試表現,我真係好想知係未真,如果係真咁樣對一啲n冇家庭就好唔公平

1    0    0    0

回覆:究竟幼稚園收生係未真係咁

一間間啦。

in咗邊間咁感慨?

我想講你生活左咁多年你真的相信公平2字?一句到尾識人好過識字·有$人識校長/校董人士比平常人易·他們上一代入神校比其他人易·之後他們子子孫孫考小-都比平常人多10分·
'n無就好好栽培下一代擺脫n無身份

我個女都係N無,但個遊戲規則係咁,都無法!
另外,如果你係校長,要收生,請選擇(純假設):
1)父律師 母家庭主婦,住獨立屋
2)父地盤工人 母店務員,住公屋

回覆:MMAAXX 的帖子

我認為學券幼稚園唔會理父母或家庭背景。至於非學券幼稚園,一般的我認為都唔會理。但去到那些神級幼稚園,學費極貴,專收中上層、富家子女那些,我就唔敢說。

話說回來,依家非學券幼稚園英文可以很深,個別幼校考慮埋父母教不教到小孩,也不能怪他們。

引用:我個女都係N無,但個遊戲規則係咁,都無法

原帖由 Holam920 於 13-11-04 發表
我個女都係N無,但個遊戲規則係咁,都無法!
另外,如果你係校長,要收生,請選擇(純假設):
1)父律師  ...
我覺得做律師未必有著數,萬一有咩問題,不斷send 律師信俾學校,咁學校就頭痕,不過我無律師朋友,唔知他們小朋友通常讀咩學校。

patpat904  我有律師朋友,佢讀女拔,佢的8月b in神級名幼,相信學校見媽咪女拔出生才給予面試機會,最後都"未被取錄"  發表於 13-11-5 17:50

回復 Holam920 的帖子

....朋友做地盤...一日$18xx X 28 days = $ 5X,XXX..
老婆係Sales....(買 high fashion) .... 都搵$2x,xxx-3x,xxx
公屋同老人家住。。方便睇小朋友。。

真係識人好過識字 ! 我都有識幾個教幼稚園的朋友 , 如果入佢地教既學校 , 基本上有去in就會入 , 否則waiting 都會call 你

bonbon1220 發表於 13-11-4 10:23
真係識人好過識字 ! 我都有識幾個教幼稚園的朋友 , 如果入佢地教既學校 , 基本上有去in就會入 , 否則waitin ...

認同,真係識人好過識字

回復 lizwai2003 的帖子

有高收入唔等於一定識教 ./ 可以教到 小朋友

以你剛才的例子. 收入不錯. 不過家長是否可以比到好既學習環境 / 指導 / 態度 小朋友呢?
今時今日好多時學校都係靠父母自己教. 又多親子功課.
如果你係學校 校長有得選擇你會點選

我只想話做地盤都好收入...唔差的職業...

引用:我只想話做地盤都好收入...唔差的職業...

原帖由 lizwai2003 於 13-11-04 發表
我只想話做地盤都好收入...唔差的職業...
岩岩話紮鐵6萬蚊人工

回復 lizwai2003 的帖子

我好明白..地盤收入係唔差呀
不過...識唔識教 / 有心無力 我都好明白.

有錢去請人教都唔一定work 因為現在學習真係父母既參與好緊要..
好多野學校都拋番個波比家長. 唔似以前咩都交比學校....

即使現實係咁我地又可以點?世界本來就不是人人平等,除了接受,作為家長只能盡力教好子女。

我覺得總有學校係咁,但呢個世界亦係咁run。做左咁多年人,接受左

其實亂填都冇人知,唔通真係去搵人查你家底?

回復 abby0624 的帖子

點解要亂填 / 騙人? 難道入名校緊要過身教???

Chirley    發表於 13-11-4 16:32

好同意,識人唔做咁辛苦

而家幼稚園真係好多親子功課,變相係比家長做,阿女k2, 上星期要搜集牛奶資料,要上網搵,好彩print 左出黎有同佢講一次,因為原來佢要係堂上講比同學聽,交左第二日,又話要一份奶類製品食譜,又要佢係堂上講,如果父母要返工真係比較吃力!

Chirley  咁深..  發表於 13-11-11 00:24
hastalavista  咁好玩? 哈哈  發表於 13-11-4 12:49
‹ 上一主題|下一主題