用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 北唔北囡學violin?
go

北唔北囡學violin? [複製鏈接]

囡囡十歲,學緊piano,佢話想學violin,究竟應唔應承佢?
   0    0    0    0
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

點解唔北?

fungjulia 發表於 13-11-3 00:24
回復 candyhmama 的帖子

我覺得如果經濟負擔到,可以比小朋友學一學試下,因為難得你囡囡有興趣學,況且多 ...

經濟負擔到,但佢成日唔練,貪好玩而且要升中一未必得閑

Unclejt 發表於 13-11-3 03:33
點解唔北?

不過徒咋!佢星期一要補公文,星期三又學琴,星期五畫畫,星期六仲要學ukelele,點有時間,佢自己又唔中意練

咁可唔可以用 violin 代替 ukelele 呢?

Unclejt 發表於 13-11-3 12:28

咁可唔可以用 violin 代替 ukelele 呢?

ukelele是新的,但當初她已不想學,我亦考慮放售,這不能怪她。
琴盒用左百幾元,ukelele因初學,沒有買太貴的,400蚊到
如果唔賣,擺屋企好shai咯。

引用:Quote:fungjulia+發表於+13-11-3+00:24+回

簽名被屏蔽

tiggger 發表於 13-11-3 18:00
想請問你在哪裡學畫畫?thx!

我囡是在火車站果度學+!叫咩名唔記得la你可以追番有個post,search沙田畫畫就搵到我囡果間。

回復 Unclejt 的帖子

其實佢去學ukelele好麻煩+,要先搭van仔去沙田火車站,搭兩個站再從九龍城轉太子。到左太子仲要再行20mins先到……我都蕩失路,幾次想放棄,但佢竟然話好好玩,要去學
我唸佢唔系冇毅力,只系撞唔唵老師。
因佢一年班就開始彈琴,果陣+MISS對佢好好,唔罵人,果排佢真系好中意練琴+,結果小三轉左老師,個老師好boring(佢話),就變得唔中意彈琴,狀態好差。後咪再轉miss佢先肯彈。
所以佢都唔系唔中意彈琴,佢其實系好愛彈琴,當初系因為覺得鋼琴好型先學

引用:Quote:tiggger+發表於+13-11-3+18:00+想請

簽名被屏蔽

tiggger 發表於 13-11-3 21:48
其實你囡就快升中仲有冇時間呀?我個女都有學鋼琴和小提琴,係最近停咗小提琴,我想佢繼續學violin,但佢太 ...

你唔知佢幾hea
默書從未見佢溫過,但次次d成績都kip住90窩,仲成日100,你真系冇得話佢
小測、評估次次都係溫兩分鐘跑左去睇novel,but次次都有A
呈分試前個星期都唔溫書,等兩三日先開始溫,仲要話:中文咋,我次次都95啦!中午就放學,大把時間溫la!
我女就係甘hea,時不時彈下鋼琴畫下畫,wechat、whatsapp煲電話,得閒就間唔中打下機,又唔系特別勁,你都唔可以唔北佢打
唉,真系冇得挑剔,佢成績又唔系最top,又唔系屎,就係勁勁地果隻,老本太多食唔曬咯(我唯有甘講)
我都好想佢勤力小小,佢地班有女仔,5點起身溫書。我唔求佢甘,但間唔中溫下,佢都唔會。

引用:Quote:tiggger+發表於+13-11-3+21:48+其實

簽名被屏蔽

引用:Quote:tiggger+發表於+13-11-3+21:48+其實

簽名被屏蔽

tiggger 發表於 13-11-4 00:13
咁佢hea有成績咪唔使理囉,我個都係好懶唔溫習,我個無你個咁高分,睇住答案抄都錯,好唔小心,但我知佢係 ...

系啊!我阿女做做下功課走左去唔知做乜事(數學用鉛筆,佢擦到一半),返來唔記得擦埋同寫返,我由得佢北老師點都好,因她平時不會不專心,考試都冇得出位啦

tiggger 發表於 13-11-4 00:20
如果你囡囡有時間應付2種樂器咪比佢試下,我個如果真係練就冇時間,但宜家hea住練。

...

佢實有時間,只不過佢願意將果d時間攞來睇novel定拉琴?我唔知啦。

引用:Quote:tiggger+發表於+13-11-4+00:20+如果

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

tiggger 發表於 13-11-4 08:23
5點起身溫書?乜有咁多野溫和個小朋友又咁進取?不過我又5贊成小學階段咁讀書。

...

系咯!未必要甘搏,但起碼要溫小小,對自己都負責任d(一系你就做好d嘢佢。)

tiggger 發表於 13-11-4 08:23
5點起身溫書?乜有咁多野溫和個小朋友又咁進取?不過我又5贊成小學階段咁讀書。

...

佢目標系曾記,梗系要搏d,好似我女入到蘇浙都食魚翅啦!入到曾記我帶佢去火星旅行呀!
‹ 上一主題|下一主題