用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各種英文學習工具效益的我見
樓主: eviepa
go

各種英文學習工具效益的我見   [複製鏈接]

joanthony 發表於 13-11-4 17:43
我地明明母語是中文/廣東話, 要佢夾硬用另外一種語言去閱讀, 但學校/家庭英文語境欠奉, 一味只係去讀死操文 ...

你講D野,乜咁似我架。好彩你D文章風格同我完全唔似,如果唔係,可能俾人鬧我登記另一個網名,猛踩閱讀以外既學習工具、方法。

回覆:各種英文學習工具效益的我見

回復 joanthony 的帖子

高人?高人?高人響邊呀?如果你見到有高人,down聲噃,等我學下野吖。

我今日放大假,無事做,出文梗快喇。唔好妄自菲薄,你D教仔方法已經好好喇。

\\唔知有無小朋友係讀本地幼稚園, 無上鬼佬英文班, 但又從小都中意英文書的可上來講講有咩方法? 又或者掉番轉問, 有無小學生成日睇英文書的, 但學校/課餘都無英文語境呢?如有, 可否分享下點解? (仲要係父母英語水平低既)\\

你講得啱,希望有人可以分享下,但係咁,一定要講埋子女既中文程度。

Nique 發表於 13-11-4 20:27
我個女中英都OK, 不過真係好細個開始, 幾個月大開始睇英文卡通, 當然只是半小時1日,英語網站和 英文書, 到 ...
//佢K3就考到flyers//

係劍橋既flyers?

睇見D家長各師各法,都可以培養到英文優良的孩子。不過話時話,最強的(top 2%)還是自幼大量閱讀,而未有只做練習的。

在香港,通常五六年班才考flyers。

eviepa 發表於 13-11-4 21:33
在香港,通常五六年班才考flyers。
現在香港,很多考小學時已經考了movers or flyers的了。

HaYi  agreed  發表於 13-11-5 12:19

係咩?我out左咯。

eviepa 發表於 13-11-4 21:47
係咩?我out左咯。
這方面out是沒有問題的

My son has the same character as me: stubborn.  He will be having the Eng exam tomorrow.  Usually, he writes whatever comes to his mind.  I said to him, 'You also have to pay attention to what was asked in the essay question, otherise, teacher will say you are off track.  No matter how good you write, you won't get mark in the exam.'  He said why, I have no words...

In reality, we also have to be realistic, otherwise, your exam mark will be low and pulled down the average mark in your report...

Here in Hong Kong, we are not focusing on good eduction and stimulate people's mind, but just a game on exam, you will succeed if you even have good exam skills...

我小朋友都有興趣睇書,但我唔知揀咩書比佢睇好.特別英文,因我英文唔好.請問有無比小二學生睇既英文書推介?
哲哲寫真 哲哲私相集

‹ 上一主題|下一主題