用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 谷到仔囡變hard disc..有用嗎?
樓主: DesireeAvril
go

谷到仔囡變hard disc..有用嗎? [複製鏈接]

AgapePa 發表於 13-11-2 22:37
我最近砌電腦, 除了CPU要快, 就最緊要cooling system,
今次用埋水冷加7把風扇. 否則過熱hang 机. CPU 重可 ...
My son told me the same .....
He is not using water cooling system.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我最近砌電腦,+除了CPU要快,+就最緊要cooli

原帖由 AgapePa 於 13-11-02 發表
我最近砌電腦, 除了CPU要快, 就最緊要cooling system,
今次用埋水冷加7把風扇. 否則過熱hang 机. CPU 重可 ...
哈哈,我哋全部一切砌部好電腦。
有快有慢,用手頭上材料造最好產品。

回覆:谷到仔囡變hard disc..有用嗎?

我覺得因材施教!如果見仔女係精叻的,當然想“谷”下佢想佢入到名校讀!
如果是平庸的,無謂勉強小朋友亦難為了自己,只要選一所佢讀得開心適合佢的學校, 效果我諗會好過夾硬要佢做父母想做嗰套,變得思想被動。

Amymichelle  同意  發表於 13-11-3 01:03

回覆:BeAhappyC9 的帖子

就係咁簡單

BeAhappyC9 發表於 13-11-2 23:32
我覺得因材施教!如果見仔女係精叻的,當然想“谷”下佢想佢入到名校讀!
如果是平庸的,無謂勉強小朋友亦 ...
問題係有幾多父母, 會一早承認自己仔女資質平庸,
10個有9個都會懷疑自己仔女是資優, 第10個父母更加肯定仔女係資優.

就算係SEN, 都會覺得係天才個種.

mk3288    發表於 13-11-3 13:26

引用:我最近砌電腦,+除了CPU要快,+就最緊要cooli

原帖由 AgapePa 於 13-11-02 發表
,

回覆:谷到仔囡變hard disc..有用嗎?

我自己就會小小harddisc,  做學校功課以外加一頁中文和數學( 10mins內完成),  再温習一下當天老師教既野, 之後時間就任佢做佢既cpu,  睇電話玩玩具, 每晚睇下圖書, 我唔知佢將來成績會點, 但呢個係我覺得最適合我小朋友既方法

尋日聽到個朋友講佢個女起某間競爭激烈既直資學校讀小一, 提到不停谷而成績好,  就算個女默書有90幾分也似不能滿足佢, 仲比較隔班同學仔有幾個一百分, 對我來講, 如仔仔有八十幾我都好開心...每個家長心態不同!
我覺得佢小朋友好乖巧, 思路清晰, 相信係少數谷得既小朋友!

小孩子外表靚唔靚好易看得出,天資是否聰敏就不是咁易看到。
我見聰明的小孩子,不用辛苦學習都表現得好好。
正如靚的小孩,著得大方斯文已出眾。
讓聰明的小孩子適當學習,就等於讓小孩穿得得體斯文。美玉都要琢磨。

bckwong 發表於 13-11-3 09:51
尋日聽到個朋友講佢個女起某間競爭激烈既直資學校讀小一, 提到不停谷而成績好,  就算個女默書有90幾分也似 ...
在谷的學校 ( 私或津), 如果平均分低過80, 係可能唔可以上直屬中學,  ( 只收75%), 如低過85,唔到你唔谷

AgapePa 發表於 13-11-3 10:43
在谷的學校 ( 私或津), 如果平均分低過80, 係可能唔可以上直屬中學,  ( 只收75%), 如低過85,唔到你唔谷
...
一條龍點解唔係100%直升,而因為公開試成績踢走後面的25%。但好多家長反而認為這些學校有教無類,奇怪。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

AgapePa 發表於 13-11-2 23:51
問題係有幾多父母, 會一早承認自己仔女資質平庸,
10個有9個都會懷疑自己仔女是資優, 第10個父母更加肯定仔 ...

真係講正我半年前既心聲, 直到某一天, 因某事而醒覺! 都係個句, 做人父母係勞心勞力, 值得表揚, 只係我們有時出發點行錯左!

回覆:AgapePa 的帖子

我身邊都有家長以為自己個仔係宇宙最強,全家人包括老人家都將小朋友捧到好高,個小朋友從來都接受唔到輸,咩都要認叻,爭第一,爭唔到就發爛,父母又唔識guide返小朋友正確嘅方向。真係好擔心個小朋友長大後會變成點。

回復 d-ma 的帖子

我都遇過這樣的家長和小朋友。我的囝囝會參加朗誦比賽,有時在不同場合會撞到相同的小朋友。其中有一個小朋友,可能之前成日攞冠軍,但個次得優異獎,佢喊曬口,大叫唔會出去攞獎。我會諗有贏有輸,小朋友太緊張輸贏未必係好事。之後,在另一個英文故事比賽又撞到呢個小朋友,個次佢攞季軍,但估不到當主持宣布冠軍是誰,佢爸爸竟然大大聲,不服地話:"我唔覺得佢值冠軍囉!可能佢故事夠長囉!"個刻我明白,原來小朋友不服輸源於家長的不服輸。

yuenkw  成世人流流長,細時學下點面對輸好過。  發表於 13-11-3 15:29

irischowys 發表於 13-11-2 18:46
我覺得條題目似操卷入到大學有用嗎?咁唔夠人天資聰慧,咪將勤補拙,都可入到大學。實唔夠聰明那班人轉數快 ...
對有些人來說,操卷是有用的;但對有些人操卷是會越操越衰,越操越差,因為實在是厭惡重重復復。

回復 甘恩 的帖子

甘 無 教 養 都 得???  

回覆:甘恩 的帖子

我都喺呢啲比賽見唔小家長係咁……

if you want to built a ship, don't drum up people together to collect wood and don't assign them tasks and work, but rather teache them to long for the endless immensity of the sea.- Antonie de Saint-Exupery
不計較成績,陪養其興趣態度,孩子們會創出你意料之外的世界!這正是我不希望操練及谷而輪為hard disc的原因。
‹ 上一主題|下一主題