用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 谷到仔囡變hard disc..有用嗎?
go

谷到仔囡變hard disc..有用嗎? [複製鏈接]

其實大家禁緊張升小一,不斷谷不停操,仔囡比你操到好叻,變成hard disc一樣,好嗎?變成hard disc...腦筋仍會否靈活??眼見好多小朋友面試多到麻木了,又越見越煩躁,好似好可憐,應有的快樂童年是取決於能否入名校??
其實有否好似我任由孩子自由發展,培養其自主學習興趣的家長?
因為覺得自己太異族了,有否家長有相同理念?
   1    0    0    0

回覆:谷到仔囡變hard disc..有用嗎?

我寧願我仔女做粒勁嘅CPU!都拒絕做hard disc!

引用:其實大家禁緊張升小一,不斷谷不停操,仔囡

原帖由 DesireeAvril 於 13-11-02 發表
其實大家禁緊張升小一,不斷谷不停操,仔囡比你操到好叻,變成hard disc一樣,好嗎?變成hard disc...腦筋 ...
樓主我係同路人,我都冇“操“個仔,所以報4間直資都冇一間收,我都覺得賽果合理嘅,曾經都喊過,迷失過(係咪我唔操練阿仔係我錯?),不過最終堅持信念,老公都有用hard disc and CPU來比喻呀仔來開解我,所以睇到你個post好有共鳴!我們一齊努力,堅持信念,讓孩子做粒强勁嘅CPU啦!

我同是選擇放棄現在做個強勁hard disc.. 放眼十多年後做個強勁cpu... 我唯一有對孩子做既訓練係鼓勵無限想像力,及自然學習興趣……總是覺得腦筋比一切重要…

回復 DesireeAvril 的帖子

若然操到單單變成hard disc,就證明方法錯誤了,不明白學校要什麽。

其實学校考的内容,不單是谷可以應付。小朋友要識字,可以從看書中學習,数学要好.可以從日常生活学。我冇逼仔仔学拼英文字,但從phonics 中他学懂很多,数学亦一樣,從basic学起,对interview好有用。仔仔讀学卷幼稚園,父母要花時間陪讀,真的要讓孩子有成功感,便要找適合程度的書,讓 小孩自己讀。小孩子記憶力好,要学並不難,但要早開始,祝大家成功!!!

我覚得樓主同幾位同路人好阿Q囉!衰咗後同自己及其他人講‘我唔想佢地做hard disc’,非常搞笑!

哈,冇衰到,我冇話過我冇offer,只是見其他小朋友比家長逼到好慘,因為我是教小朋友既,覺得好少家長好似我咁啫..

引用:哈,冇衰到,我冇話過我冇offer,只是見其

原帖由 DesireeAvril 於 13-11-02 發表
哈,冇衰到,我冇話過我冇offer,只是見其他小朋友比家長逼到好慘,因為我是教小朋友既,覺得好少家長好似 ...
可否分享有咩offer ?

小朋友的知識可以是迫來或者是因有興趣而獲得的。當他有興趣學,而所學的大大超越他的學年,又是否谷呢?以我囝囝為例,他很喜歡閱讀,去街都要去書局,他學了拼音,根本不用強迫他串英文字,讀多幾次,他會自己識串出來。有朋友問點培養,其實係父母肯不肯每天抽時間陪小朋友閱讀,每天半小時,已經會有意想不到的效果。

回覆:甘恩 的帖子

絕對同意,陪讀好有用,唔洗谷

點為之谷?
點為之培養自主學習嘅興趣?

回復 vvbyy 的帖子

之前我的朋友話佢侄仔唔鍾意睇書,只鍾意睇電視及打機。問我點培養。我問小朋友的父母有無進行親子閱讀?父母本身喜歡看書嗎?答案當然是沒有。我倆公婆有共識,就算每日幾忙,幾累,都堅持每日親子閱讀。

其實點樣先叫做谷呢?學一種運動+一種樂器+英文phonics+數學+畫畫又算唔算谷呢?如小朋友上堂上得好開心,又主動要求要參加那些興趣班,咁又算唔算係迫呢?培養小朋友閲讀興趣,又算唔算係催谷呢?我個人覺得每個小朋友的興趣及能力都唔一樣,可以按佢哋嘅需求安排活動。如小朋友讀得開心又主動學習,我覺得係可以嘅。但如果參加那些興趣班係為咗攞cert, 攞獎嘅話,呢個岀發點我就有所保留。亦同意有些學校面試考嘅嘢並唔係谷可以谷到岀嚟嘅,佢哋問嘅問題係睇小朋友平日有無睇課外書,有無求知慾,是否懂得獨立思考等。而經過咗一半以上嘅考小一遊戲,反而覺得谷學術並唔係上策,係要培養小朋友有品德,有禮貌,有同理心,懂分享才是重要。如果有啲家長以為單靠谷學術可以入到所謂嘅神級學校,咁一開始就行錯了。倒不如做好基本嘅德育培訓,咁先對佢終生受用。

單有硬盤,CPU,Ram 都不是電腦?只是關鍵零件!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 d-ma 的帖子

同意!我囝囝學三種運動,三種運動都係囝囝同我講佢想學,我仲同佢講三種太多太辛苦,學少一種啦!反而係佢說服我俾佢學。每一次見佢都學得好開心。最近佢又想學多一種,反而係我唔批。所以何謂叫催谷,真係睇小朋友喜不喜歡而已。

回覆:甘恩 的帖子

我仔就好鍾意數學,平日我就口頭同佢玩數學遊戲,有時佢要我寫啲數學題比佢做,又自己去記成數表。佢啲同學仔都有喺岀面上數學班,佢就"lur"咗咗我大半年,最後啱啱幫佢報咗,佢返得好開心,好有滿足感。另外運動佢都有叫我幫佢報多兩樣,我同佢講你學咁多嘢,咁我哋咪無時間去玩囉,但係佢仍然好想學,所以諗住遲啲考完小學先幫佢揾,因為唔想佢同時間學太多嘢。

回復 d-ma 的帖子

完全同意

引用:其實點樣先叫做谷呢?學一種運動+一種樂器+

‹ 上一主題|下一主題