用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 谷到仔囡變hard disc..有用嗎?
樓主: DesireeAvril
go

谷到仔囡變hard disc..有用嗎? [複製鏈接]

回覆:谷到仔囡變hard disc..有用嗎?

CPU 無hardisk, 等如有功夫而無內功,電腦一樣,用i7 而無硬碟都係無用。

如果好好將小朋友記憶及思考"connected ", 將成一部好電腦。

有時啱與錯,視乎“平衡”。
harddisk 加上cpu 才是勝道。

絕對同意behappydad,每樣配件都要有,最重要係平衡及配合。

同意平衡才是重點!

贊同!平衡也很重要。一,不能只著重其一。

引用:我覚得樓主同幾位同路人好阿Q囉!衰咗後同

原帖由 chanszeline 於 13-11-02 發表
我覚得樓主同幾位同路人好阿Q囉!衰咗後同自己及其他人講‘我唔想佢地做hard disc’,非常搞笑!

...
阿Q又點?係好搞笑㗎!對你有傷害嗎?

引用:Quote:原帖由+chanszeline+於+13-11-02+發

原帖由 MC媽 於 13-11-02 發表
阿Q又點?係好搞笑㗎!對你有傷害嗎?
阿Q好過d人心地唔好。好彩絕大部分家長係正常人,反而覚得呢d人嘅留言搞笑,似響樹下小便後的小狗,路過小便行遠d唔該。

樓主,如果小朋友只是hard disk,名校係唔會收的,佢哋咁有揀卒經驗,面試形式從來不是背誦,幾千人揀百幾人,入到的小朋友一定係粒勁的CPU

回覆:valerielee 的帖子

希望妳地做好小朋友的榜樣,有D口德,近朱者赤,近墨者黑。请為你們的小朋友著想。

如果大家對電腦有多少認識,應該知道只有CPU或Harddisk,根本組不了一部電腦。電腦專業的人,亦絕不會未了解用家需要而胡亂叫人家買部超快CPU或超大Harddisk的電腦。對一個電子遊戲玩家而言,你給他再快的CPU,再大的Harddisk, 還不如一張中價Display Card。個人愚見,家長以電腦比喻孩子進而期望這樣那樣並不恰當,如此家長不就是把自己看成電腦用家了嗎?孩子的人生其實不是用來成就家長的未來。教育本來就異於自然科學,沒有你一定要這樣一定不能那樣的道理。因材施教,網友的話,中用的聽聽,也無須太認真。

引用:希望妳地做好小朋友的榜樣,有D口德,近朱

原帖由 chanszeline 於 13-11-02 發表
希望妳地做好小朋友的榜樣,有D口德,近朱者赤,近墨者黑。请為你們的小朋友著想。

...
大家咁話啦,又冇人得罪你,又係到挑火頭,無啦啦話人呀Q,又話人地D小朋友衰咗。邊個冇口德呀?其他媽媽有其他意見,都唔會好似你咁講野啦!

引用:其實大家禁緊張升小一,不斷谷不停操,仔囡

原帖由 DesireeAvril 於 13-11-02 發表
其實大家禁緊張升小一,不斷谷不停操,仔囡比你操到好叻,變成hard disc一樣,好嗎?變成hard disc...腦筋 ...
大部份都是家長捉錯用神, 盲目操練,五歲仔操十條問題,答中哂名都會無offer, 反而答出一個估你唔到的答案而懂解釋的反而受名校歡迎。

behappydad 發表於 13-11-2 11:59
CPU 無hardisk, 等如有功夫而無內功,電腦一樣,用i7 而無硬碟都係無用。

如果好好將小朋友記憶及思考"con ...

但傳統os 太heavy weight, 又搞埋d multi tasking,virtual memory 令cpu 和hd 都吃力,跟著monster 機主就玩over clock.  Hang 機都唔埋,最後燒U

回覆:MC媽 的帖子

請妳成熟点吧!

我覺得條題目似操卷入到大學有用嗎?咁唔夠人天資聰慧,咪將勤補拙,都可入到大學。實唔夠聰明那班人轉數快,但冇人能說這班人之後會否開竅,變叻㗎! 但至少他們肯用方法,勤力練習。依家個小朋友細,係家長用方法,半迫半氹小朋友練習,如果冇反效果,其實可行的。至少我們不等運到,或聽天由命,係積極做法。

個個小朋友資質吾同,個個家庭情况吾同,教仔各師各法,無所謂。

引用:個個小朋友資質吾同,個個家庭情况吾同,教

原帖由 Jane1983 於 13-11-02 發表
個個小朋友資質吾同,個個家庭情况吾同,教仔各師各法,無所謂。
agree. If there's a standard way to bring up children, 個個做咗 Bill Gate 😂

Jane1983  咪就係lor!  發表於 13-11-2 20:06

引用:其實大家禁緊張升小一,不斷谷不停操,仔囡

原帖由 DesireeAvril 於 13-11-02 發表
其實大家禁緊張升小一,不斷谷不停操,仔囡比你操到好叻,變成hard disc一樣,好嗎?變成hard disc...腦筋 ...
like x100

引用:個個小朋友資質吾同,個個家庭情况吾同,教

原帖由 Jane1983 於 13-11-02 發表
贊同!
谷唔谷每個人定義唔同.大家自己舒服就可以了
每個人訓練小朋友方法唔同!怎樣培養,就得到一個怎樣小朋友。

好似好多家長已在懷孕時,不停播放音樂比肚裡bb聽,培養小朋友音樂,甘lee d谷嗎?見仁見智。

Jane1983    發表於 13-11-2 20:14

be open mind. just a fair discussion and learn from each others

我最近砌電腦, 除了CPU要快, 就最緊要cooling system,
今次用埋水冷加7把風扇. 否則過熱hang 机. CPU 重可以超頻, 又快又穩定.

小朋友除了谷, 最緊要有得玩. 公園加兒童遊樂更唔小得, 玩就是小朋友的Cooling system.  玩完再谷, 小朋友粒CPU實反應快
‹ 上一主題|下一主題