用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑及DPS 請問大家點選擇???
樓主: luiflora
go

培僑及DPS 請問大家點選擇??? [複製鏈接]

引用:我會揀Dps +

引用:+本帖最後由+sadsam+於+13-11-1+14:54+編輯

原帖由 sadsam 於 13-11-01 發表
人哋都寫咗DPS, 睇到嗎?P同B喺Keyboard距離好遠吓

回覆:培僑及DPS 請問大家點選擇???

Undoubtedly DPS of course... I don't think the two schools can be compared at all

我記得上年出結果是早於自行, 但交留位費是過了自行出結果後才交,所以學校是給時間大家考慮和不用浪費金錢。

回覆:培僑及DPS 請問大家點選擇

我都選DPS。
不過有D奇怪樓主果25分點來,你好似完全唔認識DPS!

boy129 表13-11-1 22:35
人哋都寫咗DPS, 睇到嗎?P同B喺Keyboard距離好遠吓
我冇話睇5到,我話問清楚D姐,5得架?

引用:培僑及DPS+差唔多同時間放磅,但只可以在好

原帖由 luiflora 於 13-11-01 發表
培僑及DPS 差唔多同時間放磅,但只可以在好短時間內決定選擇一間,仔仔動靜都OK,請問大家點選擇??? ...
培僑,直資,多net 英文好,普通話好,資源多,校董多勁人,campus 正,有中學!學生素質高!

回覆:培僑及DPS 請問大家點選擇???

DPS英文要求頗高,小一沒測考,只計平時分,英文Grammar同comprehension加起來超過100份Exercise,統統都計分。雖沒有考試壓力,但平時也不能鬆懈。小二開始每個學期二次測驗,亦只測中英數。在校小朋友大部份時間用英文教學,老師亦鼓勵英語交談。課外活動沒有強迫小朋友學樂器,頗民主,有些同學都主力玩sport,像我囝囝就是school fencing team,沒有玩樂器。其實我覺得DPS沒有一般傳統小學般大壓力,背誦死記嘅不多,加上少功課,每日最多四五樣,有足夠時間睇多D課外書。

DPS歷史悠久,在津校裡是難得的好學校之一。培橋書院直資,經費多,中學保底,不需擔心呈分試。兩間各有優勢。
如果家裡有精力,可以再和孩子一起奮鬥6年,就選DPS,可以去更好的中學。兩間學校離家的距離都是要考慮的因素。
DPS短期內弟妹可以跟著,長遠還是都需要申請中學。
我們當年選了培橋,因為離家近。但是細妹的前途就未卜。

回復 crazymum 的帖子

阿姐: 如果25分必入, 我使鬼煩??? !!! 唔好講到阻止有心人咁嚴重 . 大家公平比賽姐...再講我手上又未有貨.唔通無權報名??

回復 bigboy129 的帖子

回復 2boba 的帖子

無錯,我完全唔了解DPS , 因為我不是舊生!!舊生係老公,時格三十幾年,學校會變.想了解更多姐.

DPS

多謝所有有心人的回答.我心中已有答案了.希望大家快快考到心儀學校.離開尼個變態遊戲!! 祝大家及我好運 .

引用:多謝所有有心人的回答.我心中已有答案了.希

原帖由 luiflora 於 13-11-03 發表
多謝所有有心人的回答.我心中已有答案了.希望大家快快考到心儀學校.離開尼個變態遊戲!! 祝大家及我好運 .
...
我會把兒女交託給耶穌學習普世價值,也不會交給共產黨。

Christi    發表於 13-11-27 13:08

bbalau 發表於 13-11-3 10:34
我會把兒女交託給耶穌學習普世價值,也不會交給共產黨。

Christi  培僑乜背景,難道你不知道?  發表於 13-11-27 13:09

引用:多謝所有有心人的回答.我心中已有答案了.希

原帖由 luiflora 於 13-11-03 發表
...
樓主,去年你問我25分要唔要抽。結果如何?

回覆:luiflora 的帖子

回覆:培僑及DPS 請問大家點選擇

培僑的背影……

引用:培僑的背影…… +

原帖由 picture 於 13-11-26 發表
培僑的背影……
Sorry 是背境。

‹ 上一主題|下一主題