用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑及DPS 請問大家點選擇???
go

培僑及DPS 請問大家點選擇???

培僑及DPS 差唔多同時間放磅,但只可以在好短時間內決定選擇一間,仔仔動靜都OK,請問大家點選擇???

引用:培僑及DPS+差唔多同時間放磅,但只可以在好

原帖由 luiflora 於 13-11-01 發表
培僑及DPS 差唔多同時間放磅,但只可以在好短時間內決定選擇一間,仔仔動靜都OK,請問大家點選擇??? ...
DPS 定 DBS呀?

回覆:培僑及DPS 請問大家點選擇???

我諗樓主指拔萃小學

DPS要抽架禾~ 攪清楚邊間先啦~

回覆:培僑及DPS 請問大家點選擇???

我估樓主講拔小自行

回復 sadsam 的帖子

我搗得好清楚. 係DPS . 是自行計分 . 我地有25分 . 機會比較大 . 11月25日知道結果 , 而培僑是11月22日有結果 . 很短時間內就要作出決定. DPS是計分政府學校 , 培僑是直資學校. 仔仔考入2ND IN . ...所以我先想問下有心人意見!  

It all depends on your  preference towards the education approach, one is traditional whilst the other is IB.  They are totally different.

luiflora 發表於 13-11-1 14:32

我搗得好清楚. 係DPS . 是自行計分 . 我地有25分 . 機會比較大 . 11月25日知道結果 ,  ...

拿,所以咪話攪清楚囉,樓上D家長有D都以為係DBS(連我都以為係)~

睇你自己父母心中選擇吧。就近入學囉~

luiflora 發表於 13-11-1 14:32

我搗得好清楚. 係DPS . 是自行計分 . 我地有25分 . 機會比較大 . 11月25日知道結果 ,  ...

I have no idea about Pui Kui.  Yet for DPS, its a good school but not easy.  This is an English primary school which I think there are not many you can find in HK by now.  They use PTH and English as the teaching media.  You have to ask yourself if your kid is well equipped for the said requirements.  Or, it could be a bit difficult for the kid.  Its not as pushy at first but will be pushy after P.3.

回復 chunyatmama 的帖子

好多謝你意見!請問DPS多唔多活動??

luiflora 發表於 13-11-1 15:38
回復 chunyatmama 的帖子

好多謝你意見!請問DPS多唔多活動??

The school dose not force the children to have any extra circurrium.  Yet, music (apart from piano) is a must I think .

回覆:chunyatmama 的帖子

我會要DPS, 因為慳番啲錢俾小朋友用,況且DPS唔差

引用:It+all+depends+on+your++preference+towar

原帖由 yayima 於 13-11-01 發表
It all depends on your  preference towards the education approach, one is traditional whilst the oth ...
培僑沒有IB課程!

回覆:培僑及DPS 請問大家點選擇

我會諗點解一開始會去in培僑,諗清楚就會知自己嘅答案

醒目開學勳章 貢獻勳章

朋友,當然係DPS啦!
恐龍家

引用:朋友,當然係DPS啦!

原帖由 小曳人 於 13-11-01 發表
朋友,當然係DPS啦!
Agree

俾我不會考任何學校

小曳人  唔得呀!DPS 25分好大機會要抽呀!  發表於 13-11-1 20:50

Is yours a boy or a girl?

我會揀Dps

引用:我會諗點解一開始會去in培僑,諗清楚就會知

原帖由 lazylake 於 13-11-01 發表
我會諗點解一開始會去in培僑,諗清楚就會知自己嘅答案
同意,攞住25分就唔好阻住D有心人喇!攞住25分仲報培橋即應該十分喜歡培橋,入到次輪根本不應“希焊“嗰25分啦!