用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩" ...
樓主: Heely
go

兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"   [複製鏈接]

Heely 發表於 13-11-2 11:07
佢尼幾日經常會尿濕條褲(原本自己識去洗手間),夜里瞓覺經常會哭鬧,是否屬於行為倒退?我應點處理? ...

Heely, 好明白你既感受! 呢段時間唯有多d陪伴Ethan, 留意佢情緒起伏..至於wee wee..雖然佢好早已經戒左片, 但有時要重新適應新環境等都會令佢再次賴尿, 比多少少時間佢重新pick-up potty train..

希望Ethan快d搵到另一間好學校! btw, 我女係Ethan同學仔..不過佢冇搭校巴..每日姐姐接送..但都會下年轉校喇! 始終N1時因為細b冇其他學校offer才選擇呢間..

你要加油呀..

回覆:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"

我仔今日放學都有幾處傷痕,老師話佢爭玩具自己整損自己,講真其實我唔係好信,我前日先同佢剪完指甲,冇乜可能自己整到自己咁,仲要三個損嘅位置唔一樣

回覆:figo10 的帖子

is it the same kid scratch others? so crazy!

回復 figo10 的帖子

Same class???

引用:回復+figo10+的帖子 Same+class???

原帖由 wulau 於 13-11-04 發表
回復 figo10 的帖子

Same class???
No, another preschool,not box hill

回覆:figo10 的帖子

引用:係有可能㗎,+我囡尋日自己玩都刮到塊面有三

原帖由 Maibubuu 於 13-11-04 發表
係有可能㗎, 我囡尋日自己玩都刮到塊面有三條紅痕,好似俾人打咁

...
但我仔分別係左面珠,右面珠同眼下,三個唔同地方,我唔相信佢自己會整到自己咁,等佢瞓醒問下佢再去見醫生

唔關心小朋友的學校,真系好另父母的擔心,小朋友又受創傷,和她地(學校)勢不兩立,一定要追究到底,討回公道。

其實係咪更加要讀Boxhill?越危險地方越安全!依家攪到咁大件事,佢地係咪會仲比其他學校更加緊張小朋友出事?除非佢諗住執粒啦!

figo10 發表於 13-11-4 14:15
我仔今日放學都有幾處傷痕,老師話佢爭玩具自己整損自己,講真其實我唔係好信,我前日先同佢剪完指甲,冇乜 ...
仲以為我仔尼件事爆光后學校會警惕些,點知都係繼續甘樣!!!可惡!

figo10 囝囝唔係boxhill 喎

My daughter is in koala B, box hill wonderland. she also got hurt 3 times in less than 2 months.  only once  had we been informed tht she got several deep scratches by another classmate who wanted to get the toy my daughter was playing. Another time she  had some bloody scratches on her face but didn't seem to be done by fingers. Sch said no scratch up till she went to the bus. Bus driver said the scratches were there before she got on. Last time her wrist had a bite mark which lasted for a whole week. I was so frustrated communicating with the sch bus driver as it was like talking to a wall.
I only read about Ethan tonight and am so shocked this is not happening to just my girl and seems to be getting quite serious

To the parents whose kid had been hurt, pls do PM me if you would like to contact some authority together so the sch would really need to treat this matter more seriously.

好嬲呀!一定要報警!

看完以上的post,  今時今日仲有咁,太豈有此理了。

報警啦﹗

回覆:prettyporky 的帖子

Agree

好明顯係比人抓損

樓主,有冇update?想知事態發展。

多謝各位的關心和支持!同時多謝蘋果日報的記者自告奮勇地將此事見報。
11月2日我地同防止兒童虐待協會成員一起與學校進行了面談,面談中校方表示有調查此事,但結論是ETHAN不是在學校受傷,對ETHAN受傷表示歉意。同時,校方提及校車司機在此事中前后闡述不一,存在疑點:1、校車司機事發后一直話自己當日放學時並未帶ETHAN上校車,ETHAN由學校姐姐帶上校車;但學校監視器顯示當日放學正是校車司機帶ETHAN上校車。2、學校話校車在事發后炒左當日ETHAN所乘坐校車上的一位跟車保姆(車上有兩位保姆,另一位是校車司機妻子)
That’s it!此事既以立案,很難理解為何校方不將以上信息提供給警方以助辦案,這算做是對我地既的交待嗎?你地會接受嗎?
本人家中育有多個小朋友,且並未請工人幫手,ETHAN事件令我地一家人情緒受到極大影響,我地在追討之余兼要照顧停學在家的ETHAN及應付繁鎖的家務,實在疲憊不堪!而我一直所渴望的一個交待看來也只不过是天方夜譚!!!罷了!罷了! 我也無謂再如此執著了!
這種學校根本不明白自己的問題所在,不明白“責任”二字為何解!我記得有一句名言叫做“多行不義必自斃!”,好自為之吧!
今日我也算做是對大家有個交待了,雖然是個讓人失望的結局。
再次多謝各位的關心和支持!
‹ 上一主題|下一主題