用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩" ...
go

兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"  

兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"踢波"推卸責任!!!
兩歲半的Ethan就讀於BoxHill International Kindergarten ,10月28日中午12點40分,Ethan乘搭校車返到屋企,爸爸發現他左臉血紅一片,布滿傷痕,校車保姆立即解釋話'不關佢事,上校車之前已有傷'。爸爸即刻打電話到學校追問事件,被告知學校正在開會,之後才能答覆。30分鐘之后學校來電說'對此事不知情,Ethan上車前並未受傷'。Ethan受此重傷時一定會大聲哭叫,而他返學期間一直在學校或校車,去洗手間都有人陪同,校車亦有司機和保姆,不可能沒有人聽到他的哭聲!
此類事件已是自Ethan入讀BoxHill之后第四次發生,但每一次學校都話未見佢受傷,每一次都話吾知情。第三次受傷時本人已跟學校投訴請老師留意此事,但時隔兩星期左右慘劇再次發生,今次係最嚴重!最深的一條傷痕位於下眼皮,險及眼球!

打架、跌倒、碰撞都可能致傷,這些對於小朋友來講是很常見的意外,但學校與校車一再隱瞞實情、企圖推卸責任,實在令人懷疑!難道這中間有什麼不可告人的秘密?!還是學校面子大過責任?!一句'不知道'就可以不了了之!如此教學,誰敢再將子女交給學校?!

鑒於學校、校車在明知Ethan年幼吾識表達的情況下刻意隱瞞實情和推御責任的態度,本人万般無奈之下唯有以此途徑向廣大民眾求助,以求公議!向學校施壓!還我一個真相!!!我會堅--持--到--底!!!替Ethan討--回--公--道!!!

maomaofifi  見到都戥你心痛肉痛  發表於 13-12-12 14:53

引用:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱

原帖由 Heely 於 13-10-31 發表
兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"踢波"推卸責任!!!
兩歲半的Ethan就讀於BoxHill  ...
已經發生四次,快D轉校,可憐小孩唔知係咪係學校比人虐待,小孩可以講返件事嗎?

嘩好傷!樓主有無即刻幫仔仔退學!?簡直太過分!

回覆:Heely 的帖子

邊間boxhill?

睇傷勢似比人抓喎

Jeannieshing  我都覺得係似比人抓喎  發表於 13-11-14 13:52
crystal媽咪  I think so.crazy.  發表於 13-11-6 20:38
Chirley  我都覺, D印擺明似指甲果D留低既...  發表於 13-11-1 11:40
tinlingyuetka  我都覺....唔會係D女老師咁變態呀..........  發表於 13-11-1 07:30

回覆:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"

報警啦!仲同學校客氣?!

小朋友受傷都好明顯, 仲不只一次, 學校實在不可推卸責任, 去教育處投訴啦!
報警, 等警察查! 呢排好多新聞都有老師打學生啦!

有冇問過小朋友係點整到?

4次!我諗我第一次見到已經唔會再番,仲要驗傷同埋一定要一個交代,不能不了了之!

華景山莊

請問邊間分校?我都有聽過boxhill有呢d情況!真係心都痛埋,唔識佢都心痛何況爸爸媽媽!其實我覺得報警無咩用,如果只係讀緊n 不如退學啦!

已報警,已通知教育局和防虐會,今日才發貼是想等學校交待,直到今日學校的答復依舊是不知情,實在心灰意冷,才發貼以警醒大家。
Ethan當日已退學

omg!!! must voice out. cannot let this kind of things happen again!!!

最令人傷心的就是Ethan吾識講,每次問佢點樣受傷,佢都吾開心,又講吾出。一幫大人欺負一個兩歲半的小朋友吾識講!

可憐的Ethan,樓主,一定要搞大佢,殺一警百,最好call埋蘋果日報幫手

lucy_sze  讚同  發表於 13-12-19 20:10

引用:請問邊間分校?我都有聽過boxhill有呢d情況