用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉工的煩惱
go

轉工的煩惱 [複製鏈接]

各位家長,我都知事情可能同小學無大直接關係,但迫在眉睫,想請教各位意見。
小妹本身有份工,人工遠低於市場,但放工時間準時六點。有小孩一個,將會入讀2014年小一,原本一心係自己區返學,自行分配學位都揀咗自己區,打算放學到托管中心做功課温書等我返去接佢,我自己亦兼讀緊,2014年9月底讀完。最近有份無論人工同發展都好一大截嘅工揾我見,但可能每晚都要OT,仲可能O到八九點,人家都落實會請,只差等我首肯,點算好,我實在決定唔到,各位,可以俾些意見嗎?

0    0    0    0

只可以說句,針無兩頭利,就看你自己想怎樣:

(a) 準時收工,跟女兒有較多時間接觸,若女兒功課跟不上,你可以幫手;但跟得上,你其實跟她每晚一起的時間也只是幾小時,親情無價

(b) 晚晚OT,萬一女兒功課跟不上,你又忍不住手要提點幫忙,到時你人未吃飯,已經疲憊不已;如果跟得上,你每晚和她相處的時間只有更少.你用高薪為交換,也許放假時,一家大細去旅行去得密一些,去得遠一些,買玩具買衫鬆手些

(a) 或 (b) 沒有對與錯,即是問你喜歡紅色或藍色.人人口味不同.最好當然是準時收工但工資高啦,但如果是這樣,世界便沒有那麼好玩.

kp_sin2001  AGEED  發表於 13-11-1 15:35

回覆:轉工的煩惱

其實當中的利弊我唔係唔明,但我做緊行業行頭窄,機會咁好嘅,唔係咁易有,而多出嘅錢亦可令經濟壓力得到舒緩,所以先咁難決定,好頭痛!大家可否話我知,如果係你,你會點揀?

torunpoland  咁你接受新工作啦! 你心中已有取態, 只求別人認同.  發表於 13-10-31 22:22

引用:其實當中的利弊我唔係唔明,但我做緊行業行

原帖由 swng21 於 13-10-31 發表
其實當中的利弊我唔係唔明,但我做緊行業行頭窄,機會咁好嘅,唔係咁易有,而多出嘅錢亦可令經濟壓力得到舒 ...
2014先小一,当然接受新工,比个机会自己先啦!

個agent係咁催我,我好頭痛,唔知點算好!

好驚自己做錯決定,連累屋企人,好似有舊大石壓係心口!

回覆:swng21 的帖子

我曾經在女女小一初返新工,上年十月返工,我晚晚返到家已經8:00,(阿女9:00訓)間中更夜。新工係一間好大既公司,人工福利樣樣都好,我都好鐘意,到左今年6月,我食回頭草。因為我唔想無乜時間陪女,變左每晚只叫佢練習,無溝通。但返返舊公司,又覺得人工福利太小。總括,我覺得人係開心左,不過就好似放棄左自己前途。(我自己也算是年輕)所以我都唔知對與錯。

引用:我曾經在女女小一初返新工,上年十月返工,

原帖由 sumyau1012 於 13-10-31 發表
我曾經在女女小一初返新工,上年十月返工,我晚晚返到家已經8:00,(阿女9:00訓)間中更夜。新工係一間好 ...
我嘅情況完全同你嘅一樣,所以先咁難決定,如果事情發生係我㴲自行分配學位表前咪好囉!唉…

頭先agent打俾我,同我講,個dept head話如果我要返學,啲時間可走盞,只不過見工當然唔會講到咁實啦!講講下,我終於忍唔住喊出唻,不過我知,事情總要被解決!

依家才11月,仲有10個月先至小一開學,俾自己試下先囉,唔啱或到時再轉,或者你呢10個月表良好,公司會珍惜你呢位員工而到開學後俾多D flexibity呢

Twins 媽咪

引用:各位家長,我都知事情可能同小學無大直接關

原帖由 swng21 於 13-10-31 發表
各位家長,我都知事情可能同小學無大直接關係,但迫在眉睫,想請教各位意見。
小妹本身有份工,人工遠低於 ...

妳先生的工作量如何?家庭財政壓力大嗎?可有跟丈夫商量?

其實我倆收入唔高,所以新工人工嘅調整,有好大吸引力,大家嘅壓力真係減輕唔少,我先生其實俾到我嘅意見同各位差不多,決定權始終睇我自己,由於無人知點先係最好決定,所以先令我覺得好大壓力,畢竟,我要顧的不是我自己一人!

我都曾經希望新工加班嘅情況無想像咁惡劣,但我又怕,萬一真係點算好?!

FATSHIT  我覺得人地出得多D$去請你,都預左冇得準時放工,但惡劣成點真係要TRY過先知  發表於 13-11-1 22:23

swng21 發表於 13-10-31 23:42
其實我倆收入唔高,所以新工人工嘅調整,有好大吸引力,大家嘅壓力真係減輕唔少,我先生其實俾到我嘅意見同 ...

大家明白妳有壓力,但決定始終要做,不去決定本身就已經是一個決定。
最重要是要接受自己的決定及負責,不要將來對孩子說什麼媽媽為他犧牲了前途之類的話。

swng21 發表於 13-10-31 23:45
我都曾經希望新工加班嘅情況無想像咁惡劣,但我又怕,萬一真係點算好?!

...
如果唔得,有沒有退路?因為妳說妳的行頭窄,不肯定你可否食回頭草或者再轉。

我會不轉。另願慢慢找份人工高些又到準時收的。小朋友緊要些,老公都緊要。

回覆:huba 的帖子

係呀!其實而家公司除咗準時放工無老闆夠膽話我地好走,同自己級同事和諧開心之外,無咩野好,啲老闆自己鉤心鬥角攞著我地唻搞,人工又差,啲制度愈搞愈亂,所以即使真係決定轉工,而又做唔長,都一定唔會食回頭草。如果份工係好,都唔會想轉啦!

引用:我會不轉。另願慢慢找份人工高些又到準時收

原帖由 魚王 於 13-10-31 發表
我會不轉。另願慢慢找份人工高些又到準時收的。小朋友緊要些,老公都緊要。

...
其實,做我呢行,除咗我呢間公司係異類,出面無咩邊間唔駛OT,只係差在間公司肯出幾多挖你過檔,我好多轉咗出去嘅同事話都係得單位數%調整,而家新公司用接近多20%人工請我,都未計1.5嘅OT,所以咪話好吸引囉……

回覆:huba 的帖子

無錯,如果決定了,一定唔可以話自己為仔女羲生。我老公有時會同我講,你為左女羲生一間咁有前途的公司,值得嗎。我回答,不可以這樣說,始終舊公司返工輕鬆,人又開心,唔可以提因女問題而轉。

我係你都唔會轉 仔女比金錢更重要 賺多多錢都彌補唔到親子關係!

‹ 上一主題|下一主題