用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 另類數學培養
樓主: eviepa
go

另類數學培養   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 13-11-14 10:29
咁又不能用大人的角度apply 落小孩身上,我識一個數幾叻的小孩,今年yw小一條數題絕冇問題,但d 3+()=5  ...
我個仔都係呀..12+( )= 2 佢話係14咁囉..,但係呢例如 X21-2X9=12X 佢又識喎.

求其睇題目, 唔小心係基本既問題但佢呢例如做10題, 其實都係同類既.佢會1-2識, 第3題又唔識, 4-6識, 7又唔識.時鐘同佢講話到30分時時針要去到2個時既中間, 佢好似明咗,咁下一個鐘係45分佢又將時針對正個時..唉.
1514CM佢識成15CM14CM 但下一題12M 7CM佢又寫成127CM
有條例如係原有210個蘋果賣咗,50個還餘下多少個佢又210+50問佢點解加,佢話賣之前咪計過係加囉.我話如果佢話佢原本有一箱蘋果,買咗50個還餘160個, 原有多少就係加呀....來來去去都係咁啫佢都唔明..一比佢做EXERCISE我就無晒心機, 因為發覺温完佢係好似無温過咁呀.

jojoplanet 發表於 13-11-14 16:27
我個仔都係呀..12+( )= 2 佢話係14咁囉..,但係呢例如 X21-2X9=12X 佢又識喎.
我之前(都應兩年前)係日X城買一個鐘,外圈有5-60分鐘,內圈就1-12, 幾十$,阿仔生日都買個送比佢(講笑),教小孩睇鐘好有用ga。

MrBeast 發表於 13-11-14 17:29
我之前(都應兩年前)係日X城買一個鐘,外圈有5-60分鐘,內圈就1-12, 幾十$,阿仔生日都買個送比佢(講笑), ...
佢隻手銀日日帶住返學架..唉..佢好似唔理發生咩事咁...小一學期尾時覺得佢好似穏定咗, 但小二又變番BB咁.

ZeroM 發表於 13-11-14 10:01
回復 Bluegene 的帖子

多謝你。要求他 check真的無用,佢只係望下了事。會嘗試要佢減速,停一停思考下。事 ...

大部分做對即係思考無問題,想辦法減速同迫佢真正檢查,我想會有用。希望你唔會再見到深嘅就啱,淺嘅錯曬

ANChan59 發表於 13-11-14 10:55
有些小朋友傾向快些做完,就去玩,不一定因為太有信心。同時相信「快而準」。我會禳他明白,任何數學比賽是 ...
你的建議應該某類型小朋友會適用。

回覆:eviepa 的帖子

我已經選全區最少功課的學校, 私校除外, 但我兒就算只有兩樣簡單功課都可以拖兩個鐘, 真係人都顛。 我不檢查功課, 只要求他做完有時間玩, 但評估主科全A。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆:另類數學培養

你們的小學是否多教授數學解難技巧?幾年級開始?有冇人分享這纇題目給初小學生?

eviepa 發表於 13-10-30 19:21
我將數學的學習分為三個階段:

1) 小一到小四
如果小兒對數學有點天分,又應如何栽培?現在k1,他自學加減心算,個位明顯已能處理。

annie40  似乎是真的有天份啊!記得這兒一些有數學天資孩子是去ifokid(stanford課程云云)進修的,妳可以查詢Anchan  發表於 14-6-6 23:07

回覆 天山雪蓮 的帖子

謝謝你的指引

回覆 eviepa 的帖子

在EK,我是其中一個非常強調思考訓練,看輕短期成績的家長。我用了很大力氣去訓練孩子智力,結果如我所願,女兒的智力果然大大提升。我不敢肯定,女兒智力跑贏大市完全歸功於我,但我肯定,我的因素佔一個不小的比例。xxxxx.      xxxxxx
Eviepa,你送給女兒的禮物-思維訓練-和-價值觀-, 比任何知識來得珍貴。雖然有路人認為術科唔算夠班,但真正夠班的又怎會用分數高低或入那所名大學論英雄。無論DSE成績何如,孩子懂得的,一定大大超出學校課程的範疇了,人生路愈走愈順暢是必然事。
‹ 上一主題|下一主題