用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 另類數學培養
樓主: eviepa
go

另類數學培養   [複製鏈接]

引用:Quote:pw_113+發表於+13-11-7+00:11+打手!

原帖由 中天英 於 13-11-09 發表
點解話人地係「打手」??
仲嘴mil mil/手指指咁。
Sorry,其實係想回應另一個post,電話short short他

eviepa 發表於 13-10-29 00:02
大家好,我由女兒小四開始,在EK活躍了很多年,到現在她已是中六了。有很多相熟網友都知,小弟教育理念和主 ...
你好我有事請教!
我個仔小二k3開始專注係中英發展數學無乜操練,佢既數慨好差。時識時唔識、有時-+好似撞咁、睇題目又求期。例如:
1. 2057 = 20m 57 cm佢岩但下題15m8cm佢寫=158cm
2.應用題完到下一題又係計錯晒。有d題目係有三樣野a比幾多c又比b多幾多呢d題。教佢揾晒abC既數先跟住睇佢題目問乜。講極教極呢題做完下題又係亂做錯。
3.( )-6=16, 7-()=2呢d又係亂

總之佢好似無思考個問題。佢既數真係好差!

我想緊好唔好比佢學數研。定好似你咁唔理佢?因佢學緊公文數同英文再學數研好似好多功課!

jojoplanet

测验多少分?小一成绩怎样?
他自己会否觉得成绩差?无兴趣计数?

回覆:ltpp 的帖子

你係唔係講真道?我剛考到,亦有好多反對聲音,但見自己仔仔重係好天真好精靈,唔想佢小一變功課同考試機器。但聽D讀緊家長講而家比以前都多咗功課。

jojoplanet 發表於 13-11-12 22:30
你好我有事請教!
我個仔小二k3開始專注係中英發展數學無乜操練,佢既數慨好差。時識時唔識、有時-+好似撞咁 ...
有些小孩對abstraction 有difficulty, 可試下用一些實物等小朋友容易些明白個問題問乜

請問 4. 思考較快或者過份衝動,計算上有好多錯漏,結果低分。要怎樣另類數學培養?亞仔P4數學只有6x, 亞仔數學只失分最多係超級吾小心, 成2X分都是乘數進錯位或加錯, 抄錯答案,看錯題目。改正時佢可以做番全部對。有時難果D佢反而做正確。我已經要求佢check當做完, 但係佢吾聽。

小儿初小数学很低分,一定不合格,八九成错误也是因为不小心,原因千奇百怪。 因受学习障碍影响, 他当时是没能力改善这问题。到P3以后我才开始掌握他的困难,找到一些办法帮他改善。

基本上他计数时每一个步骤都有问题。

他习惯没看完题目就开始做数,我要求他开声清楚读出整条题目(让我知道他读完),先想清楚内容,才可以动笔。

我要求他做功课时如果未完全掌握如何计算便不可动笔,可以问我。下笔时要有百分百把握,每一步一定要确保正确。一条数中间做错一步答案就会错。计数必须凭逻辑,一就一,二就二,不能凭感觉。无论多容易的题目他不识做我都可接受,但绝不接受凭感觉做数,就算做对一百分也要重头来过。

他做数时(平时阅读时也是)视觉焦点不自觉会跳到其他地方。我要求他视觉只可停留在正在计算的哪一步和对上一步,不可跳上跳下。如能每一步都做对,答案自然正确。

他写字慢,却又很心急,动作看似很快但实际结果很慢,经常一下笔就写错要翻改。他手眼脑协调有问题,时常在计算时无缘无故停顿分心,很容易出错。我发现他思考的时候不写字,写字的时候不思考,故导致很多错误。
要改善这些问题,我要求他写字速度要稳定,不能时快时慢,最初练习时减慢速度,约一秒一个字,尽量减少写错。开始计数后除了要心算的地方外,其他譬如“等号”或从上一步抄写下来的数字或算式就不能停笔,目的是希望他大脑与手眼协调好,避免有“唔经大脑”情况。当熟练后才考虑加快书写速度。

一般我会很留心观察他做数时的神态举动,纠正他每一个错误习惯或动作。

除以上几点外,还有很多细节,以后有时间再谈。

上述所写的看似简单,但要改变他的习惯是颇困难的,我不会理会他的分数,只专注想办法帮他做到我要求。我花了五六年时间,到目前为止他进步很大,但尚未完全做到我要求,还需努力。

以上方法无关乎推理能力,我只是希望当他做应该识做的题目时,整个运算过程是under total control ,即是很有把握,充满信心,过程轻松,当然还要答案正确。以我自己的观察,很多数学成绩很好的学生未必能做到这点。

我儿子的情况比较特别,我的方法对其他学生不一定合用。目前小儿数学还有些关键问题,如果未来几年解决不了,他将读不了M2。纵然受学障影响,他去年数学成绩全班第三。我相信普通学生计数时如果能做到under total control,成绩应该比他好,拿中上成绩没多大困难。

回復 1234ats 的帖子

>>我儿子的情况比较特别,我的方法对其他学生不一定合用。

Your method may not be applicable to everyone but your methodology "一般我会很留心观察.." and your persistence are valuable lessons to me.

他做数时(平时阅读时也是)视觉焦点不自觉会跳到其他地方。我要求他视觉只可停留在正在计算的哪一步和对上一步,不可跳上跳下。如能每一步都做对,答案自然正确。
他写字慢,却又很心急,动作看似很快但实际结果很慢,经常一下笔就写错要翻改。他手眼脑协调有问题,时常在计算时无缘无故停顿分心,很容易出错。
你好犀利, 可以留意到甘多細節。
我個亞仔都有呢D問題, reading時, 视觉焦点不自觉会跳到其他地方。
写字太快, 十個有六個要擦掉。
佢有時寫d野吾等於腦諗; 上街變上樹;
最麻煩係佢吾願意check; 快快完成便算; 如果只做20題會好D, 但係考試通
常有4x題, 佢很心急又怕做唔完, 愈心急愈吾小心。
可以點幫佢?謝謝!

引用:小儿初小数学很低分,一定不合格,八九成错

ZeroM

你儿子具体情况我不清楚,可能他比较心急,建议你考虑让他多练习减慢书写与朗读速度,写字时别紧张,笔触要平稳,不可跳来跳去。小学数一般比较短,不需要很多抄写。
我儿子他开始也是担心做得慢,后来我亲自示范给他,如果能做到抄写连贯不停顿,只要识做,每条数慢慢写也可以短时间内做完。一般孩子计数慢是因为有很多停顿或写错翻改,拿察胶察掉错处然后更正其实很花时间,而且更容易出错。要让他习惯每下笔前先想清楚,目的是一次过做对。如果他容易分心,最初练习时间可缩短,又或者选一些较浅的数来练习。

改习惯是比较困难,要有耐心。教孩子没有固定方法,多留意他的反应,见招拆招。

希望能帮到你。

引用:+本帖最後由+1234ats+於+13-11-13+21:07+編

原帖由 1234ats 於 13-11-13 發表

小儿初小数学很低分,一定不合格,八九成错误也是因为不小 ...
好佩服你,可以如此冷靜观察找出孩子问题所在,又能夠耐心沉著的教導及改善孩子情況~~衷心的敬佩

MrBeast 發表於 13-11-13 09:57
有些小孩對abstraction 有difficulty, 可試下用一些實物等小朋友容易些明白個問題問乜 ...
我決定比佢去數研唔想再勞氣.一同佢温習做練習就火黎無理解晒題目睇d睇的。今日温常識只係配對都錯,我都係放棄!

ZeroM 發表於 13-11-13 11:17
請問 4. 思考較快或者過份衝動,計算上有好多錯漏,結果低分。要怎樣另類數學培養?亞仔P4數學只有6x, 亞仔 ...

要求他 check 多數無用,原因係佢唔會真正逐字check,只係望下了事。
你必須訓練他能做到真正check,並能恆常地在做功課自我找出錯處。
數學應用題,你可以定下檢查法則,例如:

1. 檢查有無解錯題
2. 檢查橫式有無抄錯數
3. 檢查直式有無抄錯數
4. 檢查有無漏進位
5. 檢查有無抄錯答案
6. 檢查有無寫單位

總之係逐步檢查,嚴守紀律。
心急可能係過份衝動,ADHD的情況,亦可能係太自信,以為實啱。
其實要定多D步驟,等佢減速,停一停思考下。

HermanWai    發表於 14-6-8 02:53

jojoplanet 發表於 13-11-13 22:43
我決定比佢去數研唔想再勞氣.一同佢温習做練習就火黎無理解晒題目睇d睇的。今日温常識只係配對都錯,我都係 ...
都係個好辨法,give each other some space, 唔使傷感情,同時可留意一下佢有乜cick 住,每天找一兩個生活上的例子教佢,加油。

回復 1234ats 的帖子

真的很多謝你, 會嘗試要求他減慢寫字速度和一次过做。有時比佢激死, 佢昨日quiz竟然100分, 我問佢點解可以做到, 佢話我前晚好生氣, 所以佢記住一定要做好D

MrBeast 發表於 13-11-14 06:20
都係個好辨法,give each other some space, 唔使傷感情,同時可留意一下佢有乜cick 住,每天找一兩個生活 ...
唉.係啦我咪同佢講比人教你啦, MAMI唔教啦,MAMI只係錫你啦,佢話好呀.
琴日常識EXERCISE問佢係唔識定睇錯佢話睇錯..但係個D係好STRAIGHT FORWARD架啦.

回復 Bluegene 的帖子

多謝要求他 check的無用,只係望下了事。會嘗試佢減速,停一停思考下。事實上, 佢做得多未必好, 好似功課同Quiz比較少D, 20題以內, 佢會大部分做對但係考試一多, 佢D心急吾小心全部出嚟

jojoplanet 發表於 13-11-14 09:53
唉.係啦我咪同佢講比人教你啦, MAMI唔教啦,MAMI只係錫你啦,佢話好呀.
琴日常識EXERCISE問佢係唔識定睇錯佢 ...

咁又不能用大人的角度apply 落小孩身上,我識一個數幾叻的小孩,今年yw小一條數題絕冇問題,但d 3+()=5 就係做來做去都做唔到。或者試下做功課時叫他讀出題目,然後叫他講出問乜,慢慢drill into the details 去找問題所在,再搵合適的方法先幫到佢ga.  
之前有位高人分享教仔心得,就只是說something like 爸爸說你做到你一定做到,不過這我自己暫時仲未做到,尤其是對住6木(我講緊自己個個),haha.

引用:+本帖最後由+Bluegene+於+13-11-14+00:06+

原帖由 Bluegene 於 13-11-13 發表
有些小朋友傾向快些做完,就去玩,不一定因為太有信心。同時相信「快而準」。我會禳他明白,任何數學比賽是先計對錯,同分先比較時間,準而快較正確。一想通,做數的態度,目的,方法就不一樣,速度會減慢,但準確度提升。

如果太慢是另一方面的問題。阿仔問中客串幫朋友孩子補數,他會計算小朋友做每題的時間,他會好快發現小朋友對某些題目化太多時間,才在那襄做功夫,有些小朋友真的想不通,甚至教他放棄這類題目,反而成續明顯改善。可以參考下。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題