用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個個都話啟思唔好~~
樓主: 初級媽咪
go

個個都話啟思唔好~~ [複製鏈接]

我多年前認識的啟思學生及老師都已離校,但我感覺啟思的辦學理念不錯,是按小朋友發展去編排,小朋友多數可以達到開心學習。但近年家長們都希望子女可以學得多、學得深、在幼稚園打好英普基礎,當然覺得啟思太淺!
但另一方面,啟思有很多分校,大辦學機構的確難以確保每間水準一樣,家長們就要自己觀察就近分校了!

yi_arashi    發表於 13-10-28 20:22

回復 miaomama 的帖子

非常開心見到客觀又理性嘅分析

journeyman    發表於 13-10-28 17:51

miaomama 發表於 13-10-28 16:36
回復 csiusin 的帖子

可唔可以講清楚d你個小朋友怎樣被忽略照顧呢?
係呀, 請再說明一些!!

想問如果收左PN, 是否直接入幼稚園?

回覆:個個都話啟思唔好~~

咁報之前無聽過?點解而家先發覺?

引用:+本帖最後由+kwan_0128+於+13-10-28+10:07+

原帖由 kwan_0128 於 13-10-28 發表

我住屯門, 今年冇in啟思, 上年有幫阿女in N班
絕對認同。

tinywen 發表於 13-10-28 18:39
想問如果收左PN, 是否直接入幼稚園?
打咗電話去問佢既回笞係會有位直接上K1. 可惜無black-and-white confirm...

回復 journeyman 的帖子

ok thanks!

引用:其實我女女上年都收左佢~我交晒留位費+後來

原帖由 PEGGYPCDOG 於 13-10-28 發表
其實我女女上年都收左佢~我交晒留位費
後來心儀果間收佢於是退學
我去拎返錢同退學資料果陣  見到小朋友上 ...
留位費有得拎返架咩?

引用:+本帖最後由+miaomama+於+13-10-28+16:32+

引用:+本帖最後由+kwan_0128+於+13-10-28+10:07+

原帖由 kwan_0128 於 13-10-28 發表

我住屯門, 今年冇in啟思, 上年有幫阿女in N班
認同認同,啟思唔sell academic, but now 好多家長都好重視academic, so think this school not good  啫

回復 confidence 的帖子

其實學術成績在幼兒時期真的這麼重要嗎?我覺得這個時期應該幫助孩子建立創造力和思維能力, 提高佢地將來解決問題能力, 遠比學中英文, 乘數 (某些幼園竟要學乘數!) 更重要! 我曾去過某些名幼園的開放日, 學校展示幼兒的功課, 我覺得很深, 當中有些是我當年會考才要學 (例如canopy..., 呢度有多少家長知道是什麼?)幼兒真的對這些感興趣? 我很懷疑家長有很多的參與度在幼兒的功課..
一間好的幼稚園應該以幼兒為本, 設計適合幼兒的課程,讓幼兒自己完成功課, 提高佢地滿足感,令佢地可以自主地快樂地學習

引用:Quote:原帖由+Elau719+於+13-10-28+發表申

原帖由 looklook_66 於 13-10-28 發表
我都有offer, 亦打算比仔仔讀,但其實我都想知啟思既英文有咩問題

...
啟思著重母語教學,當然以中文得先。
家長在幫子女決定讀邊間學校前,真係要諗清楚對子女有咩期望,選合適的學校,無一間學校係樣樣都'最'好嘅,因每所學校都有其獨特的地方。

引用:回復+confidence+的帖子 其實學術成績在幼

原帖由 sunnymama2 於 13-10-29 發表
回復 confidence 的帖子

其實學術成績在幼兒時期真的這麼重要嗎?我覺得這個時期應該幫助孩子建立創造力和 ...
我認同你的講法, 但你用 canopy 這個字做例子好似有點低估了ek 家長的教育水平, 如果你話d讀唔出既恐龍名會合理d, 我 open day 最少見到2間幼稚園貼到成牆都係

回復 smrtkt 的帖子

吓, 我覺得canopy 已經好深啦, 仲要係恐龍名? 我真係有點暈

講個真實例子比大家聽,我自己係九龍城間靈糧堂讀既,係著重活動教學,係happy school, 而小學就讀牛津道間啟思小學,啟思亦都係活動教學,功課量適中
本人認為幼稚園最緊要讀得開心,番學校係學習同人相處學自理能力,睇下父母要求啲咩啫,咁細個就要外出補習真係有啲那過!好似讀kv咁,每日功課量中文生字40個,英文20個,又要寫句子10句,每個禮拜中英文默書各一次,咁樣就叫做有野學!喺學校一齊教晒做功課,番家唔駛做又或者得少量,呢啲就叫學唔到野就係所謂既番學校只係玩!真係唔係好明現今社會既家長點唸,其實最重要係睇個小朋友資質點,唔係一定谷就得,會有反效果!

我覺得話佢唔好只係因為佢課程唔夠深、唔谷d細路。啓思係happy school,學校個總監係好名嘅教育家,佢嘅理念其實好好,只係時下d小學中學普遍谷人讀書,所以有父母担心升小學時銜接唔到。我之前都有offer但最終㨂第二間,但唔係因為佢唔好,只係各方面第二間適合我地多d(如地點、am/pm,學術同教學模式)。其實揀學校,呢d因素唔係最重要咩....

回復 mcscjc916 的帖子

我唔想太公開去講, 因為始終唔想影響到大家,
各家長都有自己要求既學校,
同埋就算同一名分校都有唔同呀,
因為我見好多人話九龍塘總校好好,

回復 小gra 的帖子

‹ 上一主題|下一主題