用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個個都話啟思唔好~~
go

個個都話啟思唔好~~ [複製鏈接]

好多帖話啟思唔好,搞到收到offer都開始唔興奮,好似呢間係大後備一樣。除了話課程淺,仲話學校亂收生,大家點睇?
   8    0    0    1

引用:好多帖話啟思唔好,搞到收到offer都開始唔

原帖由 初級媽咪 於 13-10-28 發表
好多帖話啟思唔好,搞到收到offer都開始唔興奮,好似呢間係大後備一樣。除了話課程淺,仲話學校亂收生,大 ...
朋友個仔讀,英數要外出補,如果有學券還可以,朋友意見叫我想清楚無學券就唔值咁貴,不過兩個不同朋友的仔女讀緊要都話小朋友好鐘意上學我的offer是am class,如果小朋友讀我會另外去上英文班

回覆:個個都話啟思唔好~~

引用:只係幼稚園就要出去補習,我認為好變態,冇

原帖由 looklook_66 於 13-10-28 發表
只係幼稚園就要出去補習,我認為好變態,冇晒童年,全世界我諗得香港係咁,我同老公都prefer happy school, ...
我都覺得幼稚園生要去補習真係有點那過!

引用:其實網上嘢唔好盡信,可能好多係吃不到的葡

其實網上嘢唔好盡信,可能好多係吃不到的葡萄是酸的。
非常同意你講法。啟思同靈糧都係我首選,好感恩啓思收左我仔仔。其實我睇過好多人對啓思的劣評,有個阿媽十分之搞笑,建議人千奇唔好考慮啓思,又話啓思淺,又係咁讃另一間學校。但我睇番佢的舊post,佢自己舊年同個女去in啓思但人地唔收,佢好激氣係咁留言話人地有冇搞錯,自己個女in得好個老師又讚,有乜理由唔收喎!令我想起一句說話:吃不到的葡萄是酸的

申報我小朋友是有am offer, 一定不是吃不到的葡萄囉

引用:Quote:原帖由+looklook_66+於+13-10-28+發

原帖由 cathygum 於 13-10-28 發表
我都覺得幼稚園生要去補習真係有點那過!
其實大家都是為小朋友好先講事實,而我朋友知道我小朋友收了offer 後亦即是致電分享她小朋友在內三年所知一切,今年她小朋友升小一,確實係K2時已經外出補英數,因為要幫小朋友準備升小,無辦法事實如此:;pppp:

引用:Quote:原帖由+looklook_66+於+13-10-28+發

個人認為幼兒教育階段談不上要什麼學術成就,反而心靈及創意進補期。香港人大多慣左填鴨式,到大d要讀通識或寫thesis就會好徬徨。其實沒有最好的學校,只有是否適合的學校,名校也可以出斯文敗類,弱校也可以出傑出人士。

朋友負責湊的姪女讀啟思,因為小朋友是怕悶活躍型,入讀啟思日子很快樂,沒補習,升小沒問題。

上次面試後迷路,路上遇上舊生家長很熱心幫助並讚學校給其女兒很多的pre-nursery基礎,不過後來K1轉了有小學關連的學校。

總之,各取所需。認清自己目標、小朋友能力及接受程度,找感覺最安心的學校吧!

winnie_sham  我都係希望我女有個快樂童年多啲  發表於 13-10-30 14:55
Chirley    發表於 13-10-28 15:34

引用:只係幼稚園就要出去補習,我認為好變態,冇

只係幼稚園就要出去補習,我認為好變態,冇晒童年,全世界我諗得香港係咁,我同老公都prefer happy school, ...
你倆真係懂得選擇,淺不代表學校程度低,只是配合2-6幼兒發展需要,䐉網絡癹展好,將來會成功

無錯,唔好因為網上幾個人講野就動搖,有幾百幾千人讀過都唔會上網講乜野,有啲家長仲要自己仔女未讀過,道聽途說。所以網上論壇既野,實屬參考而已。

人人都話英文要補,咁中文程度又點?有冇普通話學?請指教

引用:Quote:原帖由+Elau719+於+13-10-28+發表申

我都有offer, 亦打算比仔仔讀,但其實我都想知啟思既英文有咩問題

...
我有街坊讀過,佢話上n班係無正式英文堂,無書本,主要都係老師帶領去唱下歌仔去認識英文。

回覆:apple_love 的帖子

啟思係用活動教學,著重啟發,因應小朋友能力而教,不是谷的學校。其實係其他學校教得深,咪覺得啟思淺囉。

如果讀啟思又要出去補習,其實係家長問題,想谷就唔好俾小朋友讀呢間,家長的做法和學校的教育理念相反,根本唔適合俾佢嘅小朋友讀。

我有報迦南和啟思,都係聽人講話好就報,當係試下,就面試和報名安排而言,我比較欣賞迦南,啟思網上報名,冇報名費,相片回郵信封也不用,對家長來說是零成本,所以會好多人濫報。迦南要親身交表,起碼令區外家長知道學校位置和環境,排隊時間亦不長,面試前要填問卷,等學校了解下家長期望和學校的教育理念是否一致。要填問卷,家長起碼會去學校網頁望下,雖然家長填的東西不一定是事實,起碼反映到家長想學校怎樣看他的孩子。

所以,我覺得啟思都應該要填問卷,令一眾催谷型怪獸家長知道學校不適合他們的孩子。

raysuen01    發表於 13-10-29 16:11
yi_arashi    發表於 13-10-28 20:14
Chirley    發表於 13-10-28 15:34

有專家講過如果幼兒早年過分吸叫學術知識, 慢慢腦絡只會有 儲存功能, 長大後思考和分析功能會較弱,各位家長點睇法?  其實我而家都掙扎中, 因為覺得個仔好有創意和活潑, 與其他小朋友不同, 好想佢讀啟思唔想浪費囝囝的天賦, 但又驚佢學術唔強上小一好辛苦... 煩

啟思絕對唔適合怪獸家長的要求!

引用:有專家講過如果幼兒早年過分吸叫學術知識,+

原帖由 sunnymama2 於 13-10-28 發表
有專家講過如果幼兒早年過分吸叫學術知識, 慢慢腦絡只會有 儲存功能, 長大後思考和分析功能會較弱,各位家長 ...
我同你一樣諗法,根本香港小朋友就係咁樣既大環境下學習,我好怕幫小朋友揀左非主流既學習模式而影響左佢第時難以容入主流既學習模式。

我住屯門, 今年冇in啟思, 上年有幫阿女in N班
之前我都好BUY間學校, 愉快學習, 但上年IN完後, 又同街坊了解過後就改觀了
個次interview個老師完全唔識尊重一個14M的BB女囉, 詳細唔講了, 我上年都有係BK分享過
愉快學習的學校, 我即時諗起老師係好有愛心, 就算課程淺一D都OK, 最緊要小朋友享受返學
我個區個間就做唔到呢一點, 所以冇理由要讀佢, 除非真係有更好的學校收

我覺得點解網上評價呢間學校係咁差, 係有原因的, 啟思以前真係好好
但佢而家多分校, 分校的質素有參差
所以大家可以先了解收左個間啟思好唔好, 問下街坊就會知道了, 唔好單純睇網評自己必須要多了解
沒有一所學校適合所有小朋友, 不同性格的小朋友應該配不同學校
只有父母先知道那一間學校最適合自己個小朋友

恭喜各位JM(啟思收了你地BB), 我比啟思reject左
‹ 上一主題|下一主題